ΑρχικήΑθήναΚαρδιοχειρουργόςΠαναγιώτου Ματθαίος
Δ/ντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Παναγιώτου Ματθαίος

Κηφισίας 56, Μαρούσι
mspanag@otenet.gr
matthaiospanagiotou.gr
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

Τίτλοι:

European Board of Thoracic and Cardiovascular Surgeons (FETCS) 2000
THE EUROPEAN ASSOCIATION FOR CARDIOTHORACIC SURGERY

Ειδικότητα Χειρουργικής Θώρακος 1993
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ/ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διδακτορική Διατριβή 1991
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Πτυχίο Ιατρικής 1984
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Προϋπηρεσία:

METROPOLITAN HOSPITAL / ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος
10/2016 – 03/2018

MEDITERRANEO HOSPITAL / ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος
1/2014 – 9/2016

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ / ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος
11/ 2002 – 12/2013

ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Γ’ Καρδιοχειρουργική Κλινική
– Επιμελητής Α’ στην 7/2000 – 11/2002
– Επιμελητής Β’ στην 9/1993 – 6/2000
9/1993 – 11/2002

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Β’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα
Χειρουργική Κλινική Θώρακος-Αγγείων
Ειδικευόμενος Ιατρός Θωρακοκαρδιοχειρουργικής
1989 – 1993

KING’S COLLEGE HOSPITAL Λονδίνο, Μ.Βρετανία
Locum Cardiothoracic Registrar
1988-1989

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Β’ Χειρουργική Κλινική
Ειδικευόμενος Ιατρός Γενικής Χειρουργικής
1986-1988

Διδακτορική Διατριβή:

Ο ρόλος της Θρυψίνης του ορού στη διάγνωση και την πρόγνωση της Οξείας Παγκρεατίτιδας
Β’ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Διευθυντής Καθηγητής Χειρουργικής Ιωάννης Παπαδημητρίου
ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γ.Ν.Ν.Π., Διευθύντρια Δρ. Γ. Κωνσταντέλου

Διάκριση:

Guest Reviewer στα επιστημονικά καρδιοχειρουργικά περιοδικά
European Journal of Cardio – Τhoracic Surgery (EJCTS)
Ιnteractive CardioVascular and Thoracic Surgery (ICVTS)
BMC Cardiovascular Disorders

Κλινική Εμπειρία:

MEDITERRANEO HOSPITAL 01/2014 – 9/2016
Διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 11/2002 – 12/2013
Διευθυντής Καρδιοχειρουργικού Τμήματος
Το Νοέμβριο του 2002, ξεκίνησα την χειρουργική μου δραστηριότητα στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι. Το Τμήμα το οποίο διηύθυνα αποτελείτο από αποκλειστικούς ιατρούς, οι περισσότεροι των οποίων έχουν εκπαιδευτεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το Τμήμα στα 10 χρόνια λειτουργίας του:

Εφάρμοσε έλεγχο ποιότητας.
Τήρησε ηλεκτρονική καταγραφή δεδομένων για τις επιπλοκές, τα ποσοστά θνητότητας και επιπλοκών, τα οποία μάλιστα δημοσίευσε, για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα, συγκρίνοντάς τα με τα ποσοστά αναμενόμενης θνητότητας με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ποσοστά, όπως αυτά καταγράφονται από την “European Association of Cardio-Thoracic Surgery”.
Στο τμήμα αυτό είχα αντιμετωπίσει χειρουργικά με την βοήθεια των συνεργατών μου, περισσότερους από 2000 ασθενείς. Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν όλο το φάσμα της καρδιοχειρουργικής ενηλίκων με εξαίρεση τις καρδιακές μεταμοσχεύσεις. Μελετώντας προσεκτικά τον αναλυτικό πίνακα των χειρουργικών επεμβάσεων, διαπιστώνει κανείς τον μεγάλο ποσοστό των κατά γενική ομολογία σοβαρών περιστατικών, δηλαδή περιστατικών που δεν συνηθίζεται να αντιμετωπίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτά περιλαμβάνεται ίσως η μεγαλύτερη Ελληνική σειρά σε επεμβάσεις ανακατασκευής της αριστερής κοιλίας σε εμφραγματικούς ασθενείς, μεγάλο αριθμό ασθενών υψηλού κινδύνου που υποβλήθηκαν σε συνδυασμένες επεμβάσεις, ή επανεπεμβάσεις καθώς και ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις όλης της θωρακικής αορτής (ανιούσης, αορτικού τόξου, κατιούσης, θωρακοκοιλιακής), τοποθέτησης τύπου αστήρικτης αορτικής βαλβίδας (Freedom Solo Heart Valve) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και επεμβάσεις πλαστικής μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας.

ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 9/1993 – 11/2002
Επιμελητής Β’ και Επιμελητής Α’ στην Γ’ Καρδιοχειρουργική Κλινική

Ως πρώτος χειρουργός πραγματοποίησα περισσότερες από 500 επεμβάσεις καρδιάς
Ως βοηθός χειρουργός συμμετείχα σε περισσότερες από 1500 επεμβάσεις καρδιάς
Ως Επιμελητής της Γ΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής χρησιμοποίησα πολλαπλά αρτηριακά μοσχεύματα για την επαναιμάτωση του μυοκαρδίου. Το 1995, για πρώτη φορά στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χρησιμοποίησα την γαστροεπιπλοΐκή αρτηρία και την κερκιδική αρτηρία.
Τον Ιούνιο του 1999 χρησιμοποίησα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καρδιακούς σταθεροποιητές τύπου αναρρόφησης (Octopus II–Medtronic) για εγχειρήσεις με πάλλουσα καρδιά (off pump).
Από τον Νοέμβριο 2001 μέχρι τον Νοέμβριο του 2002 πραγματοποίησα τις πρώτες 10 επεμβάσεις Χειρουργικής Ανακατασκευής της Αριστερής Κοιλίας σε συνδυασμό με στεφανιαία παράκαμψη (Surgical Ventricular Restoration – SVR), σε ασθενείς που έπασχαν από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μέλος Εταιρειών / Επιτροπών

Εταιρείες:

Μέλος του European Association of Cardiothoracic Surgeons(Active Member)
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων
Μέλος της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Aθηροσκλήρωσης
British General Medical Council (Full Registration)

Επιτροπές:

Πρόεδρος της επαγγελματικής επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδίας Αγγείων ΕΕΧΘΚΑ
Μέλος της επιτροπής διαπραγμάτευσης της ΕΕΧΘΚΑ με το υπουργείο Υγείας για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) της ειδικότητάς μας

Στεφανιαίες Παρακάμψεις (Bypass)
Μεγάλο ποσοστό των ασθενών μας υποβάλλονται σε αμιγείς στεφανιαίες παρακάμψεις, συμπεριλαμβανομένων και των επανεπεμβάσεων.

Κάθε φορά επιλέγεται η «φιλικότερη» μέθοδος για κάθε ασθενή, με σκοπό την αποφυγή συστηματικών επιπλοκών, την προσφορά των καλύτερων ποιοτικά αναστομώσεων και την ολική επαναιμάτωση.

Χρησιμοποιούνται όλων των ειδών τα μοσχεύματα:

Αριστερή μαστική αρτηρία
Δεξιά μαστική αρτηρία
Αριστερή κερκιδική αρτηρία
Γαστροεπιπλοϊκή αρτηρία
Φλεβικά μοσχεύματα


Εφαρμόζονται όλοι οι τρόποι στεφανιαίας παράκαμψης:

Με εξωσωματική κυκλοφορία (On pump)
Χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία (Off pump)
Με εξωσωματική κυκλοφορία, πάλλουσα καρδιά (On pump, beating heart)
Βαλβίδες


Σημαντικό ποσοστό των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο τμήμα μας, αφορούν επεμβάσεις βαλβίδων, απλές:

Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (AVR)
Αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας (MVR)
Πλαστική μιτροειδούς βαλβίδας (MVRepair)
Πλαστική τριγλώχινας βαλβίδας (TVRepair)


Επίσης, αφορούν επεμβάσεις βαλβίδων συνδυασμένες με άλλες επεμβάσεις:

Βαλβίδα (AVR,MVR,TVR) + Στεφανιαία παράκαμψη (Bypass)
Βαλβίδα (AVR,MVR,TVR) + Αντικατάσταση ανευρύσματος ανιούσης αορτής (ΑΑΑ)


Το ποσοστό των περιστατικών που δεν ανήκουν στις απλές εγχειρήσεις βαλβίδων, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς και η ίδια τάση διαφαίνεται και στα χειρουργεία του τμήματός μας.

Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποφυγή του συνδρόμου PPM (Patient-Prosthesis Mismatch) μετά από αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, για αυτό και χρησιμοποιούμε χειρουργικές πρακτικές όπως διευρύνσεις αορτικού δακτυλίου και χρήση αστήρικτων βαλβίδων. Η πλαστική της μιτροειδούς βαλβίδας, είναι ένας τομέας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το τμήμα μας και αποτελεί μεγάλο ποσοστό των χειρουργημένων ανεπαρκειών, εκφυλιστικής και ισχαιμικής αιτιολογίας.

Επανεπεμβάσεις
Το τμήμα μας επιδεικνύει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και στις επανεπεμβάσεις (Redo), τις οποίες μπορεί κανείς εύκολα να χαρακτηρίσει ως τις πλέον απαιτητικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, τόσο ως προς την τεχνική όσο και ως προς το επίπεδο ετοιμότητας – οργάνωσης του τμήματος και του νοσοκομείου.

Χειρουργική Ανακατασκευή της Αριστερής κοιλίας – Surgical Ventricular Restoration (SVR)
Επεμβάσεις στον καρδιακό μυ (muscle surgery) γίνονται σε περιορισμένο αριθμό καρδιοχειρουργικών κέντρων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
Οι ασθενείς με ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια είναι ασθενείς με ιστορικό σοβαρών εμφραγμάτων του μυοκαρδίου , με αλλαγές στο σχήμα , μέγεθος και λειτουργικότητα της καρδιάς. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι ασθενείς αυτοί μπορούν να ωφεληθούν από επεμβάσεις ανακατασκευής της αριστερής κοιλίας συνδυασμένες με στεφανιαία παράκαμψη. Το προεγχειρητικό μας πρωτόκολλο περιλαμβάνει ενδελεχή έλεγχο βιωσιμότητας, μετρήσεις των καρδιακών όγκων με μαγνητική τομογραφία και έλεγχο της μιτροειδούς βαλβίδας.
Η εμπειρία μας στον τομέα αυτό, παρουσιάστηκε στο Μεσογειακό Συνέδριο Καρδιολογίας / Καρδιοχειρουργικής στην Κροατία το 2007 και αφορούσε σύγκριση γεωμετρικών τεχνικών (Dor/Menicanti) και μη γεωμετρικών τεχνικών (Mickleborough/ Ευθεία συρραφή).

Χειρουργική θωρακικής Αορτής
Είμαστε υπερήφανοι γιατί το τμήμα μας είναι απ’ τα ελάχιστα τμήματα στον Ελλαδικό χώρο με εκτεταμένη εμπειρία σε χειρουργικές τεχνικές που αφορούν όλα τα τμήματα της θωρακικής αορτής (αορτική ρίζα, ανευρύσματα τόξου, κατιούσης αορτής – θωρακοκοιλιακά).

Η χειρουργική της θωρακικής αορτής αποτελεί υποειδικότητα της καρδιοχειρουργικής. Έχει αποδειχθεί ότι η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού περιστατικών σε ένα εξειδικευμένο κέντρο βελτιώνει τα αποτελέσματα. Αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη, τα πλέον πρωτοποριακά καρδιοχειρουργικά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο αναπτύσσουν κέντρα χειρουργικής θωρακικής αορτής.

Ο καρδιοχειρουργός θα κάνει τη διάγνωση, θα επιλέξει τη θεραπεία και θα παρακολουθεί τους ασθενείς μετεγχειρητικά, με τη βοήθεια ειδικευμένων ιατρών άλλων ειδικοτήτων, όπως καρδιοαναισθησιολόγων, εντατικολόγων, αγγειοχειρουργών, επεμβατικών ακτινολόγων και καρδιολόγων. Μαζί αποτελούν την Ομάδα Αορτής (Aortic Team), η οποία με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων παρέχει όλες τις σύγχρονες θεραπείες για την πάθηση της αορτής.

Οι παθήσεις της θωρακικής αορτής και οι υψηλές ομάδες κινδύνου

Η θωρακική αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος και μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς όλα τα όργανα. Οι συχνότερες παθήσεις της είναι το ανεύρυσμα, ο διαχωρισμός, η ρήξη και η στένωση. Οι παθήσεις αυτές είναι συχνότερες στους άνδρες, ηλικίας 60-80 ετών, τους υπερτασικούς, τους διαβητικούς και τους καπνιστές. Προσβάλλονται, επιπλέον, άτομα μικρότερων ηλικιών, με κληρονομικό ιστορικό αορτικών ανευρυσμάτων, άτομα πάσχοντα από νοσήματα του συνδετικού ιστού (Marfan, Ehlers-Danlos, κ.λπ.) καθώς και άτομα με μία παραλλαγή της αορτικής βαλβίδας, τη δίπτυχη.

Τα συμπτώματα

Τα ανευρύσματα, συχνά, είναι ασυμπτωματικά, μπορεί να φτάνουν σε μεγάλο μέγεθος και να ανακαλύπτονται μετά από τυχαία εξέταση. Σπανιότερα, μπορεί να αισθανθεί ο ασθενής ήπιο πόνο στο στήθος ή την πλάτη, δύσπνοια, βήχα που επιμένει ή «βραχνάδα» στη φωνή. Στην περίπτωση του διαχωρισμού της αορτής, το κύριο σύμπτωμα είναι ο ισχυρότατος πόνος στο στήθος ή την πλάτη (όπως είναι μία μαχαιριά), ενώ, συχνά, υπάρχουν δύσπνοια, ταχυκαρδία, δυσκολία στην ομιλία, απώλεια όρασης ή και παράλυσης των άκρων. Αν διαγνωστεί ανεύρυσμα, πρέπει να ζητηθεί συμβουλή από ειδικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αν υπάρχουν, θα πρέπει να γίνει άμεση εξέταση στο νοσοκομείο.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση

Πέραν της απλής ακτινογραφίας και του triplex καρδιάς, οι κυριότερες διαγνωστικές μέθοδοι είναι η αξονική τομογραφία του θώρακα (CT scan), η αξονική αγγειογραφία θωρακικής αορτής, που μας δίνει επιπλέον πληροφορίες, και η μαγνητική αγγειογραφία (MRA).
Στις περιπτώσεις των αορτικών ανευρυσμάτων, έχουν καθοριστεί διαστάσεις πέραν των οποίων απαιτείται χειρουργική παρέμβαση. Όταν οι διαστάσεις της αορτής είναι μικρότερες από αυτές, συνιστάται η εξάμηνη παρακολούθηση. Στην περίπτωση ενός οξέος αορτικού συνδρόμου (δηλαδή ρήξης ή αορτικού διαχωρισμού), η θεραπεία είναι, συνήθως, η επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Τα είδη των επεμβάσεων:

Οι επεμβάσεις εξαρτώνται από τη θέση της βλάβης, την έκτασή της, το είδος της βλάβης καθώς και από το επείγον ή μη της αντιμετώπισης. Τα σημαντικότερα είδη είναι:

– Η αντικατάσταση της ανιούσας αορτής με ευθύ συνθετικό κυλινδρικό μόσχευμα.

– Η αντικατάσταση της ανιούσας αορτής μαζί με την αορτική βαλβίδα (εγχείριση Bentall).

– Η αντικατάσταση του αορτικού τόξου και των κλάδων του.

– Υβριδικές τεχνικές που περιλαμβάνουν επέμβαση σε συνδυασμό με ενδοαγγειακή τοποθέτηση stents σε ένα ή περισσότερα στάδια.

– Αμιγώς ενδοαγγειακές τεχνικές με τοποθέτηση stent.

Διεθνή Συνέδρια:

Is TAVI always a safe procedure?
66th ESCVS, International Congress of the European Society for Cardiovascular and Endovascular Surgery, Thessaloniki – Greece, Makedonia Palace Hotel, May 2017

Comparison of Dor Procedure with Linear Closure with Patch Septoplasty in patients with Ischemic Cardiomyopathy and Antero-Apical Asynergy
K. Markakis, V. Filias, J.R. Crockett, D. Tzertzemelis, S. Economidou, N. Mourtzis, K. Vlachodimos, M. Panagiotou
19th Annual Meeting of the Mediterranean Association of Cardiology and Cardiac Surgery MACCS 2007, September 2007

Thymus Gland Preservation During Cardiac Surgery Reduces Re-Exploration For Hemorrhage
M. Panagiotou., E. Koletsis, G. Palatianos, J. Panagiotopoulos
54th International Congress of Thoracic Surgeons, Athens, Greece, May 2005

Off-pump coronary artery bypass is associated with reduced early postoperative morbidity.
G. M. Palatianos, M. S. Panagiotou, E. G. Papadakis, N. Zarbis, C. Triantafillou, G. Astras.
Fourth Annual Scientific Meeting of the International Society for Minimally Invasive Cardiac Surgery, Munich, Germany, June 2001

Off-pump coronary artery bypass is associated with reduced neurological morbidity.
S. Prapas, M. Panagiotou, S. Gatzonis, G. Astras, E. Papadakis, S. Geroulanos, G. Palatianos. Eurosurgery 2000. Istanbul, Turkey

Sind Klappenersatz Herzoperationen bei ueber 80 jaehrigen gereghtfertigt?
K. Rellos, G. Tzelepis, M. Panagiotou, A. Michalopoulos, L. Papadimitriou, S. Geroulanos
Austrian International Congress1999, Anaesthesia & Intensive Care, 29 Sept – 2 Oct 1999 Vienna

Neurologische Komplicationen nach Herzoperationen.
K. Rellos, A. Kondyli, M. Panagiotou, A. Michalopoulos, L. Papadimitriou, S. Geroulanos

Leukocyte filtration reduces myocardial reperfusion morbidity.
G. Palatianos, G. Balentine, G. Astras, S. Prapas, C. Triantafillou, M. Panagiotou et al.
36th Annual Meeting of The Society of Thoracic Surgeons, Florida, Jan 2000

The stentless Cryolife – O’ Brien valve. Experience with 100 aortic valve replacements.
G. Palatianos, G. Astras, C. Triantafillou, S. Prapas, E. Papadakis, M. Panagiotou.
World Symposium on Heart Valve Disease, London, June 1999

Open heart surgery in patients with end-stage renal disease maintained on hemodialysis or peritoneal dialysis.
D.V. Vlahakos, P. Alivizatos, A. Michalis, G. Palatianos, M. Panagiotou, G, Stavridis, P. Sfyrakis, I. Papadimitriou.
XXI. Evropsky kongres – International College of Surgeons. Prague 1999

Postoperatives Durchgangs syndrom und Delir nach Herzoperationen
Kondyli, K. Rellos, M. Panagiotou, A. Michalopoulos, S. Geroulanos.
Anesthesiologie & Intesivmedizin, Wiesbaden 05/1999

A case report of successful treatment of acute traumatic aortic arch transection.
M. Panagiotou, G. Astras, A. Athanasiou, S. Kanellas, G. Palatianos.
International College of Surgeons. Athens, September 17-20, 1997

Open heart surgery in pts with pulmonary emphysema.
G. Palatianos, A. Michalopoulos, K. Triantaphillou, M. Panagiotou, G. Astras.
International Congress of Thoracic Surgery. Athens, July 1997

Schwere Leberfunkrionsstrung nach Herzoperazionen.
Michalopoulos, K. Rellos, M. Panagiotou, R. Lakoumenta, S. Geroulanos.
Deutscher Ansthesiekongre. Hamburg, 23-26 April 1997

Ausgeatmeetes Stickstoflomonoxid (NO) nach herzchirurgischen Operationen.
Rellos Κ., A. Michalopoulos, M. Panagiotou, R. Lakoumenta, S. Geroulanos.
Deutscher Ansthesiekongre. April 1997, Hamburg

Effect on sternotomy closure techniques on postoperative morbidity after cardiac surgery.
Prapas S.N., Panagiotopoulos J.A., Astras G.M., Triantafyllou C.D., Panagiotou M.S., Papadakis E.G., Palatianos G.M.
9th Annual Μeeting of Mediterranean Αssociation of Cardiology and Cardiac Surgery.
Tel Aviv, Israel October 20-25, 1996

Acute on chronic renal failure following Cardiac Surgery.
Μιχαλόπουλος Α., Κριαράς Ι., Παναγιώτου Μ., Παλατιανός Γ., Γερουλάνος Σ.
11th Annual Meeting of E.A.C.T.A. Leuven, Belgium 1996

Preoperative T’s in Cardiac Surgery Patients.
Μιχαλόπουλος Α., Κριαράς Ι., Παναγιώτου Μ., Τριανταφύλλου Κ., Aστράς Γ., Πράπας Σ., Γερουλάνος Σ., Παλατιανός Γ.
11th Annual Meeting of E.A.C.T.A Leuven, Belgium 1996

Early Endotracheal Extubation following Coronary Artery Bypass Surgery.
Μιχαλόπουλος Α., Κριαράς Ι., Παναγιώτου Μ., Γερουλάνος Σ., Παπαδημητρίου Λ.
11th Annual Meeting of E.A.C.T.A. Leuven, Belgium, 1996

Systemic Candidiasis in the Intensive Care Unit.
Μιχαλόπουλος Α., Κριαράς Ι., Παναγιώτου Μ., Γερουλάνος Σ., Παπαδημητρίου Λ.
11th Annual Meeting of E.A.C.T.A. Leuven, Belgium 1996

Leukocyte – Filtered Blood Cardioplegia.
Παλατιανός Γ., Αστράς Γ., Πράπας Σ., Τριανταφύλλου Κ., Παναγιώτου Μ., Λέκκα Τ.
80th American College of Surgeons. Chicago, 1994

Ανευρύσματα κατιούσης θωρακικής αορτής (Διάγνωση και θεραπεία 40 περιπτώσεων).
Έξαρχος Ν., Μπελλένης Ι., Καπρίνης Γ., Παναγιώτου Μ., Χατζημιχάλης Α.
2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Χειρουργικής, Βρυξέλλες, 1992

Διεύθυνση:
Κηφισίας 56, Μαρούσι