ΑρχικήΑθήναΝεφρολόγοςΚουτσοβασίλη Αλεξάνδρα
Νεφρολόγος

Κουτσοβασίλη Αλεξάνδρα

Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 65, Πειραιάς
alexandra.nef@gmail.com
koutsovasili-alexandra.gr
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

1995 - 2001 Απόφοιτη Ιατρικής Σχολής, University of Pecs, Hungary με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ.
2005-2007: Γενικό Νοσοκομείο Θηβών, Ειδίκευση στη Γενική Παθολογία.
2007 έως 2008: Ειδικότητα Νεφρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
2008 έως 2012: Ειδικότητα Νεφρολογίας στο Κοργιαλένιο Μπενάκειο Νοσοκομείο - Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

2010 Υποτροφία από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Κέντρο Scripps Research Institute, Καλιφόρνια ΗΠΑ, στο Ανοσολογικό Τμήμα Βασικής Έρευνας, με συμμετοχή σε Διερευνητικά Πρωτόκολλα στη Παθογένεια του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ:

Επιστημονική Υπεύθυνη του Νεφρολογικού Τμήματος και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Γενική Κλινική Πειραιώς Ιπποκράτης από το 2013 - σήμερα
Δυναμική Νεφρολογικού Τμήματος: 4 κλίνες.
Τμήμα Αιμοκάθαρσης: Δυναμική 70 θέσεων.
Παρακολούθηση εξετάσεων και συνεδριών αιμοκάθαρσης.
Νοσηλεία των νεφρολογικών περιστατικών στις κλίνες του τμήματος.
Υπεύθυνη Επιστημονικού Προγράμματος του Ιατρικού και Νοσηλευτικού Τομέα.

Νεφρολογικό Ιατρείο
Αντιμετώπιση Αιματουρίας / Λευκωματουρίας.
Διάγνωση και Θεραπεία Σπειραματονεφριτίδων.
Υπέρταση.
Διαβητική Νεφροπάθεια.
Διαχείριση Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας.
Νεφρολιθίαση- λοιμώξεις ουροποιητικού.
Χρόνια Νεφρική Νόσος (αντιμετώπιση προβλημάτων σχετιζόμενων με την αναιμία, οστική νόσο, φαρμακευτικές και διαιτητικές οδηγίες.

2017 έως σήμερα: Εξωτερική Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου
Διαχείριση Περιστατικών Οξείας και Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας με δυνατότητα υποκατάστασης και υποστήριξης της νεφρικής λειτουργίας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Νεφρολογικό Ιατρείο.

2009 έως 2010: Επιστημονική Συνεργάτης στη Βιοκλινική Αθηνών, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού


ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ:

Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία.
Ελληνική Γεροντολογική & Γηριατρική Εταιρεία.
International Society of Nephrology (ISN).
Dialysis Professional.
Global Kidney Academy.

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ:

Αντιμετώπιση Αιματουρίας / Λευκωματουρίας.
Διάγνωση και Θεραπεία Σπειραματονεφριτίδων.
Υπέρταση.
Διαβητική Νεφροπάθεια.
Διαχείριση Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας.
Νεφρολιθίαση - λοιμώξεις ουροποιητικού.
Χρόνια Νεφρική Νόσος (αντιμετώπιση προβλημάτων σχετιζόμενων με την αναιμία, την οστική νόσο, τις φαρμακευτικές και διαιτητικές οδηγίες).


ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ:

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ο Αιμοκαθαιρόμενος ασθενής έχει ανάγκη στοχευμένης προσέγγισης στη θεραπεία του γιατί είναι πολλά τα συστήματα των οργάνων που επηρεάζονται από την νεφροπάθεια.
Σε πολλές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης που δεν στεγάζονται σε νοσοκομείο αυτή η προσέγγιση δεν είναι δυνατή καθώς η διαθεσιμότητα των ιατρών άλλων ειδικοτήτων είναι σε ετοιμότητα κατ` επίκληση. Αυτό δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην παροχή της κατάλληλης θεραπείας για τους ασθενείς και να οδηγήσει σε επισφαλείς καταστάσεις την εύθραυστη κατάσταση της υγείας τους.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μας έχει το πλεονέκτημα να στεγάζεται εντός της:

- Γενικής Κλινικής Πειραιώς, μιας κλινικής επανδρωμένης με διεπιστημονική ομάδα ειδικών ιατρών,
- με 24ωρη παρουσία των εφημερευόντων ιατρών,
- μικροβιολογικό εργαστήριο και ακτινολογικό/απεικονιστικό τμήμα σε πλήρη ετοιμότητα,
- για την έγκαιρη αντιμετώπιση του πιθανού οξέως συμβάντος κατά την διάρκεια της θεραπείας
- ή/και μεταφορά του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΝΟΣΗΛΕΙΑ


Η ιατρική ομαδα θα προσπαθήσει άμεσα να βρει την αιτία της απώλειας της νεφρικής λειτουργίας, με λήψη λεπτομερούς ιστορικού για τα πρόσφατα συμπτώματα, τα προηγούμενα φάρμακα καθώς και με κλινική εξέταση.

Οι βασικές έρευνες περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και ούρων καθώς και ένα υπερηχογράφημα νεφρών, το οποίο είναι απαραίτητο για να αποκλειστεί η πιθανή απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος.

Η θεραπεία κατευθύνεται ανάλογα με το αίτιο. Αξιολογείται η ενυδάτωση και δίνονται ενδοφλέβια υγρά ανάλογα με την περίπτωση.Επανεξετάζονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, γιατί ορισμένα πρέπει να σταματήσουν και σε άλλα να επαναρυθμιστεί η δοσολογία τους, καθώς πολλά φάρμακα αποβάλλονται από τα νεφρά.

Στους ασθενείς με Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ) τα φυσικά σημεία (αρτηριακή πίεση,σφυγμός και θερμοκρασία), ο όγκος των ούρων και οι εξετάσεις αίματος πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά ώστε να εξασφαλιστεί ότι η λειτουργία των νεφρών έχει επανέλθει στο κανονικό.

Το στάδιο βαρύτητας της ΟΝΒ φαίνεται να επηρεάζει τη νεφρική και γενική έκβαση των ασθενών, εντοπίζοντας μία ομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και στενής παρακολούθησης, τόσο κατά την νοσηλεία τους όσο και μακροπρόθεσμα.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:

2019: Ομάδα Εργασίας ΕΝΕ - (Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία), Συστηματικά Νοσήματα (αγγειίτιδες- αυτοάνοσα νοσήματα) και νεφρός - Αθήνα.

2019: Συμμετοχή ως εκπαιδεύτρια (από 1η Φεβρουαρίου έως 7 Ιουνίου 2019) στα Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Γεροντολογίας και Γηριατρικής 2019 που διοργάνωσε η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, Αθήνα.

2018: Global Kidney Academy “Leadership and Management Skills for Nephrologists, Prague, Czech Republic.

2015: Metabolic Diagnosis and Medical Prevention of Calcium Nephrolithiasis and its Systemic Manifestation, Educational course on Renal Stone Disease Division of Nephrology and Dialysis Columbus-Gemelli University Hospital, Rome, Italy.

2015: Urine Examination-Mastering the Basics, A Theoretical and Practical International Course, European Accreditation Council for Continuing Medical Education (EACCME), License ERA-EDTA, In Loubiana, Slovenia.

2015: Hands-on Workshop on Hemodialysis Tunneled Catheter, Fistula Evaluation by Ultrasound Examination, European Vascular Access Society (VAS), Barcelona, Spain.

2009: Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής, (Instructor’s Development Course), Εθνική Επιτροπή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑΝ) του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και του American College of Emergency Physicians (ACEP), Αθήνα.

Διεύθυνση:
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 65, Πειραιάς