ΑρχικήΑθήναΠαθολόγοςΠαπανικολάου Σπύρος
Παθολόγος - Ογκολόγος

Παπανικολάου Σπύρος

Άντερσεν 1, Ιατρικό Ψυχικού
spap@ogkologos.com.gr
ogkologos.com.gr
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

Γεννήθηκα τον Ιούνιο του 1974 στην Αθήνα και είμαι κάτοικος Αμαρουσίου. Αποφοίτησα απο το 1o λύκειο Κηφησιάς και ακολούθως έδωσα εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο της Πάρμας στην Ιταλία, όπου πέρασα 1ος απο τους αλλοδαπούς και 8ος απο όλους τους συμμετέχοντες. Αποφοίτησα απο το πανεπιστήμιο της Παρμας το 2001 με βαθμό 9/10. Ακολούθως υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία ως ιατρός στα αεροδρόμια της Ελευσίνας και της Ρόδου και στο 251 ΓΝΑ. Στη συνέχεια υπηρέτησα το αγροτικό μου στο άγονο αγροτικό ιατρείο του Κροκυλείου, στο Ν.Φωκίδας. Το 2007 ξεκίνησα την ειδικότητα της παθολογικής ογκολογίας στο νοσοκομείο Σωτηρία, ακολούθως για 6 μήνες στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου Γεννηματάς και τέλος στην ογκολογική κλινική του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου και τελείωσα την ειδικότητα το 2013 και απέκτησα τον τίτλο ειδικότητας στην παθολογική ογκολογία.

Έχω παρακολουθήσει πολλά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος ακολουθώντας πάντοτε τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της ογκολογίας. Είμαι συν-υπεύθυνος ως συνεργάτης του ΓΝΑ Ευαγγελισμός σε διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Καρκίνος του πνεύμονα
Καρκίνος του μαστού
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Καρκίνος του προστάτη


ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της κακοήθειας τίθεται πάντα απο την ιστολογική εξέταση (δείγμα βιοψίας ή χειρουργικό παρασκεύασμα). Σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό δύναται να αρκεί και η κυτταρολογική (π.χ. σε περίπτωση ανεύρεσης πλευριτικής συλλογής).

Οι διαγνωστικές απεικονιστικές μέθοδοι (αξονική, μαγνητική, υπέρηχοι) βοηθούν στην καλύτερη σταδιοποίηση της νόσου και την εύρεση πιθανής μεταστατικής νόσου. Η κάθε κακοήθεια έχει και κάποιες διαγνωστικές μεθόδους όπου λαμβάνεται και βιοψία όπως η κολονοσκόπηση στον καρκίνο του παχέως εντέρου, η κυστεοσκόπηση στον καρκίνο του ουροποιητικού, η βρογχοσκόπηση στον καρκίνο του πνεύμονος, η λαρυγγοσκόπηση στον καρκίνο κεφαλής τραχήλου και η γαστροσκόπηση στο γαστρικό και οισοφαγικό καρκίνο.

Ιδιαίτερη μνεία χρήζει το PET-CT scan όπου με μία εξειδικευμένη εξέταση μπορεί να βρεθεί πιθανή τοπικο-περιοχική διασπορά της κακοήθειας όπως οι λεγόμενοι μεσοθωρακικοί λεμφαδένες στον καρκίνο του πνεύμονα και πιθανώς μεταστατική νόσος και αυτομάτως αλλάζει ο θεραπευτικός αλγόριθμος. Πρέπει να τονιστεί για να μην υπάρχουν απορίες στον ασθενή ότι η συγκεκριμένη εξέταση δεν γίνεται για όλες τις κακοήθειες και σε όλες τις περιπτώσεις – σταδίων μιας κακοήθειας.

Επίσης απαραίτητες είναι οι εξετάσεις αίματος, βιοχημικές, αιματολογικός έλεγχος και καρκινικοί δείκτες. Ο μόνος καρκινικός δείκτης που έχει καθιερωθεί ως έλεγχος πρόληψης είναι το PSA. Κανένας άλλος καρκινικός δείκτης δεν πρέπει να διενεργείται σε ένα υγιές άτομο χωρίς να υπάρχει υποψία κακοήθειας. Οι καρκινικοί δείκτες κατα τη διάρκεια της θεραπείας και κατα την παρακολούθηση είναι χρήσιμοι για ανακάλυψη πιθανής υποτροπής της νόσου και της δραστικότητας της θεραπείας.


- Διάγνωση νόσου και σχεδιασμός θεραπευτικού σχήματος

- Χημειοθεραπεία-Ορμονοθεραπεία-Βιολογικοί παράγοντες

- Υποστήριξη ασθενούς και οικογένειας

- Γενετική συμβουλή σε συγγενείς ασθενούς με κακοήθεια

- Ανακουφιστική-παρηγορική φροντίδα σε ασθενείς με νόσο τελικού σταδίου

- Συνεργασία με ογκολογικές ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού

Διεύθυνση:
Άντερσεν 1, Ιατρικό Ψυχικού