Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Αθήνα, όπου ειδικεύτηκε στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση. Μετά την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας στην Ελλάδα και κατόπιν εξετάσεων, έλαβε το δίπλωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης European Board of Physical Medicine and Rehabilitation.
Το 2003, από την θέση του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 συμβάλει στην επιτυχία της Ιατρικής κάλυψης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων με την ευθύνη συντονισμού 3000 εθελοντών ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και οργάνωσης 240 ιατρείων αθλητών κα θεατών με τον ανάλογο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.
Στην πορεία της επιστημονικής του σταδιοδρομίας, παρακολούθησε 1 χρόνο το ιατρείο Οστεοπόρωσης στη Ρευματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γεννηματά, ακολούθως 1 χρόνο ειδίκευση στην Νευρολογική Κλινική του ιδίου Νοσοκομείου και έπειτα 1 χρόνο σε παθήσεις γονάτου στο ΚΑΤ.
Ξεκίνησε την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα αποκατάσταση ενδαρθρικών βλαβών γονάτου και η οποία είναι σε εξέλιξη.
Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Διοίκηση Οικονομικών Υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας το 2008.
Το 2004 έως 2006 ορίζεται Διευθυντής Επιχειρησιακού Κέντρου του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας και από το 2006 έως το 2010 υπηρετεί ως Υποδιοικητής στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας με στόχο την διαχείριση της Καθημερινής Εναλλασσόμενης Εφημερίας των Νοσοκομείων και την διαχείριση των οξέων συμβάντων Δημόσιας Υγείας.
Παράλληλα διατελεί Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο Μπενάκειο» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 2006 έως το 2010 και μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Ι.Κ.Π.Α.).
Είναι Διευθυντής της Μονάδας Αποκατάστασης της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού από το 2005.
Στο πλαίσιο της ειδικευμένης επιστημονικής εμπειρίας κατέχει επίσης τον τίτλο του classifier(αξιολογητή) των ατόμων με κινητική αναπηρία που συμμετέχουν στον αθλητισμό τον οποίο απέκτησε κατόπιν εκπαίδευσης σε διεθνή σεμινάρια Classification Πανευρωπαϊκών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων ατόμων με κινητικές Αναπηρίες.
Είναι Ιατρός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής από το 2000 συμμετέχοντας ως Chief Medical Officer στις αποστολές του Salt Lake(2000), Πεκίνο (2008), Λονδίνο (2012). Επιπλέον, διετέλεσε μέλος της Ιατρικής ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics που έγιναν στην Αθήνα το 2010.
Έχει διατελέσει Υπεύθυνος Ιατρών Ομάδων όπως η Εθνική Ομάδα Ελληνορωμαϊκής Πάλης Ελλάδας, και πολλών ομάδων ποδοσφαίρου, basketball, volleyball κ.α.
Ο Σπύρος Σπύρου είναι μέλος, μεταξύ άλλων, της Ελληνικής Εταιρίας Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος και Αθλητικών Κακώσεων, Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Εταιρείας,ISPRM, Ειδικός Γραμματέας και Ταμίας της Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.
Το ιατρικό του ενδιαφέρον εστιάζεται, κυρίως, σε παθήσεις μυοσκελετικού και αθλητικών κακώσεων και σε αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων για τις οποίες μάλιστα έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά. Ο Σπύρος Σπύρου έχει συμμετοχή σε περισσότερες από 100 Ελληνικές και Διεθνείς ανακοινώσεις, 5 δημοσιεύσεις, 5 συμμετοχές σε συγγραφή ιατρικών βιβλίων, ομιλίες σε συνέδρια και μεγάλο αριθμό παρακολούθησης μετεκπαιδευτικών μαθημάτων, σεμιναρίων και συνεδρίων.