ΑρχικήΠάτραΓενικός ΓιατρόςΝικολάου Αθανάσιος
Γενικός Ιατρός

Νικολάου Αθανάσιος

Αγίου Κωνσταντίνου 95, Πάτρα
atnikola@otenet.gr
nikolaoucare.gr
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

Αθανάσιος Ν. Νικολάου
Ειδικός Γενικής Ιατρικής
Εκπαιδευθείς Σακχαρώδη Διαβήτη
Συνεργάτης Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν.Π. Τζάνειο
Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδος Φροντίδας Ηλικιωμένων Αλεξάνδρα

Ο Γενικός Ιατρός Νικολάου Αθανάσιος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Πάτρα, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, όπου δέχεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Ο ιατρός είναι πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ για ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Γενικός Iατρός είναι o ειδικευμένος και εξουσιοδοτημένος Ιατρός παροχής συνεχιζόμενης και καθημερινής πρωτοβάθμιας κλινικής φροντίδας σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, ανεξαρτήτου φύλου ηλικίας ή πάθησης. Η ενασχόληση του Γενικού Ιατρού είναι πολυσύνθετη και πολυπαραγοντική. Εστιάζεται στην αποτροπή μέσω πρόληψης και στην αντιμετώπιση μέσω θεραπευτικής διαφόρων παθολογικών καταστάσεων ή επιπλοκών που μπορεί να προκληθούν από οξέα ή χρόνια νοσήματα. Παρακολουθεί ασθενείς στο ιατρείο, κατ΄οίκον, σε κλινικές ή νοσοκομεία.

Στόχος και ρόλος του Γενικού Ιατρού είναι αφενός να θέσει έγκαιρα, γρήγορα και αποτελεσματικά την διάγνωση σε επείγουσες καταστάσεις (οξέα περιστατικά) και αφετέρου να παράσχει συνεχιζόμενη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς. Ο ρόλος του συμπεριλαμβάνει την προσέγγιση, την ενημέρωση και την πρόληψη φυσικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων που έχουν σχέση με την προαγωγή της υγείας και την αποτροπή ασθενειών.

Ως ιατρός πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, συναντά πρώτος τον ασθενή και την νόσο, λαμβάνει πρώτος σημαντικές αποφάσεις για την επίλυση κάθε είδους ζητήματος υγείας που θα ανακύψει. Αναλαμβάνει τη συνεχή καθοδήγηση των ασθενών του με χρόνιες, υποτροπιάζουσες ή καταληκτικές ασθένειες. Η συνεχής και μακροχρόνια σχέση που διατηρεί με τους ασθενείς καθιστά την σχέση μαζί τους ως ένα ”ισχυρό οικοδόμημα εμπιστοσύνης” το οποίο πάντοτε πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος της υγείας του πληθυσμού.

Ο Γενικός Ιατρός συνεργάζεται με όλους τους Φορείς Υγείας (δημόσιους και ιδιωτικούς) καθώς και με όλες τις άλλες υποειδικότητες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενών του. Παραπέμπει τον ασθενή σε κάθε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, αναγνωρίζει τις ανάγκες της κοινότητας και παρεμβαίνει με προληπτικούς εμβολιασμούς για επαπειλούμενες, υπάρχουσες ή επερχόμενες λοιμώξεις, επιδημίες, ενδημίες κ.λ.π.

Ως παγκοσμίως αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα γενικής κατεύθυνσης με δυνατότητες υποεξειδικεύσεων, καθιστά αναγκαίες και απαραίτητες τις δεξιότητες και την εμπειρία του Ιατρού που την ασκεί, ώστε να αποδίδεται με τον καλύτερο δυνατό και ολοκληρωμένο τρόπο η ιατρική φροντίδα προς την κοινότητα.

Πρόληψη – Διερεύνηση – Αντιμετώπιση Παθολογίας Νοσημάτων.
Ηλεκτρονική Καταγραφή Ιατρικού Ιστορικού (ατομικού, οικογενειακού & λαμβανόμενης φαρμακευτικής αγωγής) το οποίο μετά το πέρας κάθε επίσκεψης με όλα τα ευρήματα της κλινικοεργαστηριακής αξιολόγησης, εκτυπώνεται και χορηγείται στον ασθενή για κάθε χρήση. Η έκδοση και χορήγηση του ιατρικού ιστορικού προς τον ασθενή δύναται να πραγματοποιηθεί και σε ηλεκτρονική μορφή (usb) ως ΄΄Ατομική Κάρτα Υγείας΄΄.
Πρόληψη – Αντιμετώπιση Σακχαρώδη Διαβήτη (Παρακολούθηση Διαβήτη τύπου Ι, τύπου ΙΙ, κύησης, αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης). Ο ιατρός διαθέτει πιστοποίηση πλήρους εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Έλεγχος – Διερεύνηση – Παρακολούθηση Αρτηριακής Υπέρτασης. Ο ιατρός διαθέτει μετεκπαιδευτική πιστοποίηση.
Έλεγχος – παρακολούθηση Διαταραχών Επιπέδων Λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων).
Έλεγχος – παρακολούθηση – αντιμετώπιση Παχυσαρκίας και αιτιών της. Η Παχυσαρκία αρκετά συχνά συνοδεύεται από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιοπάθειες, νεφροπάθεια κ.α.). Σκοπός παραμένει η αντιμετώπισή της καθότι αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου που αποδεδειγμένα βάση μελετών, θα επιβαρύνει την ρύθμιση, την εξέλιξη και τις επιπλοκές των συνυπάρχοντων χρονίων νοσημάτων.
Καρδιολογικός και Ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος στα πλαίσια πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας (επί ενδείξεως περαιτέρω διερεύνησης ή παραπομπής ασθενών, το ιατρείο βρίσκεται σε συνεργασία με καρδιολόγους και καρδιολογικά κέντρα).
Έλεγχος – παρακολούθηση Αναπνευστικών Νοσημάτων στα πλαίσια πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, το ιατρείο βρίσκεται σε συνεργασία με πνευμονολόγους και πνευμονολογικά κέντρα).
Ιατρείο συμβουλευτικής Διακοπής Καπνίσματος πραγματοποιείται μία φορά εβδομαδιαίως κατόπιν ραντεβού.
Υπερηχογραφική απεικόνιση κοιλίας (χοληδόχου κύστεως, χοληδόχου πόρου, παγκρέατος, σπληνός κ.α.) σε α΄ βάθμιο επίπεδο διαγνωστικής ως πρώτο βήμα αποκλεισμού οξέων ή επικίνδυνων καταστάσεων για την υγεία των ασθενών (επί ενδείξεως περαιτέρω διερεύνησης ή παραπομπής ασθενών το ιατρείο συνεργάζεται με ειδικούς απεικονιστές – ακτινολόγους ιατρούς – διαγνωστικά κέντρα). Ο ιατρός διαθέτει μετεκπαιδευτική πιστοποίηση.
Φορητό Doopler εκτίμησης περιφερικής κυκλοφορίας αγγείων.
Βιοθεσιόμετρο για εκτίμηση περιφερικής και διαβητικής νευροπάθειας.
Μέτρηση Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης με αναλυτή τελευταίας τεχνολογίας και ISO ώστε, αφενός να γίνεται σύγκριση με την μετρηθείσα τιμή που φέρει μαζί του ο ασθενής και αφετέρου να αξιολογείται ο βαθμός ρύθμισης του Διαβήτη. Στόχος ο μελλοντικός σχεδιασμός της ορθότερης θεραπευτικής αγωγής.
Πλήρες Σέτ Ανάνηψης και φορητός Αυτόματος Απινιδωτής για επείγουσες καταστάσεις.
Ενημερωτικές συναντήσεις: στα πλαίσια πρόληψης και αντιμετώπισης παραγόντων που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για ενημερωτικές συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα μια έως δύο φορές μηνιαίως. Σε αυτές συμμετέχουν ομάδες 5-6 ασθενών με κοινά χαρακτηριστικά και προφίλ νοσημάτων – κοινούς προβληματισμούς και απορίες. Πραγματοποιείται παρουσίαση και προβολή διαφανειών για πληρέστερη κατανόηση σε power point.

Ενδεικτική θεματολογία ενημέρωσης:

Σακχαρώδης Διαβήτης (η ζωή με διαβήτη, πως λειτουργεί ο διαβήτης, υγιεινή διατροφή και άσκηση, έναρξη θεραπείας διαβήτη με ινσουλίνη, επιπλοκές, διαχείριση υπογλυκαιμίας, αντιδιαβητικά δισκία, διαβήτης κύησης, αντλίες ινσουλίνης κ.α.)
Αρτηριακή Υπέρταση (υγιεινοδιαιτιτική παρέμβαση στην υπέρταση με διατροφή και άσκηση, αντιμετώπιση)
Διαταραχές Λιπιδίων (σωματική δραστηριότητα, μεσογειακή διατροφή, αντιμετώπιση κ.α.)
Παχυσαρκία (προσέγγιση, πρόληψη, αρχές αντιμετώπισης κ.α.)
Κατάθλιψη (γνωριμία με την νόσο, αρχές αντιμετώπισης)
Άνοια – Ν. Αlzheimer (διαχείριση ανοϊκού ασθενούς, πρόληψη επιπλοκών άνοιας κ.α.)
Προληπτικοί Εμβολιασμοί κατά λοιμωδών και μεταδιδόμενων νοσημάτων


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ:

Σφυγμομανόμετρα αντιβραχίου (συμβατικά και ηλεκτρονικά) μέτρησης αρτηριακής πίεσης
Συσκευές μέτρησης κορεσμού οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος (μέθοδος οξυμετρίας)
Στηθοσκόπια (Ηλεκτρονικό και κλασσικό), διαπασών, νευρολογικό σφυράκι, διαγνωστικές λυχνίες, διαφανοσκόπια
Φορητές συσκευές μέτρησης σακχάρου περιφερικού αίματος
Φορητός ηλεκτροκαρδιογράφος
Φορητό Ωτοσκόπιο – Ρινοσκόπιο – Οφθαλμοσκόπιο
Φορητή συσκευή συνεχούς ηλεκτρονικής καταγραφής σακχάρου
Φορητή συσκευή συνεχούς ηλεκτρονικής καταγραφής αρτηριακής πίεσης
Φορητό σπιρόμετρο για έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας
Ηλεκτρονικός ζυγός, ηλεκτρονική συσκευή καταγραφής λιπώδους ιστού, δερματοπτυχόμετρο
Προπλάσματα οργάνων ανθρωπίνου οργανισμού και προπλάσματα ανά ομάδα τροφίμων
Φορητό Doopler εκτίμησης περιφερικής κυκλοφορίας αγγείων
Βιοθεσιόμετρο για την εκτίμηση περιφερικής νευροπάθειας – διαβητικής νευροπάθειας
Φορητή συσκευή υπερήχων κοιλίας
Φορητός αυτόματος απινιδωτής
Συσκευή χορήγησης οξυγόνου
Νεφελοποιητής για χορήγηση επείγουσας εισπνεόμενης φαρμακευτικής αγωγής
Αναλυτής μέτρησης Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης (HbA1C) και μέτρησης ποσότητος αποβληθέντος Λευκώματος (πρωτεΐνης) Ούρων (ACR).

Διεύθυνση:
Αγίου Κωνσταντίνου 95, Πάτρα