ΑρχικήΠάτραΠαιδίατροςΖωγράφου Μαρισόφη
Παιδίατρος

Ζωγράφου Μαρισόφη

Ερμού 53, Πάτρα
mariesophie_z@yahoo.gr
pediatros-patra.gr
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

ΖΩΓΡΑΦΟΥ Α. ΜΑΡΙΣΟΦΗ MD MSC
Παιδίατρος - Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Πατρών


Γεννήθηκα το 1980 στην Πάτρα όπου και διαμένω μόνιμα. Αποφοίτησα το 1997 από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών με άριστα και στις Πανελλήνιες εξετάσεις πέτυχα την εισαγωγή μου στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή το 2003 με βαθμό Λίαν Καλώς και ακολούθως υπηρέτησα στο Περιφερειακό Ιατρείο Αγίας Θέκλης Ληξουρίου για 18 μήνες ως Αγροτικός Ιατρός. Από το 2005 ως το 2007 υπηρέτησα στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βέροιας ως ειδικευόμενη Παιδιατρικής. Έπειτα επέστρεψα στην Πάτρα όπου εργάστηκα ως επιστημονικός συνεργάτης και εν συνεχεία ως ειδικευόμενη ιατρός της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ως το 2010. Την ίδια χρονική περίοδο ολοκλήρωσα και τον Μεταπτυχιακό Τίτλο ειδίκευσής μου πάνω στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το διάστημα 2010-2014 εργάστηκα ως επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή κ. Ανδρέα Ηλιάδη και αυτό το διάστημα υπήρξε καθοριστικό για την παιδιατρική μου εκπαίδευση τόσο πάνω στην επείγουσα παιδιατρική όσο και στην γενικότερη παιδεία μου ως άνθρωπο. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα πάνω στη διαχείριση δύσκολων και πολύπλοκων περιστατικών σε παιδιατρικούς ασθενείς από την εξαιρετική επιστημονική ομάδα της ΜΕΘ Παίδων. Είχα επίσης την τιμή να παρουσιάσω διάφορες ομιλίες σε τοπικά και διεθνή συνέδρια με θέματα της μονάδας εντατικής θεραπείας , όπως το 12o Διεθνές Συνέδριο Παιδιατρικής και Νεογνικής Εντατικολογίας στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και το 30ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικών λοιμώξεων, όπου εκπροσώπησα την ΜΕΘ Παίδων.

Στην ίδια χρονική περίοδο πιστοποιήθηκα στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση Παίδων με τους τίτλους EPLS/NLS/ACLS στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν Αθηνών από την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑ) . Πιστοποιήθηκα επίσης ως εκπαιδεύτρια στην Νεογνική Αναζωογόνηση (Neonatal Life Support Instructor) και συμμετείχα στην εκπαίδευση ιατρών στη διαχείριση και ανάνηψη του Νεογέννητου ως το 2014.

Στο διάστημα αυτό ανέλαβα προσωπικά και εθελοντικά την εκπαίδευση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων (φοιτητές/επαγγελματικές σχολές ΟΑΕΔ/προσωπικό παιδικών σταθμών) πάνω στην παροχή πρώτων βοηθειών σε παιδιά και ενήλικες και στην εκτέλεση σωστής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Το διάστημα 2014-2016 ολοκλήρωση την ειδίκευσή μου στην Παιδιατρική στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών με διευθυντή τον κ. Γιώργο Κροκιδά αποκομίζοντας γνώσεις και κλινική εμπειρία στην Παιδιατρική, στην Παιδονευρολογία και στη Νεογνολογία.

Είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και της Early Nutrition eAcademy με συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση στον μητρικό θηλασμό και στην βρεφική/παιδική διατροφή.

Μιλάω αγγλικά και γαλλικά.

Στο παιδιατρείο παρέχονται υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, τακτικής εξέτασης και εμβολιασμού νεογνών/βρεφών/παίδων/εφήβων και εξέταση επειγόντων περιστατικών. Διατίθεται ευχάριστος χώρος υποδοχής και ξεχωριστή αίθουσα αναμονής για πιθανά μεταδοτικά νοσήματα ή ευπαθείς ομάδες όπως τα νεογνά.

NΕΟΓΝΟ

Για το νεογνό που έχει επιστρέψει στο σπίτι συστήνουμε 3 επισκέψεις την 7η, 14η και 28η μέρα ζωής. Η επίσκεψη στο σπίτι δίνει τη δυνατότητα το νεογνό να μην μετακινηθεί και περιλαμβάνει:

συζήτηση με τους γονείς με έντυπο υλικό βάσει του οποίου ανασκοπούμε όλα τα ζητήματα περιποίησης του νεογνού. Πολύ βασικός άξονας της συζήτησης είναι η εκπαίδευση του γονιού για το τι είναι φυσιολογικό να βλέπουμε στο μωρό μας και τι είναι παθολογικό.
Συμβουλευτική για το μητρικό θηλασμό. Εξέταση του στήθους της μητέρας
καταγραφή του ιστορικού του νεογνού (τρόπος γέννησης/βάρος/ παρεμβάσεις που έγιναν μετά τη γέννηση, φάρμακα που δόθηκαν στο μαιευτήριο, εξετάσεις που ελήφθησαν προ της εξόδου κ.α.)
Εξέταση του νεογνού (ζύγιση με φορητό βρεφοζυγό, μέτρηση, λήψη τριχοειδικής χολερυθρίνης για προσδιορισμό ικτέρου, πλήρης εξέταση κατά συστήματα, οφθαλμοσκόπηση για red eye reflex, οδηγίες για περιποίηση ομφαλού, παλμική οξυμετρία)
προγραμματισμός τακτικών εξετάσεων που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν στο νεογνό
συζήτηση των ερωτημάτων που έχουν οι γονείς
προγραμματισμός επόμενης επίσκεψης


ΒΡΕΦΟΣ

Το φυσιολογικό βρέφος οφείλει να εξετάζεται οπωσδήποτε μια φορά το μήνα μέχρι της συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής. Θα ήθελα να επισημάνω ότι στον παιδίατρο δεν πάμε μόνο για το βασικό εμβολιασμό που είναι βέβαια θεμελιώδης και απαραίτητος. Η επίσκεψη έχει τρεις άξονες:

Ανασκόπηση της ψυχοκινητικής εξέλιξης του βρέφους, το οποίο σιγά σιγά κατακτά κινητικά, αισθητικά και νοητικά milestones, τα οποία καταγράφονται. Αυτά είναι αναγκαία στοιχεία για να χαρακτηρίσουμε το βρέφος φυσιολογικό (πότε χαμογέλασε, πως ανταποκρίνεται στο θόρυβο, πότε κάθισε κ.α.)
Προγραμματισμός και εκτέλεση εμβολίων. Κινούμαστε με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τις οδηγίες που έχει εκδόσει σχετικά το ΚΕΕΛΠΝΟ
Πλήρης εξέταση κατά συστήματα (κυκλοφορικό, αναπνευστικό, πεπτικό, νευρικό, μυοσκελετικό)
Σωματομετρικές παράμετροι (ζύγιση, μέτρηση) και ένταξη στις καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πρόληψη υγείας (γονεϊκό κάπνισμα, ύπνος και βρέφος, αντιμετώπιση κλάματος, πρόληψη shaken baby syndrome, ασφαλής μεταφορά στο αυτοκίνητο, διατροφή και θηλασμός, διατροφή και αναιμία κ.τ.λ.
Συζήτηση των ερωτημάτων που έχουν οι γονείς
Στην ανάλογη ηλικία εισαγωγή στις τροφές (έντυπο υλικό για το πώς και πότε)
Προγραμματισμός τυχόν εξετάσεων που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν
Προγραμματισμός επόμενης επίσκεψης


ΠΑΙΔΙ
(μεταβρεφικό στάδιο – προνήπιο – νήπιο – σχολική ηλικία)

Καθώς αναπτύσσεται το παιδί παρατηρούμε ότι συνήθως μειώνονται οι επισκέψεις στον παιδίατρο, και συνήθως αυτές αφορούν είτε εμβόλια είτε έχουν σαν αφορμή κάποιο εμπύρετο. Δείτε όμως πόσα πράγματα πρέπει να ελέγχουμε στο παιδί καθώς μεγαλώνει:

Ψυχοκινητική ανάπτυξη. Αυτό γίνεται με το DENVER ΤΕSΤ
Εκπαίδευση ελέγχου σφιγκτήρων (κατάργηση πάνας, έλεγχος ούρων-κοπράνων)
Διατροφή και σωματομετρικά στοιχεία – Ένταξη στις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Πρόληψη παχυσαρκίας – Διατροφή και οικογένεια
Πλήρης φυσική εξέταση. Είναι σημαντική μεταξύ άλλων η ψηλάφηση της κοιλιάς για ανάδειξη τυχόν προβλημάτων, η ακρόαση αναπνευστικού και καρδιακών τόνων, ο έλεγχος του μυοσκελετικού, η εξέταση των γεννητικών οργάνων, η εξέταση του δέρματος, η ψηλάφηση λεμφαδένων
Στάδια ήβης κατά ΤANNER – Ανίχνευση τυχόν πρώιμης θηλαρχής/αδρεναρχής
Σχολική επίδοση και μαθησιακές δυσκολίες
MCHAT ΤΕSΤ ανίχνευσης διαταραχής στο φάσμα του αυτισμού
Προγραμματισμός εξετάσεων τακτικής φύσεως (υπέρηχος καρδιάς/θυρεοειδής/αναιμία/σιδηροπενία/ βιταμίνη D/χοληστερίνη και λιπιδαιμικό προφίλ κ.α.)


ΕΦΗΒΟΣ

Η νομοθεσία στην Ελλάδα αναφέρει ότι ο έφηβος μέχρι την ηλικία των 16 ετών εξετάζεται από παιδίατρο. Αναφέρουμε κι εδώ ενδεικτικά τις συνιστώσες της παιδιατρικής επίσκεψης με βάση τις ανάγκες του εφήβου:

Συζήτηση στόχων-σχολικής επίδοσης-συμμετοχής σε αθλητισμό-πρωταθλητισμό
Προφίλ εφήβου (η εικόνα που έχει ο έφηβος για τον εαυτό του, τους στόχους του, τους φίλους, την ένταξη σε ομάδες, την τάση ανεξαρτητοποίησης, την υιοθέτηση έξεων κ.α.)
Συμπεριφορές υψηλού κινδύνου
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση (παιδεία ως προς την πρόληψη αφροδίσιων νοσημάτων, παιδεία για πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αντισύλληψη, αλλαγές σώματος, έμμηνος ρύση-αμηνόρροια-δυσμηνόρροια )
Διατροφή και ανίχνευση πιθανών διατροφικών διαταραχών (ανορεξία/βουλιμία/παχυσαρκία-αυτοεκτίμηση)
Στάδια TANNER
Προγραμματισμός εμβολίων εφηβικής ηλικίας
Πλήρης φυσική εξέταση
Προγραμματισμός εξετάσεων που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν-συνεργασία με υποειδικότητες (ενδοκρινολόγος/γυναικολόγος/ουρολόγος/καρδιολόγος κ.α.)
Προγραμματισμός εμβολιασμών
Προγραμματισμός επόμενης επίσκεψης

Διεύθυνση:
Ερμού 53, Πάτρα