Λογοθεραπευτής

Χωλοπούλου Ειρήνη

Ομηρείας 2, Ιεράπετρα
irenehol@yahoo.gr
cholopouloueirini.wordpress.com
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

Χωλοπούλου Ειρήνη
Λογοθεραπευτής Ιεράπετρα


Με έναρξη λειτουργίας το έτος 2014 και με συνεχή παρουσία σε επιστημονικά συνέδρια, επιμορφώσεις και εκπαιδεύσεις σε νέες μεθόδους, το κέντρο προσφέρει υψηλές παροχές με εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης για δυσκολίες αναπτυξιακές ή και επίκτητες. Η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η διάγνωση διαταραχών λόγου, επικοινωνίας, μάσησης-κατάποσης και φωνής γίνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας του θεραπευόμενου και βασιζόμενοι πάντα σε πρακτικές που υποστηρίζονται από ερευνητικά δεδομένα.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η υπεύθυνη Λογοθεραπεύτρια έχει εκπαιδευτεί στην δόμηση κατ’ οίκον προγραμμάτων και την εφαρμογή εναλλακτικών / επαυξητικών συστημάτων επικοινωνίας, με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση, τόσο της επικοινωνίας και της γλωσσικής ανάπτυξης, όσο και της αυτονομίας του θεραπευόμενου.

Επιπρόσθετα, μέσω των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης αντιμετωπίζονται εγκαίρως οι δυσκολίες και προλαμβάνονται μελλοντικές, καθιστώντας έτσι το αποτέλεσμα της παρέμβασης οριστικό και μόνιμο.

Τέλος, έχοντας ως στόχο την ολοκληρωμένη παρέμβαση και διαχείριση των περιστατικών και την σωστή αντιμετώπιση των δυσκολιών του εκάστοτε θεραπευόμενου, από το 2016 το κέντρο λειτουργεί με βάση τις αρχές της διεπιστημονικής συνεργασίας. Με την συνεργασία με την Δρ. Κουφάκη Αγγελική, Ψυχολόγο -Msc Ειδικής Αγωγής, υπεύθυνη του ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου Ανάπτυξη, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος στην πόλη της Ιεράπετρας που προσφέρει την δυνατότητα ολοκληρωμένης παρέμβασης


Το γραφείο βρίσκεται απέναντι από την τράπεζα Πειραιώς στο κέντρο της πόλης, στον 2ο όροφο. Δυνατότητα κατ' οίκον συνεδριών έπειτα από συνεννόηση.

Πρόληψη – Διάγνωση – Αντιμετώπιση

διαταραχών ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας
αναπτυξιακών διαταραχών (αυτισμός, λεκτική δυσπραξία, τραυλισμός, καθυστέρηση ομιλίας,..)
νευρολογικών διαταραχών (δυσαρθρία, αφασία, δυσφαγία,..
Δόμηση & Εφαρμογή Προγραμμάτων κατ’ οίκον

Εφαρμογή Συστημάτων Εναλλακτικής/ Επαυξητικής Επικοινωνίας

Πρώιμη Παρέμβαση

Εκπαιδεύσεις:

Ξεκινώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, οι εκπαιδεύσεις αφορούν:

την χρήση εναλλακτικών / επαυξητικών συστημάτων επικοινωνίας (PECS, MAKATON) για την γλωσσική ανάπτυξη και ενίσχυση και την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών
την οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων δομημένης διδασκαλίας με βάση τις αρχές της F-ABA (λειτουργικός συμπεριφορισμός) και το εκπαιδευτικό μοντέλο της Pyramid για τον εντοπισμό και την διδασκαλία των βασικών δεξιότητων επικοινωνίας που είναι απαραίτητες για την αυτονομία των ατόμων με πολύπλοκες επικοινωνιακές ανάγκες, τον ορισμό των απρόσφορων συμπεριφορών, την λειτουργική αξιολόγηση της συμπεριφοράς και την επιλογή και διδασκαλία λειτουργικά ισοδύναμων εναλλακτικών συμπεριφορών.
την ενίσχυση της επικοινωνιακής πρόθεσης και αλληλεπίδρασης, την αύξηση της προσοχής και το μοίρασμα αυτής μέσω των προγραμμάτων Intensive Interaction, Attention Autism, SSIP και άλλων.

την διάγνωση κιαι αντιμετώπιση γλωσσικών δυσκολιών σε άτομα με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό (ΥΛΑ)

Συνεχίζοντας, οι εκπαιδεύσεις αφορούσαν την αντιμετώπιση διαταραχών ροής και πιο συγκεκριμένα, την αντιμετώπιση τραυλισμού με προγράμματα έμμεσης και άμεσης παρέμβασης μέσω της οικογένειας (PCI) και την εκπαίδευση στην εφαρμογή άμεσων τεχνικών διαχείρισης ή/ και τροποποίησης του τραυλισμού σε παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας, έφηβους και ενήλικες.

Αναφορικά με τον κομμάτι των γλωσσικών διαταραχών, οι εκπαιδεύσεις σχετίζονται με την αντιμετώπιση και την διάγνωση της Γλωσσικής Διαταραχής Έκφρασης και Αντίληψης, της Αναπτυξιακής Λεκτικής Δυσπραξίας, της Σημασιολογικής- Πραγματολογικής Διαταραχής, των Πραγματολογικών Διαταραχών, καθώς και διαταραχών Άρθρωσης, Φωνολογίας και την ανάπτυξη της Φωνολογικής Επίγνωσης.

Τέλος, στον τομέα των νευρολογικών διαταραχών, οι εκπαιδεύσεις αφορούν την διάγνωση και αντιμετώπιση Δυσφαγίας ενηλίκων, Δυσαρθρίας και Αφασιών, που έχουν προκληθεί από νευρολογική βλάβη λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, ισχαιμικών ή αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως επίσης και νευροεκφυλιστικών νόσων.

Διεύθυνση:
Ομηρείας 2, Ιεράπετρα