Θυλακικός ομαλός λειχήνας

Ο θυλακικός ομαλός λειχήνας είναι μια πάθηση του τριχωτού της κεφαλής που δημιουργεί περιοχές κενές από τρίχες και συνοδεύεται από κνησμό, ερύθημα και λέπια γύρω από τις άρρωστες τρίχες. Η πάθηση αυτή είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, άγνωστης αιτιολογίας.

Φάρμακα, όπως τα υπερτασικά, ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση του λειχήνα στο τριχωτό της κεφαλής. Ο θυλακικός λειχήνας προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Ο θυλακικός λειχήνας είναι η αιτία που προκαλεί το ένα τρίτο των περιπτώσεων ουλωτικής αλωπεκίας στο τριχωτό της κεφαλής. Στην ουλωτική αλωπεκία η απώλεια των τριχών είναι μόνιμη. Η ασθένεια έχει σαν αποκλειστική εντόπιση το τριχωτό της κεφαλής, στο 50% των περιπτώσεων δεν υπάρχουν βλάβες της νόσου στο υπόλοιπο σώμα. Η πάθηση προσβάλει κυρίως την κορυφή του τριχωτού αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές του.

Η εμφάνιση του θυλακικού λειχήνα ξεκινά με τοπικό κνησμό και τριχόπτωση και στη συνέχεια εμφανίζονται κενές πλάκες, αποψιλωμένες, με εικόνα ουλωτικής αλωπεκίας. Στο 50% των περιπτώσεων που οι εκδηλώσεις περιορίζονται στο τριχωτό της κεφαλής δηλαδή απουσιάζουν από το υπόλοιπο δέρμα, τα γεννητικά όργανα και τα νύχια, η διάγνωση είναι δύσκολη.

Η εικόνα του θυλακικού ομαλού λειχήνα είναι συχνά παρόμοια με άλλες φλεγμονές του δέρματος που προκαλούν τριχόπτωση, όπως ο ερυθηματώδης λύκος του δέρματος. Η βιοψία είναι μια απλή διαδικασία η οποία γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία και είναι απαραίτητη να γίνει από τον Δερματολόγο για την τελική και οριστική διάγνωση.

Ιδιαίτερες μορφές του θυλακικού λειχήνα

Σύνδρομο Graham-Little-Piccardi-Lassueur

Στο σύνδρομο αυτό συνδυάζονται οι βλάβες του θυλακικού ομαλού λειχήνα στο τριχωτό της κεφαλής με αλωπεκία στα φρύδια, στις μασχάλες και το εφήβαιο.

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες.

Ουλωτική αλωπεκία της μετωπιαίας χώρας

Η πάθηση αυτή προσβάλει γυναίκες σε περίοδο εμμηνόπαυσης και εμφανίζεται με τοπική τριχόπτωση στη μετωπιαία και κροταφική περιοχή.

Το πάσχον δέρμα εμφανίζεται ωχρό, χωρίς διήθηση ή σκληρία και με ήπιο κνησμό. Παρουσιάζεται αραίωση έως και πλήρη απουσία των φρυδιών. Δεν παρατηρούνται βλάβες ομαλού λειχήνα σε άλλα σημεία του σώματος του ασθενή.

Η πάθηση επεκτείνεται προοδευτικά.

Θεραπεία

Ο Δερματολόγος θα προτείνει την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εκδήλωσης της νόσου.

Η βασική θεραπεία είναι τα κορτικοστεροειδή σε τοπική εφαρμογή ή σε λήψη από το στόμα.

Ιδιαίτερη θεραπευτική επιλογή αποτελούν οι ενδοβλαβικές ενέσεις στο πάσχον δέρμα, με κορτιζόνη βραδείας αποδέσμευσης και παρατεταμένης δράσης. Οι ενέσεις γίνονται ανά δυο με τρεις εβδομάδες. Η θεραπεία εφαρμόζεται αποκλειστικά από τον Δερματολόγο ο οποίος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες, όπως τα ρετινοειδή και τα συνθετικά ανθελονοσιακά, εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

Συμπερασματικά

Ο θυλακικός λειχήνας, εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, οδηγεί σε θέσεις στο τριχωτό της κεφαλής μόνιμα κενές από τρίχες και σε προοδευτική επιδείνωση και επέκταση της κατάστασης.

Ο ασθενής με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να θορυβηθεί και να επισκεφτεί άμεσα τον Δερματολόγο του για την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...