Ακμή: Πως δημιουργείται

Οι βασικές αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση της ακμής.

Η υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, με αποτέλεσμα την υπερέκκριση του σμήγματος.
Η απόφραξη των πόρων του δέρματος που οδηγεί στη μη παροχέτευση του σμήγματος και τη δημιουργία άσπρων και μαύρων φαγεσώρων.

Ο εγκλωβισμός μικροβίων, που υπάρχουν στην επιδερμίδα, μέσα στους φραγμένους πόρους.
Η φλεγμονή που δημιουργείται από όλους τους παραπάνω παράγοντες.

Υπερέκκριση του σμήγματος

Η υπερέκκριση του σμήγματος οφείλεται σε λανθασμένη υπερδραστηριότητα ενζύμου.

Το ένζυμο αυτό μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT η οποία είναι πολύ πιο δραστήρια από την τεστοστερόνη στην παραγωγή σμήγματος. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να υπάρχουν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης και να έχουμε ακμή. Η υπερδραστηριότητα του ενζύμου αυτού μπορεί να ανιχνευτεί με ειδική εξέταση αίματος.

Απόφραξη των πόρων

Ο συνδυασμός αυξημένου πολλαπλασιασμού των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας με την υπερπαραγωγή σμήγματος, λόγω της δημιουργίας της DHT, φράζει τους πόρους του δέρματος. Ο εγκλωβισμός των βακτηριδίων της επιδερμίδας στους φραγμένους πόρους οδηγεί στον πολλαπλασιασμό τους διότι υπάρχει πλέον ένα περιβάλλον αναερόβιο ιδανικό για τα ευδοκιμήσουν.

Μικροβιακός πολλαπλασιασμός

Ο εγκλωβισμός και ο πολλαπλασιασμός των βακτηριδίων μέσα στους πόρους έχει ως συνέπεια την έκκριση ουσιών. Οι ουσίες αυτές διασπούν τα λιπίδια του σμήγματος σε προϊόντα με έντονη ερεθιστική δράση οδηγώντας στη φλεγμονή, δηλαδή στα εμφανή κόκκινα σπυράκια με ή χωρίς πύον.

Φλεγμονή

Όταν καταστραφεί το τοίχωμα του σμηγματογόνου αδένα το διασπασμένο και ερεθιστικό σμήγμα χύνεται μέσα στο δέρμα δημιουργώντας τα φλυκταινίδια, τις βλατίδες και πιθανό τις κύστες με ουλές.

Αντιμετώπιση ακμής

Ο ειδικός ιατρός για τη θεραπεία της ακμής είναι ο δερματολόγος. Ο ιατρός θα ερευνήσει τυχόν υπάρχουσες αιτίες.

Πρέπει να αντιμετωπισθούν συγχρόνως και άμεσα οι τέσσερις φάσεις της ακμής που προαναφέρθηκαν.

Συγχρόνως με τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ορατής ακμής είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση της αρχικής αιτίας η οποία οδηγεί στην διαδικασία της δημιουργίας της ακμής.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...