Επιτακτική ακράτεια ούρων νευρικής και μη αιτιολογίας – Θεραπεία χωρίς χάπια
Η μορφή της ακράτειας που χαρακτηρίζεται από απότομη και ξαφνική αίσθηση για ούρηση, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ασθενή και λέγεται ακράτεια από έπειξη, είναι βασανιστική και δημιουργεί έντονο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς και πρόβλημα υγιεινής.
Το κόστος επίσης για τις πάνες δεν είναι ευκαταφρόνητο. Η ακράτεια αυτή μπορεί να οφείλεται σε ορισμένες παθήσεις. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να είναι νευρολογικής φύσεως ή παθήσεις του τοιχώματος της κύστεως, όπως φλεγμονές ή όγκοι.
Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει γνωστή αιτία για τη μορφή αυτή της ακράτειας και τότε ονομάζεται ιδιοπαθής. Για τον αποκλεισμό σοβαρών παθήσεων, ορισμένες απλές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα του ουροποιητικού, η εξέταση ούρων και ενίοτε η κυστεοσκόπηση, πρέπει να γίνονται.
Η ουροδυναμική εξέταση είναι μια σχετικά απλή εξέταση καταγραφής των σπασμών της κύστης και της αύξησης της πίεσης μέσα σ’ αυτήν, στη φάση του σπασμού. Στις νευρολογικής προέλευσης ακράτειες, η αύξηση των πιέσεων μέσα στην κύστη από τον εντονότατο σπασμό προκαλεί, εκτός από την ακράτεια, παλινδρόμηση των ούρων προς τους νεφρούς, με αποτέλεσμα ταχεία καταστροφή τους και πρόκληση νεφρικής ανεπάρκειας. Η ακράτεια από έπειξη αντιμετωπίζεται κυρίως φαρμακευτικά. Νεότερα φάρμακα, που έχουν όλο και λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με την παλιότερη οξυβουτινίνη -που προκαλεί έντονη ξηροστομία, δυσκοιλιότητα και ταχυκαρδία-, προστίθενται στη θεραπευτική φαρέτρα του ουρολόγου. Ωστόσο, και τα νεότερα φάρμακα δεν στερούνται παρενεργειών, ενώ δεν είναι πάντα αποτελεσματικά ή ανεκτά από τον ασθενή. Μια νέα εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος της υπερλειτουργικής κύστης αποτελεί η χορήγηση βοτουλινικής τοξίνης, με ενέσεις που γίνονται μέσα στην ουροδόχο κύστη με τη βοήθεια του κυστεοσκοπίου. Το φάρμακο αυτό έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει προσωρινά το μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και, έτσι, να βελτιώνει και συνηθέστερα να διακόπτει τελείως τη μορφή αυτή της ακράτειας.
Η εφαρμογή της ένεσης γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής δε χρειάζεται να νοσηλευθεί. Το τελικό αποτέλεσμα συνήθως εμφανίζεται έως και μια εβδομάδα μετά τις ενέσεις. Η διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος φθάνει τους έξι μήνες. Εν συνεχεία, η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να επαναληφθεί. Η θεραπεία είναι ασφαλής, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, όταν ακολουθούνται οι σωστές οδηγίες και ενδείξεις εφαρμογής της, αν και οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι σε ένα περιορισμένο ποσοστό μπορεί να χρειασθούν, παροδικά, διαλείποντες καθετηριασμοί. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική, φθηνή, ασφαλής, πολύ αποτελεσματική, ο ασθενής αποφεύγει τα προβλήματα της φαρμακευτικής αγωγής, αποφεύγει πιθανή χειρουργική επέμβαση -όταν τα φάρμακα δε λειτουργούν-, ενώ οι νευρολογικοί ασθενείς εξασφαλίζουν χωρίς επέμβαση -εκτός από τη βελτίωση ή και διακοπή της ακράτειάς τους- και την προστασία των νεφρών τους, από τις υψηλές πιέσεις που αναπτύσσονται κατά τους ανεξέλεγκτους σπασμούς της κύστης.