Φθινοπωρινές αλλεργίες & αλλεργική ρινίτιδα

Μπορεί η άνοιξη να αργεί ακόμη και τα φυτά να μην διανύουν την περίοδο της ανθοφορίας τους, όμως οι αλλεργίες είναι παρούσες και κατά τη  διάρκεια του φθινοπώρου με εξίσου ενοχλητικό τρόπο.

Αυτό που αλλάζει, είναι τα αλλεργιογόνα που τις προκαλούν και κάνουν την καθημερινότητα πολλές φορές ανυπόφορη.

Τους φθινοπωρινούς μήνες τα αγριόχορτα είναι το βασικότερο αλλεργιογόνο. Μπορεί να ανθίζουν τον Αύγουστο, όμως συνεχίζουν την παραγωγή γύρης μέχρι και το φθινόπωρο. Ο «συνήθης ύποπτος», η μούχλα, αναπτύσσεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, το φθινόπωρο η μούχλα βρίσκει ιδανικές συνθήκες στα ξεραμένα φύλλα των δέντρων που στοιβάζονται στα πεζοδρόμια. Ένα άλλο αλλεργιογόνο που εμφανίζεται και τους φθινοπωρινούς μήνες είναι τα ακάρεα της σκόνης, που είναι πανταχού παρόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αλλεργικού. Παράλληλα, και οι μύκητες έχουν το μερίδιο ευθύνης τους στις φθινοπωρινές αλλεργίες, παραφυλώντας σε υπόγεια, αποθήκες και γενικότερα χώρους με αυξημένη υγρασία και σπάνιο αερισμό.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στο ανώτερο αναπνευστικό το φθινόπωρο

Η καταρροή, το συνάχι, το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση, τα βουρκωμένα μάτια, ο βήχας, οι μαύροι κύκλοι και ο κνησμός σε μάτια και μύτη είναι τα βασικά «καμπανάκια» που παραπέμπουν στις φθινοπωρινές αλλεργίες.

Περισσότερο ευάλωτα στα αλλεργιογόνα του φθινοπώρου είναι τα παιδιά και αυτό δεν είναι τυχαίο. Επιστρέφοντας μετά το καλοκαίρι στο σχολείο, τα παιδιά καλούνται να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους σε σχολικές αίθουσες που έχουν παραμείνει για πολύ καιρό κλειστές. Κάποιες από αυτές είναι κακοδιατηρημένες, με αυξημένη υγρασία και σκόνη, ενώ στις σχολικές μονάδες είναι συχνό το φαινόμενο της πλημμελούς συντήρησης του κλιματισμού.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες

Τι πρέπει όμως να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα των ενοχλητικών, φθινοπωρινών αλλεργιών

– Πριν ενεργοποιήσετε τη θέρμανση στα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, καθαρίστε τα φίλτρα στα συστήματα ψύξης-θέρμανσης και τα θερμαντικά σώματα.

– Χρησιμοποιείτε ειδικά φίλτρα στα συστήματα θέρμανσης, ικανά να απομακρύνουν γύρη, μούχλα και άλλα σωματίδια.

– Φοράτε μάσκα όταν καθαρίζετε υπόγειους χώρους ή την αυλή σας.

– Αερίζετε συχνά τα δωμάτια του σπιτιού σας.

– Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα, για να διατηρήσετε την υγρασία του αέρα στα επίπεδα μεταξύ 35%-50%.

– Κλείστε το συντομότερο δυνατό ένα ραντεβού στον Ωτορινολαρυγγολόγο ή αλλεργιολόγο σας για να ελέγξετε με συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και των φθινοπωρινών αλλεργιών στο ανώτερο αναπνευστικό.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....