Ο ίλιγγος και η ζάλη είναι προβλήματα υγείας τα οποία αρκετοί συγχέουν. Παρότι η εκδήλωσή τους μοιάζει αρκετά, η αιτιολογία τους είναι διαφορετική και χρειάζεται διαφορετική ιατρική προσέγγιση. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τόσο ο ίλιγγος όσο και η ζάλη αποτελούν συμπτώματα και όχι αυτοτελείς παθήσεις.
Ο ίλιγγος αναφέρεται στο αίσθημα περιστροφής, ενώ η ζάλη στο αίσθημα είτε πονοκεφάλου είτε «μεθυσμένου» ή τάσης λιποθυμίας.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο ίλιγγος αποτελεί σημάδι λαβυρινθικής διαταραχής, που αποτελεί αντικείμενο εξέτασης από Ωτορινολαρυγγολόγο. Οι συχνότερες παθήσεις λαβυρινθικής αιτιολογίας είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, η αιθουσαία νευρίτιδα, η νόσος Meniere και η αιθουσαία ημικρανία.
Πότε ένας ασθενής χρειάζεται να απευθυνθεί σε Ωτορινολαρυγγολόγο
- Όταν υπάρχει αίσθημα περιστροφής που συνοδεύεται με ναυτία και τάση προς έμετο.
- Όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν με την αλλαγή θέσης της κεφαλής.
- Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την έγερση από το κρεβάτι ή κατά την αλλαγή πλευρού κατά την κατάκλιση.
- Όταν συνοδεύεται με πτώση ακοής ή/και εμφάνιση εμβοών ή/και αίσθημα βάρους στα αυτιά.
Συμβουλές αντιμετώπισης
- Επισκεφτείτε τον ΩΡΛ σας όσο πιο άμεσα από το οξύ επεισόδιο ιλίγγου. Μόνο έτσι θα μπορεί να εντοπίσει εάν τα συμπτώματα είναι λαβυρινθικής αιτιολογίας και, εάν είναι, να σας δώσει την ανάλογη θεραπευτική λύση.
- Αποφύγετε την λήψη αντιεμετικών σκευασμάτων περισσότερο από 2 ημέρες, καθώς προκαλούν καταστολή του εγκεφάλου δυσκολεύοντας τόσο τους διαγνωστικούς χειρισμούς του θεράποντος γιατρού όσο γρήγορη ανάνηψη από τα οξέα συμπτώματα.
- Η λιποθυμία αποτελεί σημείο μη λαβυρινθικής διαταραχής. Εάν υπάρξει τέτοιο επεισόδιο, επισκεφτείτε τον Παθολόγο ή τον Καρδιολόγος σας.
- Επισκεφτείτε κατά προτεραιότητα τον Παθολόγο σας εάν συνυπάρχει είτε μούδιασμα/αδυναμία σε χέρι ή πόδι είτε δυσκολία σε ομιλία ή άρθρωση είτε θόλωση της όρασης. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί εγκαίρως ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να σταθεί μοιραία.