Σαν αθλητικές κακώσεις χαρακτηρίζουμε αυτές που συνέβησαν, είτε στην διάρκεια καθημερινής άσκησης-προπόνησης για καλύτερη σωματική υγεία και φυσική κατάσταση, είτε στην διάρκεια αθλητικών αγώνων, είτε στην προετοιμασία γι’αυτούς.
Στις κακώσεις αυτές περιλαμβάνονται συνηθέστερα, κακώσεις μαλακών μορίων (μύες-σύνδεσμοι) και κακώσεις των οστών και των χόνδρων.
Η βαρύτητα των κακώσεων ποικίλει από απλές (διατάσεις,θλάσεις),έως βαρύτερες.
Η ανεπαρκής προετοιμασία (ζέσταμα,διατάσεις) η απότομη έναρξη έντονης προσπάθειας,η υπερβολική προπόνηση σε σχέση με την υπάρχουσα φυσική κατάσταση,ο ακατάλληλος εξοπλισμός και η διαρκής φόρτιση μιας μυικής ομάδας ή άρθρωσης,είναι οι συνηθέστερες αιτίες αυτού του είδους των κακώσεων.
Οι στόχοι της αντιμετώπισης αυτού του είδους των τραυματισμών είναι:
– Ανακούφιση του πόνου
– Αντιμετώπιση του οιδήματος και έλεγχος του αιματώματος
– Αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της ισχύος της πάσχαουσας περιοχής,το ταχύτερο δυνατόν.
Η θεραπευτική προσέγγιση αυτού του είδους των κακώσεων,περιλαμβάνει,αρχικά ανάπαυση-παγοθεραπεία-συμπίεση-ανύψωση μέλους(ακρωνύμιο R.I.C.E.),χορήγηση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων-έγχυση κορτικοστεροειδών-φυσικοθεραπεία και τέλος χειρουργική επέμβαση.
Ο Βελονισμός λοιπόν έρχεται να βοηθήσει στην θεραπεία και σε πολλές περιπτώσεις να θεραπεύσει αυτός, μια σειρά αθλητικών κακώσεων όπως:
– Επικονδυλίτιδα αγκώνα(tennis elbow)
– Πελματιαία απονευρωσίτιδα
– Μυικές κακώσεις (θλάσεις,σπασμοί)
των άκρων καιτης σπονδυλκής στήλης
(οσφυαλγία,αυχεναλγία,ραιβόκρανο)
– Επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο
– Χονδρο μαλάκυνση επιγονατίδας.
Σημαντικότατη συμμετοχή στην θεραπεία και αποκατάσταση έχει ο ηλεκτροβελονισμός.
Θεωρείται λοιπόν ότι οι εφαρμογές του Βελονισμού θα μειώσουν δραστικά την χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ,είτε απλών ,είτε στεροειδών.
Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων ο Βελονισμός και οι τεχνικές όπως ο ηλεκτροβελονισμός,συμβάλουν στην θεραπεία αυτού του είδους των κακώσεων είναι πολύπλοκοι και σίγουρα δοκιμασμένοι και αποτελεσματικοί μέσα από μια διαδικασία χιλιετιών.
Ετσι έχει αποδειχθεί ότι ο ερεθισμός (διέγερση) νεύρων στον μυικό και άλλους ιστούς οδηγεί στην έκκληση ενδορφινών και άλλων νευροδιαβιβαστών (π.χ.σεροτονίνη) καθώς επίσης και στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής και αγωγής του πόνου στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η έκλυση αδενοσίνης και η αναλγησία με α-αδρενεργικό μηχανισμό είναι ορισμένα στοιχεία της δράσης του Βελονισμού.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην σημαντικότερη συμβολή του βελονισμού στην αντιμετώπιση των λεγόμενων χρόνιων κακώσεων.Σαν τετοιες χαρακτηρίζονται οι κακώσεις που συνέβησαν στην πορεία του χρόνου και παραμελήθηκαν λόγω της μικρής βαρύτητας τους ή της ενασχόλησης με άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας.
Αυτές οι κακώσεις οδηγούν σε μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων του οργανισμού ενώ πολύ συχνά καταλήγουν και σε βλάβες σε άλλα σημεία του σώματος λόγω αντισταθμιστικής χρήσης άλλων συστημάτων του οργανισμου.
Ο βελονισμός βοηθά αποδεδειγμένα τον οργανισμό,ώστε να αποκαταστήσει τα ενεργειακά επίπεδα,οδηγώντας σε θεραπεία και αποκατάσταση με τον πλέον φυσικό τρόπο.
Η αρχαία λοιπόν ιατρική τεχνική του βελονισμού, στα χέρια έμπειρων ιατρών –βελονιστών γίνεται πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης πλήθους επώδυνων και βασανιστικών καταστάσεων, χωρίς επιπλοκές, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του οργανισμού και εντελώς ανώδυνα.