Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή κακοήθειας που εμφανίζεται στις γυναίκες. Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, 400.000 γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, ετησίως.

Η βασική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωσή του είναι η ψηφιακή μαστογραφία, μέσω της οποίας ανακαλύπτεται σε πρώιμα στάδια, οπότε οι θεραπείες είναι εξατομικευμένες, πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Πιθανά οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι να μειώσουν ή και να προκαλέσουν την απώλεια της γονιμότητας.

Ευτυχώς όμως, υπάρχει ελπίδα για την διατήρηση της γονιμότητας, χάρη στις στις προηγμένες τεχνολογίες αναπαραγωγής.

Πιο αναλυτικά, οι εναλλακτικές λύσεις πριν από την έναρξη της ογκολογικής θεραπείας για τις γυναίκες είναι:

  • η κατάψυξη ωαρίων με εξωσωματική γονιμοποίηση
  • η κατάψυξη εμβρύων
  • η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού

Μετά την Ογκολογική Θεραπεία, η πρώτη δράση είναι να εξεταστεί η γονιμότητα και στη συνέχεια να καθοριστεί ποια θεραπεία απαιτείται και ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι γόνιμες. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να αξιολογηθεί η γονιμότητα μετά τη θεραπεία του καρκίνου είναι με τη μέτρηση των επιπέδων των ορμονών στο αίμα (FSH, οιστραδιόλη, προγεστερόνης, και Antimullerian Hormone). Ένας υπέρηχος των ωοθηκών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος.

Ποιες είναι οι επιλογές;

  • Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
  • Δωρεά Ωαρίων
  • Παρένθετη μητρότητα

Ο Καρκίνος του Μαστού αφορά σε όλες τις γυναίκες και ευτυχώς ολοένα και περισσότερες υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις!

Μην ξεχνάτε: η έγκαιρη διάγνωσή του σώζει ζωές!

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...