Με τον όρο αλλεργία εννοούμε την παθολογική εκείνη κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά πολλές φορές υπερβολικά απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Ως αλλεργιογόνα μπορούν να δράσουν πληθώρα ουσιών, όπως τροφές (π.χ. αυγά, ψάρια, ξηροί καρποί), φάρμακα, καλλυντικά, χρώματα, γύρη φυτών, φτερά και τρίχες ζώων, σκόνη κλπ.
Τα αλλεργιογόνα φτάνουν στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής, είτε έρχονται σε επαφή με το δέρμα και τα μάτια, είτε μέσω της τροφής δηλαδή του πεπτικού συστήματος. Μόλις ο οργανισμός έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό του σύστημα βάζει σε λειτουργία τους αμυντικούς μηχανισμούς της χημικής και κυτταρικής ανοσίας με σκοπό την εξουδετέρωση του αλλεργιογόνου. Κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται στο σημείο εισόδου του αλλεργιογόνου αλλά και σε όλο τον οργανισμό, μεγάλος αριθμός ουσιών, όπως η ισταμίνη, που ευθύνονται για συμπτώματα της αλλεργίας όπως είναι το φτάρνισμα, η ερυθρότητα, η φαγούρα και άλλα.
Ειδικότερα από κάθε όργανο – σύστημα έχουμε τα εξής συμπτώματα:
Μύτη: Μπούκωμα, φτέρνισμα, ρινική καταρροή
Μάτια: Φαγούρα, ερυθρότητα, δακρύροια
Πνεύμονες – Βρόγχοι: Βήχας, δύσπνοια, συριγμός, κρίσεις άσθματος, οίδημα λάρυγγα
Πεπτικό: Κοιλιακοί πόνοι, φούσκωμα, έμετος, διάρροια.
Αιτιολογία:
Γενετική Προδιάθεση
Οι αλλεργίες σχετίζονται ισχυρά με την κληρονομική προδιάθεση. Μονοωογενής δίδυμοι αναπτύσσουν την ίδια αλλεργία στο 70%. Αλλεργικοί γονείς πιθανότατα θα τεκνοποιήσουν αλλεργικά παιδιά, καθώς και τα παιδιά αλλεργικών γονέων θα έχουν σοβαρές αλλεργίες αντί αυτών που δεν έχουν αλλεργικούς γονείς.
Η χρήση αντιβιοτικών στο πρώτο χρόνο της ζωής σχετίζεται με άσθμα και αλλεργίες, καθώς επίσης και η χρήση αντισηπτικών. Η γέννα με καισαρική τομή σχετίζεται με υψηλότερη επίπτωση άσθματος.
Η υπόθεση της υγιεινής
Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές αλλεργίες είναι λιγότερο συχνές σε παιδιά οικογενειών με πολλά μέλη και χαμηλότερες συνθήκες υγιενής από ότι σε οικογένειες με ένα παιδί. Οι επιδημιολογικές μελέτες ενισχύουν αυτή την υπόθεση.
Έρευνες έδειξαν ότι αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα είναι λιγότερο συχνά σε αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις βιομηχανοποιημένες.
Η ομοιοπαιητική αποτελεί την άριστη επιλογή για την θεραπεία ή τη διαχείριση των αλλεργικών καταστάσεων. Σκοπός της είναι η μόνιμη αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού ώστε να μην αντιδρά υπερβολικά σε αθώα εξωτερικά ερεθίσματα, επιτρέποντας έτσι ένα ευχάριστο βιοτικό επίπεδο.