Σάκχαρο και μάτια – μια σχέση πόνου

Όλοι ξέρουμε ότι το σάκχαρο σχετίζεται με την εμφάνιση επιπλοκών στα μάτια. Συνηθέστερα υπάρχει βλάβη στον αμφιβληστροειδή, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Οι βλάβες επιτείνονται από τον κακό έλεγχο της νόσου, και γι’ αυτό συστήνουμε πάντα να ρυθμίζεται το σάκχαρο εντατικά.

Τα τελευταία χρόνια, όμως ξεκίνησε μια αμφισβήτηση στην πρακτική αυτή από διάφορες μελέτες που τόνιζαν ότι η αδιάκριτη εντατικοποίηση των θεραπευτικών σχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υπογλυκαιμία και τελικά να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Οι μελέτες DCCT και EDIC, όμως, αποτέλεσαν σταθμό στη σύγχρονη ιατρική γιατί απέδειξαν τα πολλαπλά οφέλη του εντατικού ελέγχου του σακχάρου σε όλους τους τομείς της υγείας.
Σήμερα μια ακόμα ανάλυση από τις ομάδες που πραγματοποίησαν αυτές τις εκπληκτικές μελέτες αφιερώθηκε στα οφθαλμιατρικά αποτελέσματα του εντατικού ελέγχου στο περιοδικό NEJM.

Σε αυτές τις μελέτες παρακολουθήθηκαν 1441 ασθενείς για 23 χρόνια. Οι μισοί έλαβαν αγωγή για το σάκχαρο με στόχο πολύ εντατική ρύθμιση σακχάρου, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πιο χαλαρούς στόχους. Με το πέρας της μελέτης διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς έλεγξαν εντατικά το σάκχαρό τους είχαν 48% μείωση του κινδύνου να χρειασθούν χειρουργείο οφθαλμιατρικής φύσης σχετιζόμενο με το σάκχαρο!

Αυτό περιλάμβανε τα χειρουργεία καταρράκτη, όπου παρατηρήθηκε ελάττωση 48%, καθώς και αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, όπου η ελάττωση του κινδύνου ήταν 45%. Ταυτόχρονα, σε όσους χειρουργήθηκαν, το κόστος του χειρουργείο ήταν 32% χαμηλότερο (λόγω επιπλοκών), σε όσους είχαν εντατικό έλεγχο του σακχάρου.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....