Παγωτό…Πόσο θρεπτικό είναι;

Παγωτό…Πόσο θρεπτικό είναι; / Ένας γλυκός θρεπτικός πειρασμός

Από τι αποτελείται το παγωτό

Το βασικό συστατικό του παγωτού είναι το γάλα. Τα υπόλοιπα συστατικά μπορεί να είναι το αυγό, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη ή γλυκαντικά και αποξηραμένα φρούτα, σιρόπι ή ξηροί καρποί. Επίσης, για την βελτίωση της υφής του παγωτού χρησιμοποιούνται γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές από τις εταιρείες τροφίμων.

Το παγωτό έχει υψηλή θρεπτική αξία αφού περιέχει πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες A, D και Ε, καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) και υδατάνθρακες (π.χ. λακτόζη). Κυρίως όμως, λόγω του γάλακτος, το παγωτό περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια παγωτού εμπεριέχουν 100-120 mg ασβεστίου (10% των ημερήσιων αναγκών). Από την άλλη, το παγωτό, δεν παύει να έχει και αρκετά υψηλή θερμιδική αξία, εφόσον τα 100 γραμμάρια παγωτού έχουν περίπου 350 θερμίδες, που σημαίνει ότι η συνεχής κατανάλωσή του το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Τα πιο ασφαλή για την σιλουέτα μας επίπεδα κατανάλωσης παγωτού είναι 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Τέλος, το παγωτό απλού τύπου έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε καθίσταται σχετικά ασφαλής επιλογή γλυκού επιδόρπιου για διαβητικά άτομα που πρέπει να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους

Τι παγωτό να δίνω στο παιδί μου;

Οι μορφές παγωτού που μπορούμε να βρούμε είναι το σπιτικό, τυποποιημένο, του ζαχαροπλαστείου και το light.
Φυσικά το πιο αγνό είναι το σπιτικό γιατί φτιάχνεται από αγνά υλικά, δεν χρησιμοποιούνται καθόλου συντηρητικά, αλλά εξαιτίας αυτού και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα πιο διαιτητικό παγωτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα χαμηλό σε λιπαρά, έτσι ώστε να μειώσουμε τις θερμίδες και την ποσότητα λίπους που θα καταναλώσουμε. Επιπλέον, για να αποφύγουμε τα λιπαρά, ακόμα πιο υγιεινή επιλογή στο σπίτι είναι η γρανίτα η οποία παρασκευάζεται από χυμό και φρούτα εποχής.
Το τυποποιημένο παγωτό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω των σταθεροποιητών και συντηρητικών, ενώ τα παγωτά που παρασκευάζονται στα ζαχαροπλαστεία είναι πιο υγιεινά γιατί δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συντηρητικά.
Τέλος, το όφελος του παγωτού τύπου light είναι ότι έχει σχεδόν τα μισά λιπαρά και τα 2/3 των θερμίδων του κανονικού τυποποιημένο παγωτού (4-8 γρ. λίπους ανά 100 γρ. και 80 – 170 θερμίδες). Η διαφορά τους με τα κανονικά παγωτά, είναι ότι τα light παγωτά παρασκευάζονται με ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα καθιστά λιγότερα υγιεινά για τα παιδιά μας. Το αντίθετο, είναι μια καλή λύση όταν τα υπέρβαρα παιδιά ζητούν πάνω από 2 φορές την εβδομάδα παγωτό. 

Ποιο παγωτό είναι πιο διαιτητικό;

Όταν το παγωτό ξυλάκι δεν έχει επικάλυψη σοκολάτες, έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελάκι. Οι γρανίτες και τα σορμπέ όμως, έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες γιατί δεν έχουν λιπαρά. Τα παγωτά όμως που μπορούμε να τρώμε άφοβα χωρίς να επιβαρύνουμε την σιλουέτα μας, είναι αυτά τύπου 0%. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ ασπαρτάμη ή σορβιτόλη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική (τύπου 0% + 0%) ποσότητα λίπους.
Όσο για τα παγωτά με γεύσεις, εκείνα με γεύση σοκολάτας διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους σε σχέση με τη βανίλια, ενώ πιο χαμηλά σε θερμίδες είναι αυτά με γεύσεις φρούτων. Αντίθτετα, προσοχή απαιτούν τα παγωτά τύπου παρφέ, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε το παγωτό χωρίς τύψεις και επιπλέον κιλά, είναι:

  • Καταναλώστε το παγωτό με μέτρο, 1-2 φορές την εβδομάδα 
  • Επιλέξτε το παγωτό με γεύση βανίλιας ή φρούτων αντί σοκολάτας 
  • Μην επιλέγετε παγωτά με επιπλέον συστατικά, όπως ξηροί καρποί, κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότου, σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας.
  • Προτιμήστε γρανίτες, το παγωμένο γιαούρτι με μέλι ή φρούτα και το ζελέ με φρούτα.

Συμπερασματικά, το παγωτό δεν συγκαταλέγεται στα απαγορευμένα γλυκά, αλλά αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα και με τη συχνότητα, όχι μόνο μας δροσίζει, αλλά παράλληλα μας προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά, κυρίως για τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη στην ανάπτυξη, όπως το ασβέστιο.

Παγωτό γιαούρτι με φρούτα

Πρόκειται για ένα επιδόρπιο το οποίο αποτελεί υγιεινή επιλογή για τα παιδιά μπορεί να αντικαταστήσει σε καθημερινή βάση το αγαπημένο παγωτό. Η θερμιδική του απόδοση είναι μικρή, αντίθετα προς τη θρεπτική του αξία.

Υλικά για 5 μερίδες

  • ½ κιλό γιαούρτι (2% λιπαρά) 
  • 8 φράουλες (100 γρ.) 
  • 1 ροδάκινο (100 γρ.) 
  • 2 βερίκοκα (100 γρ.) 
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 50 γρ. φρουκτόζη ή ζαχαρίνη

Εκτέλεση
Λιώνετε στο μπλέντερ τα φρούτα με το χυμό και τη ζαχαρίνη ή φρουκτόζη και ανακατεύετε πολύ καλά. Βάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε το γιαούρτι ανακατεύοντάς το πολύ καλά. Τοποθετείτε το μείγμα σε μία φόρμα και το βάζετε σε υψηλή ψύξη. Μόλις παγώσει μπορείτε να το σερβίρετε γαρνίροντας με φρέσκα φρούτα.

Θρεπτική αξία
Θερμίδες/μερίδα: 110
Πρωτεΐνες: 6 γρ.
Υδατάνθρακες: 15 γρ.
Λίπη: 2 γρ.
Ριβοφλαβίνη: 0,25 mg
Ασβέστιο: 190 mg
Φωσφόρος: 154 mg
Βιταμίνη A: 80 RE (από βερίκοκο)
Βιταμίνη C: 17 mg (από φράουλες και τον χυμό)










Τύπος παγωτού

Θερμίδες / 100 γραμμάρια

Σοκολάτα

235

Βανίλια

180

Φρούτων

130

Παρφέ

220

Γρανίτα

105

Διαίτης 0%

125

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...