Μήλο με φυστικοβούτυρο

Μήλο με φυστικοβούτυρο: Το αγαπημένο σνακ του χειμώνα που μας κάνει καλό!

Λίγα σνακ είναι τόσο ικανοποιητικά όσο ένα γλυκό και τραγανό μήλο σε συνδυασμό με μια αλμυρή κουταλιά φυστικοβούτυρο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν αυτό το κλασικό σνακ είναι τόσο θρεπτικό όσο είναι νόστιμο.

Αυτό το άρθρο διερευνά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα μήλα και το φυστικοβούτυρο ως σνακ, συμπεριλαμβανομένων της διατροφικής αξίας τους, της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής τους και των πιθανών οφελών για την υγεία.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΗΛΟΥ

Ένα μεσαίο μέγεθος μήλου (180γρ περίπου) περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 95

Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 4,4 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 0,4 γραμμάρια

Λίπος: 0,3 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 14% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)

Κάλιο: 6% (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Κ: 5% (ΣΗΠ)

Ένα μόνο μήλο παρέχει περίπου το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εντέρου. Τα μήλα είναι επίσης γνωστά ως πλούσια πηγή φυτικών ενώσεων που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του στρες και της φλεγμονής στο σώμα σας όπως θα δούμε και αναλυτικότερα και παρακάτω.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ

Το φυστικοβούτυρο, καθώς και βούτυρα άλλων ξηρών καρπών, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μια συμπληρωματική δόση πρωτεΐνης και υγιεινού λίπους στα σνακ σας και να τα συνοδεύσετε με φρέσκα φρούτα, όπως τα μήλα που είναι ιδανικά για αυτή την εποχή.

Περισσότερο από το 75% των θερμίδων του φυστικοβούτυρου προέρχεται από το λίπος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι μονοακόρεστο λίπος.

Τα μονοακόρεστα λίπη είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην προστασία της καρδιάς.

Οι 2κ.σ φυστικοβούτυρο (30γρ) περιέχουν:

Θερμίδες: 180

Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια

Λίπος: 16 γραμμάρια

Μαγγάνιο: 29% (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 22% (ΣΗΠ)

Μαγνήσιο: 13% (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Ε: 10% (ΣΗΠ)

Φώσφορος: 10% (ΣΗΠ)

Κάλιο: 7% (ΣΗΠ)

Σημειώστε ότι δεν είναι όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών θρεπτικά ισοδύναμα. Αναζητήστε μάρκες που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή έλαια, καθώς αυτά μπορούν να μειώσουν τη συνολική θρεπτική αξία του προϊόντος.

Οφέλη για την υγεία

Αντιφλεγμονώδες δυναμικό

Η φλεγμονή είναι βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Τα μήλα είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών, οι οποίες είναι χημικές ενώσεις που έχουν ισχυρό αντιφλεγμονώδες δυναμικό.

Πολλαπλές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε φρούτα όπως τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των δεικτών φλεγμονής, ενδεχομένως εμποδίζοντας την ανάπτυξη φλεγμονωδών ασθενειών.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που αντικατέστησαν τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα με τρεις μερίδες ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια, παρουσίασαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο αίμα.

Βοηθά στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρέσκων φρούτων συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Μεταξύ εκείνων που είχαν ήδη διαβήτη, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με λιγότερες επιπλοκές που σχετίζονται με τη διάγνωσή τους.

Πολλές μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η τακτική πρόσληψη ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών, βοηθά στη διατήρηση μέτριων επιπέδων σακχάρου στο αίμα μεταγευματικά.

Τα μήλα με το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή σνακ για υγιή έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Υποστηρίζει την πέψη

Τόσο τα μήλα όσο και το φυστικοβούτυρο παρέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και συμβάλουν στην ανάπτυξη βακτηρίων σ’ αυτό.

Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων πεπτικών διαταραχών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η παλινδρόμηση οξέος.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...