Το παιδί μου έχει γαστρεντερίτιδα

Το παιδί μου έχει γαστρεντερίτιδα. Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται να απέχουν από τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα εμφανίζει ως κύρια συμπτώματα εμέτους και διάρροιες, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν μυαλγίες, ρίγη, ναυτία, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος και πυρετός. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε κατηγορίες όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, λόγω του αυξημένου κινδύνου αφυδάτωσης. Οδηγίες για την αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας σε παιδιά:

  1. Φροντίστε να χορηγείτε στο παιδί σας ικανοποιητική ποσότητα υγρών, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην αφυδατωθεί.
  2. Σε περίπτωση εμέτων, περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν χορηγήσετε πάλι υγρά. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες, ένα κουταλάκι του γλυκού ανά 5 λεπτά περίπου για 1-2 ώρες και αυξάνετε σταδιακά την ποσότητες, ανάλογα με την αντοχή του παιδιού σας. Αποφεύγετε να χορηγείτε αρχικά υγρά σε μεγάλες ποσότητες με ποτήρι ή με μπουκάλι, διότι το στομάχι διαστέλλεται και ευνοείται η επανεμφάνιση του εμέτου. Συνήθως οι έμετοι παρουσιάζουν μία αυξανόμενη πορεία για λίγες ώρες και στη συνέχεια μειώνονται δραστικά. Όπως και να έχει, φροντίστε να έχετε διαθέσιμη πάντα κοντά στο παιδί μία πλαστική λεκάνη, για να είσαστε έτοιμοι για.. κάθε ενδεχόμενο!
  3. Πολλές φορές συνυπάρχει κοιλιακό άλγος, το οποίο μπορεί να είναι πολύ έντονο, σε βαθμό που το παιδί να κλαίει σπαρακτικά.. Όσο έντονο και αν είναι το κοιλιακό άλγος, συνήθως δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους. Πρέπει να ανησυχήσετε  σε περίπτωση που ο πόνος στην κοιλιά είναι συνεχόμενος, διαρκεί ώρες και η έντασή του είναι συνεχώς αυξανόμενη, με αποτέλεσμα το παιδί να είναι πολύ καταπονημένο. Γενικά, σε περίπτωση έντονου πόνου στην κοιλιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστά επιθέματα τοπικά στην κοιλιακή χώρα, τα οποία συνήθως επιδρούν πολύ ανακουφιστικά ως προς τον πόνο.
  4. Μην πιέζετε το παιδί σας να φάει αν δεν το επιθυμεί. Γενικά συστήνεται η αποφυγή του γάλακτος, εκτός από τα μωρά που θηλάζουν. Αποφεύγετε επίσης βαριά φαγητά, φαγητά με μεγάλη περιεκτικότητα λιπαρών και προτιμήστε τις δυναμωτικές σούπες.  Σε περίπτωση διαρροιών ενδείκνυνται τροφές όπως το ρύζι, καθώς και φρούτα όπως το μήλο και η μπανάνα.
  5. Κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι και μην το φέρετε σε επικοινωνία με άλλα άτομα, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του. Κατ’αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε το να μεταδώσει τη νόσο σε κάποιο άλλο παιδί ή να επιβαρυνθεί και το ίδιο, κατά την επαφή με κάποιο άλλο άρρωστο παιδί.
  6. Φροντίστε ώστε το μικρό σας να καλύπτει επαρκείς ώρες ύπνου, ανάλογα με την ηλικία του.
  7. Επικοινωνήστε με την Ομοιοπαθητικό σας, η οποία θα σας κατευθύνει ως προς το κατάλληλο ομοιοπαθητικό σκεύασμα που ταιριάζει στην συμπτωματολογία που παρουσιάζει το παιδί σας.
  8. Σε περίπτωση που το άρρωστο παιδί σας παρουσιάζεται άτονο, “πεσμένο”, χωρίς ενέργεια ή ληθαργικό, επικοινωνήστε άμεσα με την Παιδίατρό σας.

Μόλις το περιστατικό της οξείας γαστρεντερίτιδας λάβει τέλος, φροντίστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας. Κατ’αυτόν τον τρόπο θα αρρωσταίνει λιγότερο, κάτι το οποίο συνεπάγεται καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο για το ίδιο, όσο και για τους γονείς του!

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...