Θεραπεία εύθραστων νυχιών

Κατανόηση και θεραπεία των εύθραυστων νυχιών

Τα εύθραυστα νύχια (ονυχόσχαση) είναι μια διαταραχή που αφορά το 20% του γενικού πληθυσμού ηλικίας 30-50 ετών και εκδηλώνεται κυρίως σε γυναίκες. Τα αίτια της ονυχόσχασης χωρίζονται σε 3 κυρίως κατηγορίες: επαγγελματικές, συστηματικές και δερματολογικές διαταραχές.

Η συνηθέστερη αιτία είναι η επαγγελματική ενασχόληση με δραστηριότητες, κατά τις οποίες  τα νύχια έρχονται καθημερινά σε επαφή με νερό, σαπούνια, απορρυπαντικά και χημικούς παράγοντες. Όχι μόνο οι χημικές ουσίες αλλά και η υπερβολική επαφή με το νερό προκαλούν αφυδάτωση των νυχιών. Η κύρια κατηγορία ασθενών με τη διαταραχή αυτή, φαίνεται να είναι οι νοικοκυρές.

Συστηματικές παθήσεις που προκαλούν ονυχόσχαση είναι:  υποθυρεοειδισμός,  ανεπάρκεια σιδήρου,  εγκυμοσύνη,  γήρανση, χρόνια αρθροπάθεια, περιφερική αγγειοπάθεια, κάποιος διαβήτης κ.α.

Από τις δερματολογικές διαταραχές υπεύθυνες θεωρούνται:  ατοπική δερματίτιδα,  ψωρίαση,  ομαλός λειχήνας, κάποιες ονυχομυκητιάσεις κ.α.

Αντίθετα προς την επικρατούσα άποψη, το ασβέστιο δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σκληρότητας των νυχιών.

Τα απολυμαντικά των χεριών, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν τη θέση των προϊόντων καθαρισμού, είναι πολύ βλαβερά για την πλάκα του νυχιού.

Ενδυνάμωση εύθραυστων νυχιών

Τα σκληρυντικά των νυχιών δεν συνιστώνται για το δυνάμωμα των εύθραυστων νυχιών γιατί, ενώ κάνουν τη κερατίνη σκληρότερη, μπορεί παραδόξως να κάνουν τα νύχια πιο εύθραυστα. Προτιμότερο είναι το απλό βερνίκι νυχιών(μανόν), το οποίο δημιουργεί ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα πάνω στη πλάκα του νυχιού. Προβλήματα δημιουργούνται όμως όταν πρέπει να αφαιρεθεί το βερνίκι. Τα προϊόντα αφαίρεσης του με ή χωρίς ασετόν, αφυδατώνουν την πλάκα του νυχιού. Γι αυτό πρέπει να αφαιρείται με όσο το δυνατό μικρότερη συχνότητα.

Τα τεχνητά νύχια δεν αποτελούν λύση γιατί αφ ενός η αφαίρεση τους είναι πάντα τραυματική για το νύχι και αφ ετέρου η παρατεταμένη χρήση τους συνεπάγεται μειωμένη μεταφορά οξυγόνου κι έτσι το νύχι αδυνατίζει.

 

Διατροφή και εύθραυστα νύχια

Tα νύχια είναι καθαρή πρωτεΐνη, συνεπώς απαιτείται επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών για να έχομε υγιή νύχια. Πολλοί αυστηροί χορτοφάγοι ανακαλύπτουν ότι τα νύχια τους είναι τα πρώτα σημεία όπου είναι εμφανείς οι επιδράσεις της ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών.

Η βιοτίνη, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο διατροφικό συμπλήρωμα. Το ασπράδι του αυγού είναι η πλουσιότερη πηγή βιοτίνης. Η απορρόφηση βιοτίνης, μέσω του λεπτού εντέρου, μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται η συμπληρωματική χορήγηση βιοτίνης στα άτομα ώριμης ηλικίας.

Ενυδάτωση των νυχιών

Παράλληλα με τη πρόσληψη βιοτίνης και την προστασία των νυχιών, φορώντας γάντια, χρειάζεται θεραπεία και με τα κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωσης. Δύο συστατικά έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα: η ουρία και το γαλακτικό οξύ. Και τα δύο θεωρούνται υγραντικά επειδή αυξάνουν την ικανότητα του νυχιού να συγκρατεί νερό. Η εφαρμογή του σκευάσματος, που προτείνει ο δερματολόγος, γίνεται δύο φορές την ημέρα. Επί πλέον κάθε φορά που πλένονται τα χέρια, μπορεί να γίνεται χρήση μη φαρμακευτικών προϊόντων πλούσιων σε γλυκερίνη και βαζελίνη.

Οποιαδήποτε θεραπευτική πρόταση απαιτεί 3-6 μήνες μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...