Τροφές που διώχνουν τους πόνους!

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν ενάντια στον πονοκέφαλο/ημικρανίες;

Μυϊκό πόνο

Η πιπερόριζα – διεθνώς γνωστή ως τζίντζερ– χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων, το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όμως, έχει ανακαλύψει και άλλη μια της ιδιότητα: μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση κατά 25%.

Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας, η τζιντζερόλη, είναι αυτό που φαίνεται να παρέχει αναλγητικές ιδιότητες και μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η πιπερόριζα φαίνεται να είναι το ίδιο αποτελεσματική με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη, όσον αφορά τους μυϊκούς πόνους που προκαλούνται από την άσκηση, αλλά και για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Προσθέστε λίγο τζίντζερ στο τσάι σας ή τα λαχανικά σας και απολαύστε την… πικάντικη γεύση του και τα οφέλη του.

Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Μόνελ στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα συστατικό του έξτρα παρθένου ελαιόλαδουη ολεοκανθάλη, μπορεί να δράσει με παρόμοιο τρόπο με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και να ανακουφίσει από τον πόνο.

Πόνος στην κοιλιά

Οι πιο συνηθισμένοι πόνοι στην κοιλιά οφείλονται κυρίως σε Δυσκοιλιότητα: Σαν δυσκοιλιότητα ορίζεται η κατάσταση που προκύπτει από τη μειωμένη συχνότητα αφόδευσης, τον σχηματισμό ανεπαρκούς ποσότητας κοπράνων ή όταν παράγονται σκληρά και στεγνά κόπρανα.

Το καθαρό αποτέλεσμα των παραπάνω φαινομένων είναι να πηγαίνουμε στην τουαλέτα με μεγάλη δυσκολία και σε αραιά χρονικά διαστήματα.

Η συχνότητα κένωσης του εντέρου διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η κένωση μία φορά την ημέρα είναι μία άκρως ικανοποιητική συχνότητα.

Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας μπορεί να διακρίνεται σε λειτουργικής φύσης που προέρχεται ως αποτέλεσμα λανθασμένων διατροφικών συνηθειών, αλλά μπορεί και να οφείλεται στο αρκετά μεγάλο μήκος του παχέως εντέρου (Οργανικής φύσης).

Και στις δύο περιπτώσεις και πριν καταλήξουμε στη λήψη φαρμάκων, η σωστή διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

  • Είναι απαραίτητη η αύξηση της πρόσληψης τροφών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες. Οι ίνες βοηθούν στη πέψη και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα. Τροφές πλούσιες σε ίνες είναι οι εξής: φρούτα (ακτινίδια,μήλα κλπ), πράσινα λαχανικά, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι.
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού (περίπου 1,5-2 λίτρα την ημέρα), επειδή οι διαιτητικές ίνες απορροφούν τα υγρά και έτσι διογκώνονται περισσότερο τα κόπρανα.
  • Το ελαιόλαδο έχουν αποδείξει ότι συμβάλλουν αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας.
  • Συχνή κατανάλωση ακτινίδιων και δαμάσκηνων, καθώς, και του χυμού τους.
  • Αποφυγή της κατανάλωσης λιπαρών (τηγανιτά, τσιγαρισμένα φαγητά, λίπος κρέατος) που προάγουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

Το ευερέθιστο έντερο είναι συχνή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό και διαταραχές των κενώσεων.

Μερικοί παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα (δυσκολία στην κένωση ή ελαττωμένη συχνότητα κενώσεων), ενώ άλλοι διάρροια (συχνές κενώσεις με ή χωρίς επιτακτική ανάγκη για κένωση), κάποιοι δε εμφανίζουν και τα δύο.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Φούσκωμα και υπερβολικά αέρια στο έντερο (μετεωρισμός), ιδιαίτερα μετά από το φαγητό.
  • Πόνοι στην κοιλιά (υποχωρούν μετά την κένωση).
  • Εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.
  • Ανώμαλες μορφές κοπράνων που περιλαμβάνουν και βλέννες.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας;

Δεν υπάρχει καθορισμένη θεραπεία για όλους τους ασθενείς. Η θεραπευτική στρατηγική θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ειδικά συμπτώματα σε πιθανώς συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις καθώς και σε τυχόν συνυπάρχον ψυχολογικό stress. Ωστόσο, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου και εξατομικεύεται ανάλογα με τα συμπτώματα.

Οι παρακάτω οδηγίες περιλαμβάνονται στις διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

1. Προσδιορίστε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν. 2. Για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. 3. Όταν παρουσιάζετε διάρροια, καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες διαλυτών ινών, αυξάνοντας σταδιακά την πρόσληψη άπεπτων ινών.

  • Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες: ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, πίτουρο, ωμά λαχανικά, καλαμπόκι, αρακάς, όσπρια, ξηροί καρποί, φλούδες φρούτων και λαχανικών
  • Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες: μπανάνα, μήλα, χυμός μήλου, ροδάκινα, πορτοκάλια, πατάτες, cream crackers, άσπρο ψωμί, ρύζι, κριθαράκι, χυλοπίτες

4. Εφαρμόστε μικρά και συχνά γεύματα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. 5. Καταναλώνετε τα γεύματα με αργό και σταθερό ρυθμό, μασώντας καλά την τροφή. 6. Ακολουθήστε σταθερά κάποια μορφή άσκησης και ερευνήστε μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος. 7. Αποφύγετε στις περιπτώσεις που δεν είναι ανεκτά τα παρακάτω τρόφιμα:

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)
  • Τρόφιμα και ποτά που προκαλούν αέρια όπως: Όσπρια, Φασόλια, Λάχανο, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Σπαράγγια Καλαμπόκι, Αγγούρι, Πράσινες πιπεριές, Ραπανάκι, Σταφίδες, Δαμάσκηνα, Σιτάρι, Αεριούχα ποτά, Τηγανιτά φαγητά, Λιπαρά κρέατα, Καραμέλες και τσίχλες
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σορβιτόλη και ραφινιρισμένα σάκχαρα

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...