Διαμόρφωση Βάρους Σώματος

Γενετικό Υπόβαθρο στην διαμόρφωση Βάρους Σώματος

Όταν ξεκινά μια προσπάθεια απώλειας βάρους, μερικοί χάνουν πολλά κιλά, ενώ κάποιοι άλλοι δεν βλέπουν την αλλαγή. Τώρα, οι πρώτες έρευνες δείχνουν τα γονίδια των ανθρώπων μπορεί να προβλέψουν και να επηρεάσουν, αν θα χάσουν βάρος κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους ή ακόμα και αν θα επανακτήσουν το «χαμένο βάρος». Σε μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 46 άτομα που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και τη συμπεριφορά, σε μια εγκατάσταση Βετεράνων. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε λήψη δείγματος DNA για μια δοκιμή (που ονομάζεται Διαδρομή Fit) που ανέλυσε 75 γενετικούς δείκτες, οι οποίοι είναι ήδη γνωστό ότι συνδέονται με ορισμένες προϋποθέσεις υγείας ή με τις απαντήσεις του σώματος σε δίαιτα και άσκηση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν ορισμένους γενετικούς δείκτες για να διαπιστώσουν αν θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιοι συμμετέχοντες είχαν χάσει 5 τοις εκατό ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους μέχρι το τέλος του προγράμματος και ποιοι συμμετέχοντες είτε είχαν χάσει λιγότερο από το 1 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους ή αύξησαν το βάρος τους. Βρήκαν πέντε γενετικούς δείκτες που συνδέονται με την απώλεια βάρους, και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτούς για να δημιουργήσουν ένα μαθηματικό μοντέλο που αποσκοπεί στην πρόβλεψη της απώλειας βάρους μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα απώλειας.

Όταν έγινε η χρήση του μοντέλου για να προβλεφθεί ποιος θα χάσει βάρος με επιτυχία, η ακρίβεια έφθανε το 75 τοις εκατό. “Ποικίλει η απώλεια βάρους από άτομο σε άτομο, τροποποιώντας την διατροφική τους συμπεριφορά», είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Cecilia Dalle Ore, ένας φοιτητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα γονίδια των ανθρώπων θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για να την πρόβλεψη της αλλαγής αυτής της συμπεριφορά στο προγραμμάτων, είπε Dalle Ore, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα την περασμένη Κυριακή (22 Μαΐου) στο Digestive Disease Week, μια επιστημονική συνάντηση που επικεντρώθηκε σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, επειδή η νέα μελέτη ήταν μικρή, το μοντέλο πρέπει ακόμη να επικυρωθεί σε μελλοντικές μελέτες με περισσότερους ανθρώπους, είπε. Στο μέλλον, ένα γενετικό τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να γνωρίζουν ποιοι ασθενείς θα είναι απίθανο να βοηθήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, δήλωσε ο Δρ Amir Zarrinpar, ένας γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή

http://www.livescience.com/54907-weight-loss-program-success-depend-on-genes.html

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...