Eξετάσεις στην εγκυμοσύνη

Η μέλλουσα μαμά σε συνεργασία με τον μαιευτήρα γυναικολόγο της προβαίνει σε κάποιες απαραίτητες εξετάσεις, αιματολογικές, βιοχημικές και απεικονιστικές. Όλες είναι σημαντικό να γίνονται, με ιδιαίτερη μνεία στις παρακάτω εξετάσεις.

CMV, TOXO IGM/IGG ΣΤΟ 1ο τρίμηνο

Αν η μητέρα έχει IGG θετικά αντισώματα, σημαίνει ότι έχει ανοσία για αυτές τις ασθένειες και δεν χρειάζεται επανάληψη. Αν όμως  έχει αρνητικά αντισώματα ,  τότε θα χρειαστεί επανάληψη στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης και ενίοτε και στο τρίτο. Στην περίπτωση που περάσει κάποια από αυτές τις ασθένειες , ενώ είναι έγκυος, θα θετικοποιήσει τα IGM/IGG αντισώματα και πρέπει να ενημερωθούν άμεσα τόσο ο γυναικολόγος όσο και ο παιδίατρος.

RUBELLA (ΕΡΥΘΡΑ)

Η μητέρα που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει στο παρελθόν από  ερυθρά θα έχει προστατευτικό τίτλο αντισωμάτων . Προσοχή , το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται στις έγκυες γυναίκες γιατί περιέχει ζώντα εξασθενημένα στελέχη. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται εγκυμοσύνη για ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό. Αν η μητέρα είναι επίνοσο άτομο (ανεμβολίαστη/δεν έχει περάσει την ασθένεια)  διατρέχει κίνδυνο αν εκτεθεί στις αρρώστιες αυτές κατά την κύηση. Αν αυτό συμβεί, έχει σημασία η εβδομάδα κύησης και θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο γυναικολόγος και ο παιδίατρος.

VZV (ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ-ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ)

Για την ανεμοβλογιά, η μητέρα που έχει εμβολιαστεί θα έχει προστατευτικό τίτλο αντισωμάτων. Αν όμως δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχει περάσει την ασθένεια στην παιδική ηλικία, διατρέχει κίνδυνο να μολυνθεί από άτομα που έχουν είτε ανεμοβλογιά, είτε  έρπητα ζωστήρα(σε μικρότερο βαθμό). Αν εκτεθεί στην ανεμοβλογιά-έρπητα ζωστήρα πρέπει να ενημερώσει τον γυναικολόγο και τον παιδίατρο. Και πάλι έχει σημασία η εβδομάδα κύησης που βρίσκεται, ενώ εκτέθηκε στη νόσο.

Αν η γυναίκα απλώς εκτεθεί χωρίς να νοσήσει ,στο πρώτο τρίμηνο, τότε πρέπει να γίνει ενέσιμη Γ-σφαιρίνη στη μητέρα, και να παρακολουθείται στενά.

Αν η μητέρα νοσήσει, θα πρέπει να λάβει αντιικό φάρμακο (ACYCLOVIR).

Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι να νοσήσει η μητέρα το διάστημα 3 εβδομάδες πρίν ως  λίγες ημέρες μετά τον τοκετό. Εδώ θα χρειαστεί να γίνει στο νεογνό γ-σφαιρίνη και να χορηγηθεί και αντιικό φάρμακο (acyclovir)

STREPTOCOCCUS GROUP B (GBS)

Συστήνεται να γίνεται Κ/α ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΟΣ για STR.GROUPB στην αρχή της κύησης και οπωσδήποτε 10 ΗΜΈΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ, ιδίως αν  η μητέρα έχει ιστορικό γέννησης παιδιού με νόσο από GBS.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β

Η μητέρα θα πρέπeι να ελεγχθεί στην αρχή της κύησης για το Αυστραλιανό Αντιγόνο HBsAg.

Η μητέρα με :

αυστραλιανό αντιγόνο θετικό

IGM anti HBC ΑΡΝΗΤΙΚΑ

ΗΒeAg ΑΡΝΗΤΙΚΟ

ΗBV DNA ΑΡΝΗΤΙΚΟ

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ενεργό νόσο και μπορεί να θηλάσει το μωρό της.

Aν η μητέρα έχει αυστραλιανό αντιγόνο θετικό τότε θα πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος και μετά τη γέννα να κάνει στο νεογνό ΜΙΑ ΔOΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΟ AΛΛΟ ΠΟΔΙ γ-σφαιρίνη (HBIG) . Θα πρέπει να ελεγχθεί το μωρό για αντισώματα και αυστραλιανό αντιγόνο , και θα συνεχίσει τον εμβολιασμό του κανονικά για την Ηπατίτιδα Β.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...