ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμηνόπαυση και κατάθλιψηΕίσαι στην εμμηνόπαυση; Συσχέτιση Διατροφής με συμπτώματα κατάθλιψης

Δίαιτες υψηλές σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών στο πανεπιστήμιο Ιατρικής της Κολομβίας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αποκαλύπτει αυτήν την συσχέτιση κατάθλιψης με αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Ενώ περιορίζοντας την κατανάλωση τους καθώς και αντικαθιστώντας τους με υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, μπορεί να έχει πολλά σημαντικά οφέλη όπως την απώλεια κιλών, την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου κλπ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που εμπεριέχουν τους επεξεργασμένους (απλούς) υδατάνθρακες μπορεί να προσφέρουν μια προσωρινή ευχαρίστηση όμως επιδεινώνουν εναλλαγές στην διάθεση, κούραση και συμπτώματα κατάθλιψης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αξία των υδατανθράκων. Υδατάνθρακες είναι μακροθρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό ενώ χωρίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: απλούς και σύνθετούς.

Οι απλοί υδατάνθρακες περιλαμβάνουν την κατηγορία εκείνη που περιέχει τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που προαναφέραμε όπως: τηγανιτές πατάτες, ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, λευκό αλεύρι, ρύζι, παγωτά, επιδόρπια γιαουρτιών κλπ ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακές την πολυτιμότητα των οποίων προαναφέραμε επίσης παραπάνω περιλαμβάνει όλα τα δημητριακά ολικής, βρώμη, σιτάρι, σίκαλη, πατάτα, ρύζι ολικής, πλιγούρι, ψωμί ολικής, παξιμάδι, φρούτα κλπ.

Πηγές:

Gangwisch J, Hale L, Garcia L, et al. High Glycemic Index Diet as a Risk Factor for Depression: Analyses from the Women’s Health Initiative. The American Journal of Clinical Nutrition. 2015.


Γιαννακάκη Αντωνία

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Tags:

εμμηνόπαυση  κατάθλιψη  συμπτώματα κατάθλιψης  διατροφή  υδατάνθρακες