ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως φταίει το γάλα του;Μήπως το παιδί σας έχει πονάκια και φουσκωμένη κοιλίτσα κάθε φορά που του δίνετε το γάλα του; Αν ναι, πριν πανικοβληθείτε σκεφτείτε την πιθανότητα να φταίει το γάλα του και όχι εσείς!

Η MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ασπασία Σοφία Καλαμάρη εξηγεί:

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Το γάλα περιέχει ως κύριο σάκχαρο τη λακτόζη, το οποίο για να απορροφηθεί πρέπει πρώτα να διασπαστεί. Η διάσπαση αυτή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ενζύμου, της λακτάσης. Όταν υπάρχει μερική ή πλήρη έλλειψη αυτού του ενζύμου τότε προκύπτει μία διαταραχή που ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη και αφορά στο 5-8% των παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής μπορεί να είναι μόνο ένα ή και περισσότερα από τα ακόλουθα: κοιλιακός πόνος, διάρροια, ναυτία, μετεωρισμός ή / και τυμπανισμός.
Τα παραπάνω συμπτώματα προκύπτουν μετά την κατανάλωση λακτόζης ή συστατικών τροφών που περιέχουν λακτόζη.
– Η λακτόζη υπάρχει σχεδόν σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και σε ορισμένα προπαρασκευασμένα προϊόντα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε την ετικέτα με τα συστατικά των συσκευασμένων τροφίμων.
– Η δυσανεξία στη λακτόζη συχνά συγχέεται με την αλλεργία στο γάλα λόγω των κοινών συμπτωμάτων όμως η αλλεργία στο γάλα προκαλεί και συστημικές διαταραχές όπως είναι το έκζεμα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της δυσανεξίας μπορεί να γίνει εύκολα είτε με αποκλεισμό των τροφών που περιέχουν λακτόζη είτε με τη βοήθεια εργαστηριακών εξετάσεων (δοκιμή ανοχή γλυκόζης, δοκιμή αναπνοής υδρογόνου, δοκιμή οξύτητας κοπράνων).
Αν λοιπόν το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη μπορείτε να αντικαταστήσετε το αγελαδινό γάλα με άλλα υποκατάστατα ούτως ώστε να εξασφαλίσετε καλή θρέψη.

Τέτοια υποκατάστατα είναι:

Γάλα αμυγδάλου: Περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά (πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα) και πολύ ασβέστιο. Είναι ιδανικό για παιδιά, αρκεί να μην έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Γάλα σόγιας: Είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12. Περιέχει σουκρόζη και σιρόπι καλαμποκιού αντί για λακτόζη. Προσοχή όμως! Το γάλα σόγιας δεν ενδείκνυται για πρόωρα βρέφη (με βάρος μικρότερο από 1.800γρ.), για όσα έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ούτε για την πρόληψη των κολικών και της αλλεργίας. Η χρήση του πρέπει να επιλέγεται σε συνεννόηση με το γιατρό.
Πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα: Αντενδείκνυται η χορήγησή τους σε βρέφη και παιδιά με διαγνωσμένη αλλεργία στο γάλα της αγελάδας.
Γάλα χωρίς λακτόζη: Τα ελεύθερα λακτόζης γάλατα περιέχουν σουκρόζη και άμυλο αραβοσίτου. Πρέπει να χρησιμοποιούνται όμως για μικρό χρονικό διάστημα και μετά από συμβουλή του γιατρού. Δεν επιτρέπονται σε όσους έχουν αλλεργία στο γάλα της αγελάδας.
Γιαούρτι, ξινόγαλα και τυριά μεγάλης ωρίμανσης: Περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα λακτόζης και είναι όμοιας θρεπτικής αξίας με το αγελαδινό γάλα.
Η διαταραχή εμφανίζεται σε ποσοστό 70% των ενηλίκων στην Ελλάδα. Στους ενήλικες συστήνεται και η χρήση ταμπλετών λακτάσης -πριν τη κατανάλωση κάποιας τροφής που περιέχει λακτόζη- με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης των συμπτωμάτων της δυσανεξίας.


Καλαμάρη Ασπασία

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Tags:

δυσανεξία στη λακτόζη  κοιλιακός πόνος  διάρροια  γάλα αμυγλδάλου  γάλα σόγιας