ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μισοί άνδρες είναι πιθανότατα μολυσμένοι με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων



Οι μισοί άνδρες στον γενικό πληθυσμό είναι πιθανότατα μολυσμένοι με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV) ο οποίος προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και άλλες μορφές καρκίνου και στους άνδρες όπως του πέους, αλλά και άλλους και στα δύο φύλλα όπως του στόματος και του ορθού.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί του Κέντρου για τον Καρκίνο στην Τάμπα της Φλόριντας οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα ανησυχητικά ευρήματά τους ενισχύουν την άποψη ότι το εμβόλιο για τον ΗPV πρέπει να χορηγείται ευρέως και στα αγόρια.
«Ανακαλύψαμε ότι υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών με μολύνσεις από τον HPV, το οποίο έφθανε το 50%» ανέφερε η μελέτη της οποίας δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet.
Είναι επίσης σημαντικό ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως ο ρυθμός μόλυνσης των ανδρών με τον HPV είναι αντίστοιχος με τον ρυθμό μόλυνσης των γυναικών με τον ιό.
Οι ερευνητές είδαν μάλιστα ότι ποσοστό της τάξεως του 6% των ανδρών ετησίως μολύνεται με το στέλεχος 16 του ιού ΗPV. Πρόκειται για το στέλεχος το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και άλλες μορφές καρκίνου, όπως του στόματος.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα νέα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως οι άνδρες αποτελούν ένα «ρεζερβουάρ» του ιού HPV τον οποίο και μεταδίδουν στις γυναίκες.


Μαυρουδής Γρηγόρης

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος


Tags:

μόλυνση  ιός  ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων  HPV  καρκίνος