ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές για υγιές ήπαρΤο ήπαρ είναι το κύριο όργανο του σώματος για τον μεταβολισμό και την αποτοξίνωση. Ο,τι τρώμε και πίνουμε φιλτράρεται από το συκώτι, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων. Το ήπαρ εργάζεται πολύ σκληρά για να μας κρατήσει υγιείς και να απαλλαγούμε από ο,τι δεν χρειαζόμαστε.

Η ορμονική ισορροπία, τα επίπεδα της χοληστερόλης και του βάρους μας διέπονται από αυτό το όργανο, το οποίο μάλιστα έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπλάθεται.


Για να βοηθήσετε την καλή λειτουργία του ήπατος και της έκκρισης της χολής, προσπαθήστε να μην τρώτε βαριά 2-3 ώρες πριν τον ύπνο. Το φαγητό αργά το βράδυ δημιουργεί στασιμότητα στο συκώτι και εμποδίζει το σώμα μας από τον καθαρισμό. Επιπλέον, η υπερκατανάλωση τροφής δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση για το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Οπότε, μασάτε αργά και σωστά, ώστε η εντολή κορεσμού να φτάσει έγκαιρα στον εγκέφαλο. Αυτές είναι οι δύο συνήθειες που θα βοηθήσουν.


Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το κριθάρι, η βρώμη και τα σιτηρά είναι χρήσιμα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε άφθονα φυλλώδη λαχανικά, λάχανο, κάρδαμο, χόρτα, πράσο, καρότο, ραπανάκι, γογγύλια, μαρούλι, μανιτάρια και φρέσκα βότανα. Ακόμα, όλα τα φασόλια είναι ωφέλιμα. Μια φασολάδα με κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, μανιτάρια και λεμόνι είναι ευεργετική για το ήπαρ. Επίσης, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα τη ξινή γεύση, γιατί βοηθά την λειτουργία του ήπατος και την έκκριση της χολής. Για παράδειγμα λάχανο τουρσί, ξινόμηλο, λεμόνι, κεράσι. Λίγος χυμός λεμονιού με χόρτα είναι ό,τι καλύτερο για το ήπαρ, ενώ φρέσκος ​​χυμός λαχανικών από καρότο, πράσινο μήλο και χυμό λεμονιού είναι γευστικός και ευεργετικός. Έτσι, όσον αφορά τα τρόφιμα, σκεφτείτε το φρέσκο και το ελαφρύ.


Τέλος, σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, τα συναισθήματά μας έχουν μια πολύ σημαντική επίδραση στο ήπαρ. Συγκεκριμένα, το ήπαρ είναι ευαίσθητο σε αρνητικά συναισθήματα. Προσπαθήστε να είστε απαλλαγμένοι από αυτά και να είστε πράοι άνθρωποι, να έχετε υπομονή και να δίνετε συγχώρεση. Να έχετε συμπόνια και όχι δυσαρέσκεια, να κοιτάτε μπροστά και να μην είστε προσκολλημένοι στο παρελθόν.


Παπαδημητρίου Λεωνίδας

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος