ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

ΙπποφαέςTι είναι το ιπποφαές; 

Το Ιπποφαές είναι ένα από τα σημαντικότερα φυτά των ορεινών περιοχών της Κίνας και της Ρωσίας. Φυτρώνει σε αμμώδη εδάφη και σε υψόμετρο από 1.200 έως 4.500 μέτρα σε ψυχρά κλίματα. Μπορεί όμως να καλλιεργηθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε εύκρατα κλίματα.

Πρόσφατα έχει καλλιεργηθεί εκτεταμένα σε πολλά μέρη της βόρειας Κίνας, αλλά και σε άλλες χώρες με σκοπό την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και τη χρησιμοποίησή του στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύνθεση

Το φυτό εκτιμάται κυρίως για τους καρπούς του. Τα καροτενοειδή που περιέχουν αυτοί, όπως β-καροτένιο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη είναι υπεύθυνα για τη χρυσό-πορτοκαλί απόχρωση τους. Οι καρποί επίσης είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ φλαβονοειδή και λιπαρά οξέα. Τα κυριότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι το ελαϊκό οξύ (ω-9), παλμιτελαϊκό οξύ (ωμέγα-7), παλμιτικό οξύ και λινελαϊκό οξύ (ω-6), λινολενικό οξύ (ω-3).  Υπάρχουν επίσης κορεσμένα έλαια και στερόλες (κυρίως β-σιτοστερόλη)

Αντιοξειδωτική δράση

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ιπποφαές συμβάλει στην καλή υγεία, χάρη στα συστατικά που περιέχει. Οι καρποί του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο στην παραδοσιακή ιατρική από τους αρχαίους χρόνους. Οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες του έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν το ανθρώπινο σώμα από τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών. Επίσης έχει ευεργετική δράση για το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα, συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών.

Πού το βρίσκουμε;

Το ιπποφαές καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Στο εμπόριο το βρίσκουμε ως αποξηραμένο φυτό, συμπυκνωμένο χυμό, λάδι για εξωτερική επάλειψη, κάψουλες. Ανάλογα την περίπτωση συστήνεται η κατάλληλη δοσολογία για την  τόνωση και ευεξία του οργανισμού.


Παπαδημητρίου Λεωνίδας

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Tags:

ιπποφαές  δοσολογία  αντιοξειδωτική δράση  διατροφή  δίαιτα