ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

Συνταγές για παιδιά



Οι βασικότερες ομάδες τροφίμων που δεν προτιμούν ιδιαίτερα τα παιδιά είναι: τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα ψάρια. Φυσικά ως γονείς καταλαβένετε ότι είναι τρόφιμα που είναι απαραίτητα για την υγεία του παιδιού σας και πρέπει να καταλανώνονται σε μεγάλη συχνότητα. Περιέχουν πληθώρα από θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και γι αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να υπάρχουν στο διαιτολόγιο του παιδιού σας.

Πώς θα καταναλώσουν τα παιδιά σας φρούτα;

Όταν το παιδί σας δεν τρώει φρούτα προσπαθήστε να δημιουργήσετε ωραίες και χαρούμενες εικόνες στο πιάτο του. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε την τροφή στο παιδί σας επιδρά σημαντικά στην ψυχολογία του και γι αυτό το λόγο δεν είναι το ίδιο να του δώσετε ένα πιάτο χωρίς χρώματα και απεριποίητο και ένα άλλο πολύχρωμο με ωραίο στολισμό!

Εσείς άλλωστε ποιό θα διαλέγατε;

Μερικές έξυπνες συνταγές που θα βοηθήσουν σημαντικά στην κατανάλωση φρούτων από το παιδί σας είναι οι παρακάτω:

Γλειφιτζούρια-παγωτίνια από πολτό φρούτων

Διαδικάσια:
Λιώνουμε στο μπλέντερ φρούτα εποχής και προσθέτουμε αν θέλουμε στέβια και γάλα ή γιαούρτι. Μοιράζουμε σε θήκες για παγάκια και τοποθετούμε οδοντογλυφίδες για να μπορούμε να τα κρατήσουμε όταν παγώσουν.

Κομπόστα ροδάκινο με στέβια
Κόβουμε 4 με 5 ροδάκινα σε κομμάτια. Έπειτα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας στέβια. Βάζουμε δύο κομμάτοα γαρίφαλο και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Τέλος προσθέτουμε τα κομμέν ροδάκινα για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και είναι έτοιμη η κομπόστα μας.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Όταν το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά προσπαθήστε να φτιάξετε σαλάτες με περισσότερο τριμμένο τυρί ή με ελαφριές σως που δίνουν γεύση και καλύπτουν λίγο την γεύση των λαχανικών. Προσέξτε όμως οι σως να μην είναι έτοιμες, γιατί οι έτοιμες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές πίτσες ή πίτες με διάφορα λαχανικά που σίγουρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά σας να φάνε λαχανικά.

Μερικές πολύ καλές συνταγές είναι οι ακόλουθες:

Ομελέτα με διάφορα λαχανικά

Υλικά
1 μελιτζάνα κομμένη σε ίσες λωρίδες

1 κρεμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

250 γρ ψιλά φασόλια

250 γρ ψιλοκομμένες ντομάτες

2 κ.γ. ντοματοπελτέ

κανέλα,πιπέρι,αλάτι

1 1/2 φλ γάλα

1 κ.γ. βούτυρο

2 1/2φλ τριμμένη φρυγανιά

2 κ.γ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
*Τα φασόλια χρειάζονται μούλιασμα σε κρύο νερό για 12 ώρες πριν τα μαγειρέψετε

Σε ένα ταψί απλώστε τις λωρίδες της μελιτζάνας και αφήστε τις να ψηθούν στη σχάρα για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, σε ένα σκεύος, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήστε τα να σοταριστούν για 5 λεπτά, ενώ ανακατεύετε. Προσθέστε τα φασόλια, τις ντομάτες, τον πελτέ, την κανέλα και το πιπέρι. Μόλις βράσου, κατεβάστε τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να δέσει για 10 με 15 λεπτά.Για τη "μπεσαμέλ" λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και ρίξτε αλεύρι, το αλάτι και το γάλα. Αφήστε τα υλικά να ανακατευτούν ομοιόμορφα και στη συνέχεια απομακρύνετε το σκεύος απο τη φωτιά. Έπειτα, τοποθετήστε τις μισές λωρίδες της μελιτζάνας σε ένα ταψί και απο πάνω τους απλώστε ομοιόμορφα τη "μπεσαμέλ". Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη φρυγανιά και το λάδι και ρίξτε από πάνω τη "μπεσαμέλ". Ψήστε το μουσακά για 30-45 λεπτά, αφού τον αφήσετε να "ξεκουραστεί" και να κρυώσει, απολαύστε τον.

ΨΑΡΙΑ
Ένα ακόμα τρόφιμο που δύσκολα μπορεί να φάει ένα παιδί είναι τα θρεπτικά και πολύ ωφέλιμα ψάρια. Εσείς ως γονείς σίγουρα γνωρίζετε την διατροφική αξία των ψαριών αλλά είναι σχεδόν ανώφελο να προσπαθήσετε να μεταδώσετε αυτές τις γνώσεις σας στο παιδί, διότι μπορεί εκείνη την στιγμή να το καταλάβει αλλά δεν θα το συνειδητοποιήσει βαθύτερα για να το κάνει πράξη. Γι' αυτό το λόγο είναι καλύτερο να κάνετε κάποιες δημιουργικές συνταγές για να παροτρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει ψάρια. Μερικές συνταγές που θα μπορούσατε να μαγειρέψετε είναι:

Ψαροκροκέτες

Υλικά:
2 κ.σ. ξίδι

55 γρ ζάχαρη

60ml νερό

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 αγγούρι περασμένο στο τρίφτη

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

300 γρ φιλέτο ψαριού κομμένο σε μικρές φέτες

1 αυγό

2 κ.σ. κορν φλάουρ

1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο

Εκτέλεση
Για το αρωματισμένο αγγούρι

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι αναμιγνύουμε το ξύδι, 50γρ ζάχαρη και το νερό. Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μεχρι η ζάχαρη να λιώσει. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήνουμε το μίγμα μας να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε το σκόρδο, το αγγούρι και το κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε και το μίγμα με το ξύδι αφού έχει κρυώσει καλά, αναμιγνύουμε απαλά και σκεπάζουμε το μπολ.

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τα κομμάτια ψαριού και το αυγό, μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα. Μεταφέρουμε το μίγμα από το μπλέντερ σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη σάλτσα ψαριού, 5γρ ζάχαρη, κορν φλαουρ και το κόλιανδρο. Αναμιγνύουμε καλά και σχηματίζουμε τις κροκέτες μας. Βάζουμε τις κροκέτες στο φούρνο και τις ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν οι κροκέτες μας ψηθούν, τις τοποθετούμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.


Τσιρώνης Βασίλειος

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Tags:

παιδική διατροφή  παιδική δίαιτα  συνταγές  ψαροκροκέτες  υγιεινή διατροφή