ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδική αμυγδαλίτιδα



Η αμυγδαλίτιδα είναι μία από τις πλέον συνήθεις ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά. Αποτελεί φλεγμονή των αμυγδαλών, δύο μαλακών ιστών στο πίσω μέρος του λαιμού, και στην ουσία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος για βακτηρίδια και ιούς που εισέρχονται στον οργανισμό από στόμα.

Για τον λόγο αυτό είναι και ευάλωτες σε λοιμώξεις και φλεγμονές.

Οι αμυγδαλές φιλτράρουν τα μικρόβια κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο τουλάχιστον μέχρι τα 3 τους χρόνια, αφού στη συνέχεια ο οργανισμός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα μικρόβια και χωρίς αυτές. Είναι στην ουσία η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος για βακτηρίδια και ιούς που εισέρχονται στον οργανισμό από στόμα. Γι’ αυτό και είναι ευάλωτες σε λοιμώξεις και φλεγμονές.

Η εν λόγω πάθηση προκαλείται κατά κύριο λόγο από κοινούς ιούς, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που εμφανίζεται εξαιτίας βακτηριακών λοιμώξεων. Το πιο κοινό βακτήριο που προκαλεί αμυγδαλίτιδα είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α.

 

Συμπτώματα και θεραπεία

Η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται με πόνο στον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, ερεθισμένους λεμφαδένες στις πλευρές του λαιμού, οίδημα στις αμυγδαλές, πυρετό, βραχνή φωνή, δυσάρεστη αναπνοή, στομαχόπονο, ειδικά σε μικρά παιδιά, και πονοκέφαλο. Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό για να εκφράσει τα συμπτώματα που αισθάνεται, τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι η ασυνήθιστη αναστάτωση και η άρνηση να φάει.

Αν η αμυγδαλίτιδα είναι ιογενής μπορεί να αντιμετωπιστεί συμπτωματικά (διατροφή, ξεκούραση, ανάπαυση, χορήγηση αντιπυρετικών κα). Στην περίπτωση που είναι βακτηριακή συνίσταται η αντιβίωση.

Όταν δε τα επεισόδια βακτηριακής αμυγδαλίτιδας είναι επανειλημμένα και ταλαιπωρούν συχνά το παιδί, προκρίνεται η οδός της χειρουργικής επέμβασης. Το χειρουργείο είναι επίσης απαραίτητο όταν το μέγεθος των αμυγδαλών έχει ως συνέπεια τη δυσκολία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όταν δε η υπερτροφία των αμυγδαλών συμβαδίζει με υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), οι άπνοιες στον ύπνο είναι συχνές και το χειρουργείο μοιάζει μονόδρομος.  Όταν υπάρξει χειρουργείο, η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί από μία έως δύο εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση η σωστή διάγνωση είναι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση της αμυγδαλίτιδας, ώστε να μην υπάρχουν περιττά χειρουργεία και να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα του παιδιού.


Γκουντάκος Ιωάννης

ΩΡΛ


Tags:

παιδική αμυγδαλίτιδα  αμυγδαλίτιδα  αντιμετώπιση αμυγδαλίτιδας  θεραπεία αμυγδαλίτιδας  λοιμώξεις λαιμού