ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

ΩΡΛ συμβουλές για τους μικρούς μας φίλους



Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο μαζί με την εμφάνιση των πρώτων λοιμώξεων και η επάνοδος των αλλεργιών σε συνδυασμό με την ανωριμότητα του ανοσοποιητικού των παιδιών, φέρνουν τα πρώτα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα.

Η σχολική χρονιά ξεκινά μαζί με τις αγωνίες των γονιών για την πορεία των παιδιών τους, γεγονός που κάνει τη συμβουλή του Ωτορινολαρυγγολόγου αναγκαία και επίκαιρη.


Στα πιο συνήθη ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας συμπεριλαμβάνονται η αλλεργική ρινίτιδα, οι διάφορες μορφές ωτίτιδας, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και των παρίσθμιων αμυγδαλών και οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες.

10+1 συμβουλές για υγιή παιδιά

Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς προτού φτάσουν στο γραφείο του γιατρού, ώστε να προλάβουν ή να διαπιστώσουν εγκαίρως τα ανησυχητικά σημάδια; Ακολουθούν 10+1 συμβουλές που θα κάνουν τη ζωή της οικογένειας ευκολότερη:

1. Η υγιεινή των χεριών, κυρίως με το καλό πλύσιμο, είναι «σύμμαχος» κατά των λοιμώξεων, κάτι που τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εφαρμόζουν στην καθημερινότητα τους.
2. Εκτός του πλυσίματος των χεριών, η σωστή φροντίδα των νυχιών, που γίνονται εύκολα εστία μικροβίων, θεωρείται επιβεβλημένη.
3. Καλό είναι τα παιδιά να μάθουν να φυσούν και να καθαρίζουν σωστά τη μύτη τους.
4. Όταν τα παιδιά φτερνίζονται, θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα τους με το χέρι, για να αποφεύγεται η μετάδοση ιώσεων με τα σταγονίδια του στόματος.
5. Οι ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό δεν πρέπει να θεωρούνται «ιδιαίτεροι» χειρισμοί, αλλά να εντάσσονται στην καθημερινή φροντίδα των παιδιών.
6. Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών των παιδιών. Η κυψελίδα (κερί) όχι μόνο δεν αποτελεί μια «βρώμικη» συλλογή αλλά παράγεται από τον οργανισμό μας για να διατηρήσει καθαρό, προστατευμένο και στη σωστή λίπανση το αυτί μας.
7. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλλεργική ρινίτιδα δεν είναι φαινόμενο μόνο της άνοιξης, αλλά και του φθινοπώρου, οπότε πρέπει οι γονείς να είναι σε εγρήγορση για τα συμπτώματά της.
8. Όταν ένας γονιός αντιληφθεί ότι το παιδί του αυξάνει πολύ την ένταση της τηλεόρασης ή δυσκολεύεται να ακούσει το παραμύθι πριν από τον ύπνο, χτυπά το «καμπανάκι» για ωτίτιδα με υγρό, οπότε μια ακοολογική εκτίμηση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο είναι αναγκαία.
9. Το ροχαλητό, εκτός από ενοχλητικό, αποτελεί και το συχνότερο σημάδι της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή αλλιώς τα γνωστά μας κρεατάκια. Άλλα σημάδια που μπορεί να παραπέμπουν στην υπερτροφία αυτή είναι η ένρινη ομιλία, η θορυβώδης αναπνοή κατά τον ύπνο, οι επίμονες ρινικές εκκρίσεις, το μόνιμο μπούκωμα της μύτης και οι επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες.
10. Το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών πρέπει να τηρείται σχολαστικά.
11. Μη ξεχνάμε οτι η πλειονότητα των ιώσεων του φθινοπώρου δεν απαιτούν ειδική θεραπεία, καθώς υποχωρούν συνήθως εντός 48-72 ωρών, αρκεί ο οργανισμός του παιδιού να υποστηριχθεί με υγρά, χυμούς, καλό ύπνο και ξεκούραση. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αποτελεί το βασικό τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και ένα τείχος προστασίας έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Κι αν όλα αυτά δεν είναι επαρκή, μαζί με τις υπόλοιπες σχολικές προετοιμασίες, καλό είναι οι γονείς να φροντίσουν να συμβουλευτούνή να επισκεφθούν τον Ωτορινολαρυγγολόγο τους, ώστε το ξεκίνημα της χρονιάς να βρει τα παιδιά τους υγιή και δραστήρια.


Γκουντάκος Ιωάννης

ΩΡΛ


Tags:

συμβουλές ωρλ  ωτορινολαρυγγολόγος  παθήσεις λαιμού  λοιμώξεις λαιμού  αλλεργίες