Ειδικότητα

Αλλεργιολόγος

Διεύθυνση

Βασ. Παύλου 6, Βούλα

Τηλέφωνο

211.80.01.253

Κινητό

6956.25.07.99

Ιστοσελίδα

allergist.gr

Email

chatzipetrou@gmail.com


Κινητό

6956.25.07.99

Ιστοσελίδα

allergist.gr

Email

chatzipetrou@gmail.com


Γεννήθηκα το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησα το 2003 με βαθμό «Άριστα» από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Από τα πρώτα πανεπιστημιακά μου χρόνια αγάπησα την ανοσολογία και στο πέμπτο έτος της ιατρικής σχολής ξεκίνησα την ερευνητική πτυχιακή διατριβή μου στο τμήμα αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας της σχολής. Αμέσως μετά την αποφοίτηση, συνέχισα τις μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτό τον τομέα. Ειδικεύτηκα με υποτροφία από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις, στο Dipartimento di Allergologia ed Immunologia Clinica-A.O. Careggi, σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αναφοράς για τα αυτοάνοσα και αλλεργικά νοσήματα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου, είχα την τύχη να συναντήσω στην πορεία μου αληθινούς δασκάλους και καταξιωμένους επιστήμονες, που πέρα από τις πολύτιμες γνώσεις τους, μου εμφύσησαν το πάθος τους για την ανοσολογία αλλά και το σεβασμό για το χρόνιο ασθενή. Το 2008, ξεκίνησα την εκπόνηση διατριβής ειδικότητας με θέμα τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, που βαθμολογήθηκε ομόφωνα με άριστα cum laude.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2010, άνοιξα έναν καινούργιο κύκλο. Εργάσθηκα για ένα χρόνο ως επικουρική αλλεργιολόγος στη Μονάδα Αλλεργιολογίας της Β’ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και νιώθω τυχερή που συνεχίζω να εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης με την εξαιρετική ιατρική και ερευνητική ομάδα του Αττικού. Είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) και συμμετέχω στις ομάδες εργασίας της παιδιατρικής, της τροφικής και της φαρμακευτικής αλλεργιολογίας. Συμμετέχω ενεργά με εργασίες, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια και ως κριτής εργασιών στο πανελλήνιο συνέδριο και στις ημερίδες της ΕΕΑΚΑ. Ως εκπαιδευτής έχω διδάξει παθολογία και δερματολογία σε φοιτητές ιατρικής. Διδάσκω αλλεργιολογία σε ειδικευόμενους ιατρούς Αλλεργιολογίας και Δερματολογίας και στα επιμορφωτικά διαδικτυακά μαθήματα που οργανώνονται από την ΕΕΑΚΑ.

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού πάνω στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων. Συμμετέχω σε κοινωνικές πρωτοβουλίες της ΕΕΑΚΑ και είμαι μέλος της συγγραφικής ομάδας της επίσημης ιστοσελίδας της.
Είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας από το 2010 και συμμετέχω ενεργά με εργασίες, σε προεδρία και ως κριτής εργασιών της ακαδημίας. Το 2013 εκλέχθηκα μέλος του συμβουλίου της ακαδημίας για τους βιολογικούς παράγοντες και είμαι μέλος της task force της ακαδημίας για τις αντιδράσεις υπερευαισθησίας στους βιολογικούς παράγοντες.
Ο ελεύθερος χρόνος μου γεμίζει με στιγμές χαράς και υπέροχου οικογενειακού «χάους», με τον σύζυγό μου, Στέφανο και τα παιδιά μας, τη Σοφία και τον Ανδρέα

1) Πληροφορίες για την επίσκεψη

Η αλλεργιολογική επίσκεψη είναι το πρώτο βήμα για τη διάγνωση και την θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης:
- Συλλέγεται πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς
- Γίνεται κλινική εξέταση
- Σε περίπτωση αναπνευστικής αλλεργίας, γίνεται σπιρομέτρηση.
- Ανάλογα με την αλλεργική νόσο μπορούν να διενεργηθούν δερματικές δοκιμασίες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποφυγή αντισταμινικών από το στόμα τις τελευταίες 5 μέρες.
- Τα αποτελέσματα δίνονται γραπτώς στον ασθενή και συντάσσεται ενημερωτικό σημείωμα για τον οικογενειακό ιατρό του ή τον παθολόγο του.
- Δίνονται γραπτές οδηγίες αποφυγής των αλλεργιογόνων και γραπτό θεραπευτικό πλάνο.
- Σχεδιάζεται μακροπρόθεσμο πλάνο αντιμετώπισης και παρακολούθησης.

Πώς να προετοιμαστείτε για την επίσκεψη;
- Φέρτε μαζί σας όλες τις προηγούμενες εξετάσεις (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, αντίγραφα των ιατρικών αρχείων ή εκθέσεις από προηγούμενες επισκέψεις).
- Φέρτε μαζί τα φάρμακα που παίρνετε τακτικά
- Εάν παίρνετε αντισταμινικά ή στεροειδή από το στόμα είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω τηλεφώνου καθώς αυτά τα φάρμακα μπορεί να εμποδίσουν την εκτέλεση των αλλεργικών τεστ. Ειδικότερα, θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη αντισταμινικών για τουλάχιστον 5-7 ημέρες πριν από την επίσκεψη.
- Τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα διενέργειας σπιρομέτρησης.
- Όλες οι άλλες θεραπείες (συμπεριλαμβανομένων των ρινικών σπρέι) δεν δημιουργούν προβλήματα για την πραγματοποίηση των αλλεργικών δοκιμασιών.


2) Αλλεργικά τεστ

- Οι αλλεργιολογικές δερματικές δοκιμασίες ή αλλεργικά τεστ είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει ο αλλεργιολόγος, για τη διάγνωση των αλλεργικών αντιδράσεων. Τα αλλεργικά τεστ είναι τριών τύπων:
- Οι δοκιμασίες νυγμού (prick test)
- Οι ενδοδερμικές δοκιμασίες
- Οι δοκιμασίες επικόλλησης (patch test)

Στόχος των αλλεργικών τεστ είναι η αναγνώριση του ειδικού αλλεργιογόνου που προκαλεί τα συμπτώματα του ασθενούς. Ο αιματολογικός έλεγχος χρησιμοποιείται εκτενώς για τη διάγνωση της αναπνευστικής, της τροφικής, της φαρμακευτικής αλλεργίας και της αλλεργίας στα υμενόπτερα.


3) Ενδοσκόπηση μύτης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για μια πληρέστερη διάγνωση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, κρίνεται απαραίτητη η ενδοσκόπηση της μύτης. Η μύτη εξετάζεται με ένα μεταλλικό διαστολέα που ονομάζεται ρινοσκόπιο.

Σε ασθενείς που πάσχουν από:
- επιπλοκές αλλεργικής ρινίτιδας
- χρόνια παραρρινοκολπίτιδα
- ρινικούς πολύποδες
- μη αλλεργική ρινίτιδα

γίνεται στο ιατρείο ενδοσκόπηση μύτης, σε συνεργασία με ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Η ενδοσκόπηση της μύτης γίνεται με το άκαμπτο ενδοσκόπιο, ένα λεπτό ιατρικό τηλεσκόπιο. Το ενδοσκόπιο συνδέεται με κάμερα και η εξέταση γίνεται μέσα από οθόνη. Η εξέταση είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Αν χρειαστεί, μπορεί να προηγηθεί τοπική αναισθησία.


4) Σπιρομέτρηση

- Η σπιρομέτρηση αποτελεί μια απλή, γρήγορη, μη επεμβατική ιατρική πράξη, με την οποία μετρούνται πνευμονικοί όγκοι και χωρητικότητες. Είναι το βασικό εργαλείο διάγνωσης και παρακολούθησης του άσθματος.
- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα πρέπει να φυσήξετε δυνατά σε ένα ειδικό μηχάνημα, που λέγεται σπιρόμετρο.
- Για να εκτελέσετε τη σπιρομέτρηση, δεν θα πρέπει να έχετε λάβει εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό κάποιες ώρες πριν από την εξέταση.
- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, χορηγείται εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο (που ανοίγει τους βρόγχους), για να δούμε την αναστρεψιμότητα της απόφραξης, ώστε να τεκμηριώσουμε τη διάγνωση του άσθματος.


5) Ανοσοθεραπεία

Η ειδική θεραπεία απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία) είναι μια κατοχυρωμένη και άκρως αποτελεσματική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, του αλλεργικού βρογχικού άσθματος και της αλλεργίας στο δηλητήριο των υμενοπτέρων (μέλισσες, σφήκες). Πρόκειται για μια επαναστατική μορφή θεραπείας, καθώς στοχεύει στην εκρίζωση και όχι απλώς στη βελτίωση των συμπτωμάτων ενός χρόνιου προβλήματος υγείας και αυτό επιτυγχάνεται χωρίς τη χρήση συμβατικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Σήμερα θεωρείται ως η μόνη θεραπευτική προσέγγιση που αντιμετωπίζει την αλλεργία στη βάση της, καθώς στοχεύει στη σταδιακή αύξηση της ανοχής του οργανισμού σας στα αλλεργιογόνα που σας προκαλούν συμπτώματα.

Δεν έχουν καταχωρηθεί σεμινάρια.
Δεν έχουν καταχωρηθεί άρθρα.
Δεν έχουν καταχωρηθεί συνεντεύξεις.
Δεν έχουν καταχωρηθεί συνεργασίες.