MIND diet: η νέα δίαιτα που υπόσχεται να σας προστατεύσει από το Alzheimer
Πολλοί άνθρωποι φτάνουν στα γραφεία μας με οικογενειακό ιστορικό στη νόσο και πάντα αναρωτιόμουν τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό. Η MIND diet (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), λοιπόν, αποτελεί κράμα της Μεσογειακής Διατροφής και της δίαιτας Dash και φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Alzheimer, σύμφωνα με την εν λόγω προοπτική μελέτη.
Τι είναι η δίαιτα MIND και πώς προέκυψε;
Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις αποτελούν ολοένα και περισσότερο διαδομένα νοσήματα στις μεγάλες ηλικίες και διάφορες μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία της Μεσογειακής διατροφής καθώς και της διατροφής που χρησιμοποιείται για τη μείωση της πίεσης, της γνωστής δίατας DASH.
Έτσι οι ερευνητές σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα υβρίδιο αυτών των δύο διατροφικών σχημάτων που ονόμασαν MIND diet και η οποία δίνει έμφαση στην αυξημένη κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών (6 ή παραπάνω μερίδες την εβδομάδα), μούρων (όπως το μύρτιλο, το βατόμουρο και οι φράουλες) έναντι άλλων φρούτων, στον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών και στη σύσταση για 1 φορά την εβδομάδα ψάρι. Οι συστάσεις της MIND βασίζονται σε ευρήματα μελετών για την πρόληψη του Alzheimer και της νοητικής έκπτωσης.
923 συμμετέχοντες ηλικίας 58-98 ετών παρακολουθήθηκαν για 4,5 χρόνια ενώ ετησίως γινόταν η αξιολόγηση της διατροφής τους μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφής. Παράλληλα γινόταν νευρολογική εξέταση για τη διαπίστωση του Alzheimer και αξιολόγηση συνοδών παθήσεων (π.χ. σάκχαρο, πίεση). Ταυτόχρονα οι ερευνητές λάμβαναν υπόψιν τους τη συμμετοχή των ατόμων σε δραστηριότητες που προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου όπως το διάβασμα, τα παιχνίδια κλπ, τη φυσική δραστηριότητα, καθώς και τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα.
Πού κατέληξε η μελέτη;
Τα αποτελέσματα έδειξαν 53% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Alzheimer στους ανθρώπους που είχαν περισσότερη συμμόρφωση με το διαιτητικό σχήμα της MIND diet σε σχέση με αυτούς που είχαν τη μικρότερη δυνατή συμμόρφωση. Ακόμα και οι άνθρωποι που είχαν μέτρια συμμόρφωση με το εν λόγω διαιτητικό σχήμα είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε σχέση με αυτούς που είχαν τη μικρότερη συμμόρφωση.
Ποια είναι τα συμπεράσματα για τον επαγγελαμτία διαιτολόγο
Φυσικά μία προοπτική μελέτη έχει αρκετά μειονεκτήματα σαν σχεδιασμός και είναι πάντα θεμιτό τα αποτελέσματα αυτά να λάβουν επιβεβαίωση από κλινικές μελέτες. Ωστόσο η μελέτη έχει λάβει υπόψιν τους περισσότερους συγχυτικούς παράγοντες και το μόνο που μπορεί να της καταλογιστεί είναι η ελλιπής ακρίβεια του ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, ειδικά σε ετήσια βάση. Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζουμε σαν επαγγελματίες υγείας πως συγκεκριμένοι παράγοντες στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη μιας τόσο διαδομένης νόσου ώστε να καθοδηγούμε τους ασθενείς μας κατάλληλα, ειδικά όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό.