Set point theory: τι είναι;

Τι σημαίνει «set point theory»;

Set point theory = η θεωρία του σημείου αναφοράς. Η θεωρία του σημείου αναφοράς υποστηρίζει πως το σώμα μας έχει έναν εσωτερικό «θερμοστάτη» που ρυθμίζει το σωματικό λίπος.

Αν ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος σε υψηλό σημείο, ο οργανισμός είναι εξοικειωμένος στη μεταφορά και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων λίπους, ακόμα και αν προσπαθείτε να το χάσετε με δίαιτα και έντονη άσκηση. Αν ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος σε χαμηλό επίπεδο, τότε πιθανότατα θα είστε αδύνατος/η για μια ζωή!

Γιατί ξαναπαίρνω βάρος μετά από μια δίαιτα;;

Πόσα κιλά ήσασταν όταν ξεκινήσατε την πρώτη δίαιτά;; Πόσα είχατε χάσει;; Τα ξαναπήρατε;; Πόσο σύντομα;; και πόσα;;;;; Στην αρχή της δεύτερης δίαιτας .. πόσα κιλά ήσασταν;; Πόσα χάσατε;; Πόσο σύντομα και πόσα ξαναπήρατε;;; Στην αρχή της τρίτης δίαιτας;; της τέταρτης;;;;;;; και πάει λέγοντας!!!

Έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που κάνουμε μια δίαιτα, και χάνουμε απότομα πολλά κιλά, αυτά που ξαναπαίρνουμε είναι τουλάχιστον τα διπλά;;; Με αποτέλεσμα σε κάθε «επόμενη» δίαιτα μας να ξεκινάμε με πολύ περισσότερο βάρος απο το αρχικό, διαφορετική σύσταση σώματος (μύες / λίπος / οστική μάζα) και να δυσκολευόμαστε ακόμη πιο πολύ για να χάσουμε τα ίδια κιλά;; Το βάρος που έχουμε όταν ξεκινάμε την κάθε νέα προσπάθεια απώλειας βάρους το ονομάζουμε σημείο αναφοράς. Έτσι προκύπτει και η θεωρία του σημείου αναφοράς.

Γιατί συμβαίνει αυτό στον οργανισμό μου;;

Ο οργανισμός μας αγαπάει τις ισορροπίες και το σώμα μας τείνει να «υπερασπίζεται» τις λιποαποθήκες του όταν βρίσκεται σε καταστάσεις υποσιτισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθος του. Συνεπώς, το μόνο που καταφέρνουν οι στερητικές ΔΙΑΙΤΕΣ αυτές είναι να μας αφυδατώνουν, να καταστρέφουν την οστική και μυική μας μάζα και ΤΕΛΙΚΑ να μας ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ. Έτσι μεταφράζεται η απότομη απώλεια βάρους στη ζυγαριά!!

Ποιές είναι οι συνέπειες των στερητικών διαιτών;

  • Μείωση του βασικού μεταβολισμού (ΒΜ), με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κάνει λιγότερες καύσεις λόγω μείωσης του μυικού μας ιστού κ.λ.π. Παράδειγμα: Έστω ότι έχουμε 2 άτομα τα οποία θέλουν να χάσουν βάρος. Το 1ο άτομο ακολουθεί ένα στερητικό πρόγραμμα και χάνει απότομα κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, και το 2ο άτομο ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή και τα χάνει σταδιακά. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι, ο βασικός μεταβολισμός (ΒΜ) των ατόμων που χάνουν απότομα βάρος, επιβραδύνεται πολύ περισσότερο από ένα άτομο παρόμοιων διαστάσεων το οποίο δεν ακολούθησε κάποια στερητική δίαιτα και αδυνάτισε με ισορροπημένη διατροφή. Αυτό έχει ως συνέπεια, το 1ο πρωην – παχύσαρκο άτομο, όταν φτάσει το στόχο των κιλών που είχε θέσει, να πρέπει να τρώει πολύ λιγότερο για να διατηρήσει το χαμηλό του βάρος, συγκριτικά με το 2ο άτομο το οποίο έχασε βάρος με φυσιολογικό τρόπο.
  • Αύξηση της γκρελίνης (ορμόνη της πείνας): Η γκρελίνη έχει διάφορες λειτουργίες στο σώμα μας, και μια απο αυτές είναι να μας κάνει να αισθανόμαστε συνεχώς πεινασμένοι. Τα άτομα που έχουν χάσει απότομα βάρος, συνήθως έχουν αρκετά αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, με αποτέλεσμα τα σώματα τους να θέλουν να τρώνε πιο συχνά!
  • Χρειάζεται καθημερινά περισσότερη και πιο έντονη άσκηση για να συντηρήσεις το χαμηλό βάρος. Οι έρευνες συνιστούν 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα για καλή υγεία. Τα άτομα που έχασαν ή προσπαθούν να χάσουν απότομα βάρος, χρειάζονται περισσότερα από 250 λεπτά την εβδομάδα για να διατηρήσουν ή να μη ξαναπάρουν το βάρος που έχασαν.
  • Το 80% των διαιτώμενων ξαναπαίρνουν το βάρος που έχασαν το πολύ σε ένα χρόνο.

ΛΥΣΗ σε όλο αυτό τον φαύλο κύκλο αποτελεί η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ! Πετυχαίνουμε το στόχο μας γυμνάζοντας το σώμα μας, τρώγοντας υγιεινά, φυσιολογικά, αλλά κυρίως τρώγοντας απ’ όλα!!

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...