ΑρχικήΑθήναΠνευμονολόγοςΒιολάτος Γεώργιος
Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Βιολάτος Γεώργιος

Αγ. Στρατ. Χαϊδαρίου 60, Χαϊδάρι
info@pneumoiasis.gr
pneumoiasis.gr
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

Πτυχίο Ιατρικής από το Ανώτατο Ιατρικό Ινστιτούτο Plovdiv,1996-2002. Αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ-ΔΙΚΑΤΣΑ (Παθολογία - Χειρουργική) τον Απρίλιο του 2003 με αντιστοιχία βαθμολογίας 8,48 (λίαν καλώς). Κατοχή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από τις 29/10/2003. Ειδικεύθηκα στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία στο ΠΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» από 19/10/2007 έως 25/10/2012. Στο ανωτέρω χρονικό διάστημα εργάστηκα στην 4η πνευμονολογική κλινική για 2 χρόνια και 6 μήνες, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Πανεπιστημιακής κλινικής Αθηνών για 6 μήνες, στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για 1 χρόνο, στη Β΄ Θωρακοχειρουργική κλινική για 3 μήνες και στο Ακτινολογικό Τμήμα για 3 μήνες επίσης.

Αγροτικός ιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Ερυθρών Αττικής από τις 7/10/2004 έως 25/4/2006 , με τρίμηνη υποχρεωτική εκπαίδευση στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Θηβών, και εφημερίες στο Παθολογικό Τμήμα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ήμουν ελεγκτής ιατρός ΟΓΑ και Δημοσίου.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας διατέλεσα βοηθός ακτινολογικού εργαστηρίου στο 401 ΓΣΝΑ, ιατρός στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ρόδου και στο Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην Αθήνα.


Γνώσεις Η/Υ και πληροφορικής:

MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, Internet, με παρακολούθηση προγράμματος 40 ωρών στα πλαίσια του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), πιστοποιητικό Core Level, Αθήνα 2010.

Εφαρμοσμένη Ιατρική Στατιστική με τη χρήση Η/Υ, με παρακολούθηση προγράμματος 40 ωρών με θεματολογία : Συγκέντρωση, Ανάλυση και Αξιοποίηση Δεδομένων με τη χρήση Στατιστικών Πακέτων. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), πιστοποιητικό Expert Level, Αθήνα 2010.

Σπιρομέτρηση πριν και μετά βρογχοδιαστολή
Η σπιρομέτρηση είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση που διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ενώ παράλληλα μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία των πνευμόνων. Πραγματοποιείται με το σπιρόμετρο και ενώ ο εξεταζόμενος εισπνέει και εκπνέει μέσω ενός επιστομίου. Κάποιες φορές ο γιατρός μετά την πρώτη σπιρομέτρηση δίνει εισπνεόμενο φάρμακο στον ασθενή προκειμένου να διαπιστώσει την βελτίωση της αναπνευστικής του λειτουργίας(βρογχοδιαστολή).

Καμπύλη ροής-όγκου και όγκου-χρόνου
Eίναι οι καμπύλες που παράγονται κατά την διάρκεια της σπιρομέτρησης. Η πρώτη μας δείχνει την ροή του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τους πνεύμονες σε σχέση με τον όγκο του αέρα, ενώ η δεύτερη μας δείχνει τον όγκο του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τους πνεύμονες σε σχέση με το χρόνο.

Δυναμικοί όγκοι, στατικοί όγκοι
Oι δυναμικοί όγκοι παράγονται κατά την διάρκεια μιας δυναμικής (forced) εκπνευστικής προσπάθειας κατά την σπιρομέτρηση, ενώ οι στατικοί όγκοι είναι είτε υπολογιζόμενοι από ειδικό πρόγραμμα του σπιρομέτρου, είτε μετρούνται άμεσα σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται πληθυσμογράφος.

Βρογχοσκόπηση

Οξυμετρία (αναίμακτη μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα)
Aναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος μέτρησης του οξυγόνου στο αίμα μέσω ενός μικρού οργάνου που μοιάζει με μανταλάκι και εφαρμόζεται σε ένα δάκτυλο του χεριού (κυρίως τον δείκτη) για λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα μετρώνται και οι σφύξεις του εξεταζόμενου από το ίδιο όργανο.

Μέτρηση του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) σε καπνιστές
Tο μονοξείδιο του άνθρακα είναι μια τοξικότατη ουσία που περιέχεται στο τσιγάρο. Είναι τοξική επειδή εμποδίζει το οξυγόνο να συνδεθεί με την αιμοσφαιρίνη. Με άλλα λόγια μειώνει το οξυγόνο που πρέπει να μεταφερθεί στους ιστούς και τα κύτταρα όλου του οργανισμού. Για να κατανοήσει κανείς την τοξικότητά του αρκεί να αναφερθεί ότι το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται επίσης από τα αυτοκίνητα κατά την καύση της βενζίνης.Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μπορούν να οδηγήσουν και σε θάνατο αφορούν ανθρακωρύχους, οδηγούς οχημάτων που κοιμούνται μέσα σε αυτά με αναμένη μηχανή, επισκευές οχημάτων που γίνονται μέσα σε κλειστά γκαράζ, συσκευές οικιακής θέρμανσης όπως μαγκάλι, τζάκι η σόμπα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, πυρκαγιές. Αυτό λοιπόν το τοξικό και άοσμο αέριο περιέχεται και στο τσιγάρο και μπορούμε με ειδική συσκευή να μετρήσουμε τα επίπεδά του.

Νυχτερινή οξυμετρία
Kαταγραφή του οξυγόνου κατά την διάρκεια του ύπνου για την διάγνωση διαταραχών στον ύπνο (Σύνδρομο άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο). Η μέτρηση γίνεται με ειδικό καταγραφικό όργανο που μοιάζει με ρολόι και τοποθετείται στον καρπό. Το όργανο συνδέεται με αισθητήρα μέτρησης οξυγόνου που εφαρμόζεται στο δάκτυλο (δείκτη) του χεριού. Αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να ακολουθήσει πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου σε ειδικό κέντρο.

Ειδικά τεστ για την διάγνωση στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων (Στρεπτόκοκκος ομάδας Α) και Γρίπης Α και Β
Mε την λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος - δείγμα από τον φάρυγγα που λαμβάνεται με βαμβακοφόρο στυλεό (σαν μακριά μπατονέτα).

Διακοπή καπνίσματος
Mέσω μεθόδων αναγνωρισμένων από την American Respiratory Society, την European Respiratory Society, όπως και από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (συμβουλευτική και φαρμακοθεραπεία).

Δερμοαντίδραση Mantoux (τεστ Mantoux)
Eίναι ο μόνος τρόπος να δούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Πρόκειται για εξέταση που βασίζεται στην ενδοδερμική έγχυση μικρής ποσότητας φυματινικής πρωτείνης (0,1 ml) και το αποτέλεσμα ελέγχεται μετά 48-72 ώρες βάση της σκληρίας που αναπτύσσεται στο σημείο της έγχυσης.

Σεμινάρια - Συνέδρια - Συνεχής κατάρτιση:

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο "Σαρκοείδωση" υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθήνα 2014

22o Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, Αθήνα 2013 (το συνέδριο αξιολογείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με 12 μόρια-credits αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρών U.E.M.S. στο πλάισιο της συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Επιστημονική ημερίδα «Σπάνιες Παθήσεις και Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη». Σπάνια Νοσήματα Αναπνευστικού και Σπάνια Γενετικά Νοσήματα, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής(4 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης CME Credits από τον Π.Ι.Σ.), Αθήνα 2013

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ιδιοπαθείς Διάμεσες Πνευμονίες, Υπό το φως των νέων οδηγιών», με την διοργάνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθήνα 2013

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Up to date Χειρουργήσιμος και Τοπικά προχωρημένος Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος Πνεύμονα», με την διοργάνωση της Επιστημονικής Ερευνητικής Ομάδας ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»( 4 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης CME Credits), Αθήνα 2013

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το Άσθμα με θέμα: «από τις σύγχρονες οδηγίες στην κλινική πράξη», υπό την διοργάνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ομάδας Άσθματος, Αθήνα 2013

3ο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο στην Ακτινολογία Θώρακος υπό την διοργάνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2013

12ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών» με τη διοργάνωση της Β΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Ιωαννίνων(5 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης CME Credits), Αθήνα 2013.

Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια με την διοργάνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2013.

21ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, Αθήνα 2012(το συνέδριο αξιολογείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με 21 μόρια-credits αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρών [U.E.M.S.] στο πλαίσιο της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης).

2η επιστημονική ημερίδα της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας με θέμα «προκλήσεις στην πνευμονολογία, Αθήνα 2012.

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: Up To Date Αντιμετώπιση Μη Μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, Αθήνα 2012.

38ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 2012

2nd Lung Cancer Network<< From the Bench to the Bedside >>, Athens, Greece 2012.

12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Αθήνα 2012.

Συμμετοχή ως εκπαιδευόμενος στο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή υπό την αιγίδα του European Resuscitation Council και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, Αθήνα 2011.

1ο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο στην Ακτινολογία Θώρακος υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2011.

15th State of the Art, Interdisciplinary Review Course on Pulmonary diseases, Critical Care, Emergency Medicine & Nursing Care, Athens 2011.

20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Αθήνα 2011.

Διήμερο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο στη ΧΑΠ με τη διοργάνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Αθήνα 2011.

Τριήμερο εκπαιδευτικό φροντιστήριο με τίτλο: “Εκπαίδευση στην Πνευμονολογία- Συνδυάζοντας την τεκμηριωμένη θεωρία με την κλινική πράξη”, Bόλος 2010.

11ο Εαρινό Συμπόσιο Πνευμονολογίας με θέμα: Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Αναπνευστικού, Αθήνα 2010.

14th State of the Art, Interdisciplinary Review Course on Pulmonary diseases, Critical Care, Emergency Medicine & Nursing Care, Athens 2010.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στα πλαίσια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας για την Οργάνωση Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και της Ομάδας Εργασίας “Κάπνισμα και Προαγωγή Υγείας”, Αθήνα 2010

4ο Συνέδριο Ογκολογίας στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με θέμα:<<Κατ’ οίκον Νοσηλεία>>, Αθήνα 2010.

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Θεσσαλονίκη 2009.

17ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Η συμβολή του εργαστηρίου στην εκτίμηση του πνευμονολογικού ασθενούς, διάρκειας τριών μηνών-Αθήνα 26/1/2009 έως 16/3/2009.

10ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λευκάδα 2009.

10ο Εαρινό Συμπόσιο Πνευμονολογίας με θέμα: Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Αναπνευστικού, Αθήνα 2009.

13th State of the Art, Interdisciplinary Review Course on Pulmonary diseases, Critical Care, Emergency Medicine & Nursing Care, Athens 2009.

16ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Παρενέργειες Φαρμάκων στον Πνεύμονα – Ιατρικά Λάθη κατά την Άσκηση της Πνευμονολογίας, διάρκειας τριών μηνών-Αθήνα 31/1/2008 έως 27/3/2008.

5ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Ηλεκτρολυτικές διαταραχές και διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας, Αθήνα 2008.

17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Αλεξανδρούπολη 2008.

12th State of the Art, Interdisciplinary Review Course on Pulmonary diseases, Critical Care, Emergency Medicine & Nursing Care, Athens 2008.

2ο Συνέδριο Ογκολογίας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, Αθήνα 2008.

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Αθήνα 2007.

4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Ηλεκτρολυτικές διαταραχές: διαταραχές της ομοιοστασίας του ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου, Αθήνα 2007.

33ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 2007.

Κλινικές εφαρμογές της βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής(Evidence Based Medicine), Β’ Εκπαιδευτική Σειρά, 2006-2007.

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα στην Ενδοκρινολογία και τον Μεταβολισμό,Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & μεταβολισμού ΓΝΑ <<Ο Ευαγγελισμός>>,Αθήνα 2006.

32ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 2006.

Διεύθυνση:
Αγ. Στρατ. Χαϊδαρίου 60, Χαϊδάρι