Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.

Γερμανίδης Γεώργιος

Αλεξάνδρου Σβώλου 55, Θεσσαλονίκη
geogerm@auth.gr
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

Ο κ. Γεώργιος Γερμανίδης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1963. Τις γυμνασιακές του σπουδές αποπεράτωσε το 1980 και το ίδιο έτος εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από εισιτήριες εξετάσεις, αποφοίτησε δε τον Ιανουάριο του 1987 με βαθμό «λίαν καλώς».

Από 25-1-1987 μέχρι 18-11-1987 και από 21-1-1988 μέχρι 4-4-1988 εργάσθηκε ως μεταπτυχιακός σπουδαστής στην Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Σ.Χατζηγιάννη στο θέμα που αφορούσε το εγκεκριμένο από την Διεύθυνση Δημοσίας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας πρόγραμμα με τίτλο: «Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ δεικτών πολλαπλασιασμού ιών ηπατίτιδας Β και δ και διασπορά της λοιμώξεως δ στην κοινότητα Αρχαγγέλου Ρόδου». Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η συστηματική συμμετοχή του στο πρόγραμμα, πρόσφερε απαλλαγή υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου.
Κατά το διάστημα 19/11/1987 έως 19/11/1989 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός Υγειονομικού. Κατά τη διάρκεια της Στρατιωτικής του θητείας και έως τον Μάρτιο του 1991, εκτός από μεταπτυχιακός σπουδαστής στην Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε επιπλέον ερευνητική δραστηριότητα ως μεταπτυχιακός σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Χ.Μουτσόπουλου, όπως προκύπτει από την συμμετοχή του στις δημοσιεύσεις (Γ-26, Γ-27, Γ-28, Α-2) του εν λόγω Τμήματος, μία εκ των οποίων τιμήθηκε με το Β’ Βραβείο του επάθλου «Σωτήρης Παπασταμάτης», της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών για τους Έλληνες ερευνητές.

Από 13-3-1991 μέχρι 12-1-1995 ασκήθηκε στην Εσωτερική Παθολογία στην Α’ Παθολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του κ. Αντωνίου Μηλιώνη. Από 15-1-1995 μέχρι 15-2-1999 ασκήθηκε στην Γαστρεντερολογία στο τμήμα Ηπατολογίας και Γαστρεντερολογίας του Δωδέκατου Πανεπιστημίου των Παρισίων και στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Henri Mondor, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Daniel DHUMEAUX. Στο διάστημα αυτό παράλληλα με τη νοσηλεία των ασθενών, πραγμαποίησε 1500 διαγνωστικές και επεμβατικές ενδοσκοπήσεις ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού, όπως βεβαιώνεται από σχετικά έγγραφα του Καθηγητή Daniel DHUMEAUX και του διευθυντή του Ενδοσκοπικού και Γαστρεντερολογικού τμήματος, Καθηγητή Jean Charles DELCHIER. Παράλληλα, ο κ. Γερμανίδης πραγματοποίησε ερευνητική δραστηριότητα στην κλινική και μοριακή ιολογία των ιογενών ηπατιτίδων B και C, στο Τμήμα Ιολογίας και στη Μονάδα έρευνας INSERM U635 του Νοσοκομείου Henri Mondor, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Καθηγητή Jean-Michel PAWLOTSKY, Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Ήπατος-EASL (2005-2009). Η ερευνητική δραστηριότητα, πλην της συστατικής επιστολής του Καθηγητή Jean-Michel PAWLOTSKY, τεκμαίρεται από 13 πλήρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (Γ-13 έως Γ-25) και 36 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια (Δ-31 έως Δ-50 και Η-3 έως Η-18).
Μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα (15-7-1999), απέκτησε το 1999 τον τίτλο της ειδικότητας της Γαστρεντερολογίας (Αρ.Πρωτ. Γ2/27.472/3-8-1999 της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης). Από 9-2-2000 κατέλαβε τη θέση επιμελητού Β΄ Γαστρεντερολογίας στο Γ.Ν.Θ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Στο Γ.Ν.Θ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» οι δραστηριότητές του κάλυπταν το φάσμα της Εσωτερικής Παθολογίας (εσωτερικοί ασθενείς-εφημερίες) και γενικότερα το φάσμα των Κλινικών του Νοσοκομείου και των αναγκών του, λόγω της ύπαρξης ενός ενιαίου ενδοσκοπικού τμήματος. Η ετήσια δραστηριότητα στο Ενδοσκοπικό, κατά δήλωση από το αρχείο, ήταν 2000 ενδοσκοπήσεις με συναφείς διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπικές προσεγγίσεις.
Ιδιαίτερα από το 2000, διενεργούνταν 150-200 κυρίως θεραπευτικές ERCP ανά έτος, γινόταν χρήση ασύρματης καταπινόμενης κάψουλας λεπτού εντέρου (από το 2005), βιοψίες ήπατος, αντιμετώπιση οξείων ενεργών αιμορραγιών ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού, αφαίρεση ξένων σωμάτων ενηλίκων και παιδιών, πολυπεκτομές, διαστολές οισοφάγου, τοποθέτηση ενδοπροσθέσεων οισοφάγου, χοληφόρων, δωδεκαδακτύλου και παχέος εντέρου, χρήση ARGON PLASMA σε όγκους και ενδοσκοπική γαστροστομία. Επιπλέον, λειτουργούσε οργανωμένο Ηπατολογικό Ιατρείο που αφορούσε κυρίως κλινική και θεραπευτική προσέγγιση χρονίων ιογενών ηπατιτίδων Β και C. Παράλληλα, ο κ.Γερμανίδης πραγματοποίησε ερευνητική δραστηριότητα η οποία τεκμαίρεται από 10 πλήρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (Γ-3 έως Γ-12) και 33 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια (Δ-1 έως Δ-31 και Η-1 έως Η-2).

Το 2005 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. με τίτλο διατριβής «Κινητική μελέτη του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV)» και βαθμό άριστα. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής, ήταν συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης την οποία διεκδικεί.

Ο υποψήφιος εργαζόταν στο Γ.Ν.Θ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» έως 29 Μαρτίου 2007 και από 30 Μαρτίου 2007 ως επιμελητής Α΄ Γαστρεντερολογίας, στην Α΄Παθολογική Κλινική Α.Π.Θ, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ. Από 17 Ιουνίου 2010 (ΦΕΚ 465/7-6-2010), ανέλαβε καθήκοντα ως Λέκτορας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.,τοποθετηθείς από τον Τομέα Παθολογίας στην Α΄Παθολογική Κλινική Α.Π.Θ, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ , θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.
Εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. στις 26 Σεπτεμβρίου 2013, και αναμένει ΦΕΚ και ορκωμοσία.
Οι δραστηριότητές του στην Κλινική, εκτός από την ευθύνη των ασθενών του Γαστρεντερολογικού Τμήματος της Κλινικής, του Εξωτερικού Γαστρεντερολογικού – Ηπατολογικού Ιατρείου και του Ενδοσκοπικού εργαστηρίου καλύπτουν το φάσμα της Εσωτερικής Παθολογίας (εσωτερικοί ασθενείς-εφημερίες) και το φάσμα όλης της Επεμβατικής Ενδοσκόπησης για το Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ .

- Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση, Εντεροσκόπηση

- Μανομετρία, πεχαμετρία οισοφάγου και αντιστασιομετρία

- Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου. (Νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα)

- Νοσήματα του ήπατος

- Αφαίρεση πολυπόδων

- Ενδοσκοπική θεραπεία κιρσών οισοφάγου

- Ενδοσκοπική τοποθέτηση ενδοπροθέσεων οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου

Εκπαιδευτική δραστηριότητα:

Από το 1998, ο κ. Γερμανίδης συμμετέχει ενεργά κάθε έτος σε Μετεκπαιδευτικές Πανελλήνιες Ημερίδες, μαθήματα Ηπατολογίας και Γαστρεντερολογίας και στρογγυλές Τράπεζες Πανελληνίων Ηπατολογικών και Γαστρεντερολογικών συνεδρίων. Επίσης, από το 2000 συμμετέχει στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στη Γαστρεντερολογία με ομιλίες στα ετήσια μετεκπαιδευτικά φροντιστηριακά μαθήματα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Τμήματος Β. Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Α’ Παθολογική Κλινική, συμμετέχει ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κλινικής, καθώς και άλλων Παθολογικών και Χειρουργικών Κλινικών του Α.Π.Θ. Ειδικότερα, συμμετέχει στην προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών του 6ου, 9ου και 12ου εξαμήνου στο μάθημα της Εσωτερικής Παθολογίας με την κλινική πρακτική άσκηση στους θαλάμους και με θεωρητικά μαθήματα Γαστρεντερολογίας στους φοιτητές του 6ου , 9ου και 12ου εξαμήνου. Επιπλέον, είναι εκπαιδευτής των τριών ειδικευόμενων ιατρών στη Γαστρεντερολογία της Α’ Παθολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. Συμμετέχει από διετίας στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Α΄Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Ε.Κ.Π.Α (Δ/ντής Καθ.κ. Πατσούρης) με τίτλο «Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Σύγχρονη Κλινικο-Παθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα» με το θέμα «Μοριακές διαταραχές στην Ηπατοκαρκινογένεση». Επιμελητής μετάφρασης και απόδοσης στα Ελληνικά για το Γαστρεντερικό σύστημα της 17ης έκδοσης της Εσωτερικής Παθολογίας του Harrison.


Ερευνητική δραστηριότητα:

Ο υποψήφιος ασχολήθηκε με τα ακόλουθα θέματα:

Α) Κλινική και μοριακή ιολογία των ιογενών ηπατιτίδων B και C: Ασχολήθηκε με σχετικές μελέτες βασικές-μοριακές, κλινικοεργαστηριακές και θεραπευτικής παρέμβασης. Ειδικότερα, συμμετέχει: 1) Σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαΐκής Ένωσης με θεματική των Ιογενών Ηπατιτίδων HBV, HCV που περιλαμβάνουν: α) DITTO-HCV Αρ.Συμβολαίου QL -00836 -2000, 5th framework programme, Quality of life (2003). Η συμμετοχή του προκύπτει από περιλήψεις σε συνέδρια και τη δημοσίευση Γ-3 στο Gastroenterology 2007;133:1132-43 και β) VIRGIL Network of Excellence 2004-2008, Αρ.Συμβολαίου 503359, 6th framework programme. Στο τελευταίο πρόγραμμα συμμετέχει ως κύριος επιστημονικός υπεύθυνος. 2) Σε ερευνητική πρόταση επιδοτούμενη από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος με θέμα, «Ο ρόλος της υπεροικογένειας των κυτταροκινών TGF-β στη χρόνια ιογενή ηπατίτιδα (B και C), και κίρρωση και στη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα», 3) Σε ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Μοριακής Ιολογίας (Καθ. Λεόντιος Κοστρίκης), και το Imperial College London (Καθ. Πέτρος Καραγιάννης), με θεματική τη Μοριακή Ιολογία του HCV στο λεμφικό σύστημα (Εξωηπατική λοίμωξη), 4) Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Καθ. Αναστάσιος Γερμενής, Αν.Καθ. Ματθαίος Σπελέτας) με θέμα «Η ηπατική έκφραση FOXP3 και PD1/PDL1 στην Χρόνια Ηπατίτιδα Β»,και «TGF-β/Smad-μεσολαβούμενη ινογένεση στο ήπαρ», και 5) Σε συνεργασία με το INSERM U955 , Πανεπιστήμιο Paris XII, (Prof. Jean-Michel Pawlotsky) και το Ινστιτούτο BMSSI , CNRS , του Πανεπιστημίου της Λυών, Lyon I ( Prof. Cristophe Combet) με θεματική τον Μοριακό και Δομικό χαρακτηρισμό της RNAse-H του HBV ως στόχου καινοτόμων θεραπευτικών παρεμβάσεων με νέα αντιικά φάρμακα στην Χρόνια Ηπατίτιδα Β .
Β) Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου και χορήγηση βιολογικών παραγόντων.
Γ) Ανατομία χαμηλής πρόσφυσης κυστικού και χρήση καταλλήλων ενδοπροσθέσων στην αντιμετώπιση επιπλοκών λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής από το χοληφόρο σύστημα.
Δ) Το διαλυτό υποδοχέα της ιντερλευκίνης 2 (IL2-R) σε αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και λεμφώματα και τη σημασία της ανίχνευσής του στον ορό.

Διεύθυνση:
Αλεξάνδρου Σβώλου 55, Θεσσαλονίκη