Γεννήθηκε στη Λητή της Θεσσαλονίκης. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (1969). Ειδικότητα στην Παθολογία (1975). Στα 1976-1980 συνέχισε, ως υπότροφος του British Council, τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο, στο Τμήμα Κλινικής Φαρμακολογίας του Royal Postgraduate Medical School του νοσοκομείου Hammersmith, κοντά στον καθηγητή C. T. Dollery. Εκεί εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή (1981, άριστα), με θέμα τις επιπτώσεις τού συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην αρτηριακή υπέρταση και στους μηχανισμούς δράσης αντιϋπερτασικών φαρμάκων.
Πανεπιστημιακός στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. από το 1973, και διαδοχικά Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Καθηγητής Παθολογίας (2000) και Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (2003-2011). Επικεφαλής του Τμήματος Υπέρτασης της Κλινικής αυτής, το οποίο αναδείχτηκε σε κέντρο αναφοράς για δευτεροπαθείς μορφές υπέρτασης και ανακηρύχθηκε Κέντρο Αριστείας (Excellence Centre) από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης.
Ερευνητικές/επαγγελματικές δραστηριότητες: Νοσηλευτικό διδακτικό και ερευνητικό έργο στη Β΄ Πανεπιστημιακή Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατείου και στο ομώνυμο Εργαστήριό της, που περιελάμβανε τη διερεύνηση και την αντιμετώπισητης ιδιοπαθούς και δευτεροπαθών μορφών αρτηριακής υπέρτασης (νεφραγγειακή, επινεφριδική). Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και η αλληλεπίδρασή του με αυτό της ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης, οι προσδιορισμοί των κατεχολαμινών και άλλων ενδογενών αγγειοδραστικών ουσιών που παράγονται από το ενδοθήλιο των αγγείων και ενέχονται στην παθογένεια των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η μελέτη της μικροκυκλοφορίας στον βυθό του οφθαλμού (με τρεις διεθνείς διακρίσεις), καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης αποτελούν την κύρια ερευνητική του δραστηριότητα των τελευταίων ετών. Παράλληλα, ανέλαβε ως κύριος επιβλέπων άνω των 25 διδακτορικών διατριβών.
Έχει συμμετάσχει, ως επικεφαλής, σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και διεθνείς μελέτες. Δώδεκα από τις εργασίες του έχουν τύχει διακρίσεων, ενώ τρεις για τη μικροκυκλοφορία έχουν βραβευθεί την τελευταία πενταετία σε διεθνή συνέδρια.
Είναι συγγραφέας κεφαλαίων σε 14 βιβλία, και σε πάνω από 150 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά περιοδικά, με πάνω από 3300 ετεροαναφορές. Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για θεματα ιατρικής έρευνας στην ΕΕ και στην European Science Foundation, στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιϋπερτασικής Εταιρείας, μέλος επιτροπών του ΕΟΦ και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του ΙΚΥ, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την ειδικότητα της Παθολογίας, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών και Βιομοριακών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και αντιπρόεδρος του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ.