Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Κορακά Μαρία

Πάροδος Ηρώων Πολυτεχνείου 136, Πάτρα
mariakoraka@yahoo.gr
psychologos-mariakoraka.gr
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

Κορακά Μαρία
Έκφραση Ψυχής
Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας


Είμαι Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός,Ψυχοθεραπεύτρια και Οικογενειακή Θεραπεύτρια.

Σπούδασα στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Πάτρας & στην Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους.

Ακόμη, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια & συνέδρια σε θέματα ψυχολογίας, συμβουλευτικής & ψυχοθεραπείας

Είμαι από τους λίγους ανθρώπους που παραιτήθηκαν από μια θέση στο Δημόσιο για την ανασφάλεια του ελεύθερου επαγγέλματος (και δεν το μετάνιωσα ποτέ).

Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στη Πάτρα, ως αδειούχος Ψυχολόγος και Κοινωνική Λειτουργός.

Παρέχω Ατομική – Ομαδική – Οικογενειακή Συμβουλευτική & ΨυχοΘεραπεία | Συμβουλευτική Γονέων | Ζεύγους | Εφήβων | Φοιτητών, καθώς και OnLine Υπηρεσίες μέσω Skype.

Κάθε χρόνο οργανώνω και συντονίζω Θεωρητικά & Βιωματικά Σεμινάρια που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις

“Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ – ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.”

ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ:

Είμαι Κοινωνική Λειτουργός, πτυχιούχος της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας.
Συνέχισα την Πανεπιστημιακή μου Πορεία ως Ψυχολόγος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στο Τμήμα Ψυχολογίας.
Ειδικεύτηκα στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και τη Θεραπεία Οικογένειας στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.
Ειδικεύτηκα στη Συστημική Διάγνωση & στη Θεραπεία Ζεύγους – Κλινικό Πρόγραμμα SANE – System Attachment Narrative Encephalon στο ‘Λόγω Ψυχής’ – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία.
Ειδικεύτηκα στo Ινστιτούτο Ψυχοτραυματοθεραπείας στο (EMDR) στη Δόμνα Βεντουράτου.
Έχω επίσης παρακολουθήσει εξειδικευμένη εκπαίδευση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, όπως και στο πρόγραμμα Εκπαιδευτών – Συντονιστών Σχολών Γονέων, σύμφωνα με το «Εξελικτικό Σύστημα» της Μαρίας Χουρδάκη.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

Εργάζομαι ιδιωτικά, ως Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Θεραπεύτρια Οικογένειας και Κοινωνική Λειτουργός στην Πάτρα. Παρέχω Ατομική – Ομαδική – Οικογενειακή θεραπεία | Θεραπεία Ζεύγους | συμβουλευτική γονέων | εφήβων | φοιτητών, καθώς και OnLine Υπηρεσίες μέσω Skype. Συνεργάζομαι με ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο και παιδοψυχολόγο για τις περιπτώσεις όπου κρίνω ότι χρειάζεται. Κάθε χρόνο οργανώνω και συντονίζω θεωρητικά & βιωματικά Σεμινάρια που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα ήταν και είναι: σύνδεση της θεωρίας του συναισθηματικού δεσμού (attachment) με τη συστημική θεραπεία, εξελικτική ψυχοθεραπεία (evolutionary psychotherapy), στη διερεύνηση του τρόπου αλλαγής της σκέψης κατά τη θεραπευτική διαδικασία και του τρόπου λειτουργίας εγκεφαλικών συνάψεων και εντολών, που έχουν ως αποτέλεσμα πάγιες συμπεριφορές και συναισθήματα και την κατανόηση της λειτουργίας ή δυσλειτουργίας του ατόμου ή του συστήματος που το περιβάλλει (σύντροφος, οικογένεια, εργασιακό περιβάλλον, ευρύτερη κοινωνία), δεοντολογία στη θεραπεία και το πρόσωπο του θεραπευτή.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κατά τη διάρκειά της συνεδρίας, ο θεραπευόμενος έχει τη δυνατότητα να μιλήσει σε έναν καταρτισμένο επαγγελματία που θα τον ακούσει με ενσυναίσθηση, ζεστασιά, ενδιαφέρον και μη επικριτική διάθεση. Με τη βοήθεια του θεραπευτή, ο θεραπευόμενος εντοπίζει προσωπικές δυσκολίες, εμπλοκές, αλλά και κρυμμένες δυνάμεις του εαυτού του.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ
Ο στόχος στη θεραπεία ζεύγους είναι η δημιουργία εκείνου του πλαισίου που θα επιτρέψει στο ζευγάρι να επικοινωνεί με ασφάλεια, ειλικρίνεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη τα συναισθήματά του και τις προσωπικές του ανάγκες, έτσι ώστε η σχέση να είναι ένας χώρος προσωπικής ανάπτυξης και για τους δυο.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στην οικογενειακή θεραπεία αξιοποιείται όλη η οικογένεια για να βοηθηθεί ένα μέλος της -παιδί ή ενήλικας-, που στη δεδομένη στιγμή παρουσιάζει κάποιο σοβαρό σύμπτωμα ή δυσκολία στην προσωπική του εξέλιξη και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Στόχος της οικογενειακής θεραπείας είναι η αναδόμηση της οικογένειας.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ομαδική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που έχει αποδειχτεί εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματική από την ατομική ψυχοθεραπεία για μια σειρά προβλημάτων. Η αναζήτηση της αυτογνωσίας είναι, επίσης, ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ομαδική ψυχοθεραπεία και γίνονται μέλη μιας θεραπευτικής ομάδας.

ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΜΕΣΩ SKYPE
Πρόκειται για ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής με τη χρήση βιντεοκλήσης, μέσω Skype, όπου μπορεί να συζητηθούν διάφορα θέματα, όπως: εργασιακό στρες, λήψη αποφάσεων, σχέσεις στο ζευγάρι και την οικογένεια, σχέσεις γονέα-παιδιού κ.ά. Η συμβουλευτική εξ αποστάσεως δεν υποκαθιστά την παραδοσιακή συμβουλευτική και δεν συνιστά κάποιας μορφής ψυχοθεραπεία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Οργάνωση και συντονισμός Θεωρητικών & Βιωματικών Σεμιναρίων που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις, από την ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια Μαρία Κοράκα. Τα σεμινάρια απευθύνονται στο ευρύ κοινό, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι συνήθως μικρός, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος για συζήτηση και συμμετοχή.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ & ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΤΡΑΥΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (EMDR)

H Ψυχο -Τραυματοθεραπεία (EMDR) συμπεριλαμβάνει όλες τις εξειδικευμένες θεραπευτικές μεθόδους που στοχεύουν στη βοήθεια τραυματικών εμπειριών.
Αν οι προσπάθειές μας να ξεπεράσουμε τα βιώματα αυτά δεν επαρκούν, τότε δημιουργούνται εσωτερικά «ρήγματα».
Οι εμπειρίες εγγράφονται ανεξίτηλα στη μνήμη μας και προκαλούν «ψυχικά τραύματα».
Το EMDR ενδείκνυται σε μια ευρύτατη γκάμα περιπτώσεων :
– Σε πρόσφατες τραυματικές εμπειρίες.
– Σε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος.
– Σε μετατραυματικό στρες, όπως σε θύματα φυσικών καταστροφών, ατυχημάτων, κακοποίησης, επιθέσεων κλπ είτε πρόκειται για ενήλικες είτε για παιδιά.
– Σε ψυχικές επιπτώσεις από χρόνιες ασθένειες ή χρόνιους πόνους.
– Σε άτομα που έχουν βιώσει σημαντικές απώλειες πχ προσώπου, εργασίας κλπ και βιώνουν επιπεπλεγμένο πένθος.
– Σε φοβίες και διαταραχές πανικού
σε άγχος ή επαγγελματική εξουθένωση.
– Σε ψυχαναγκαστικές διαταραχές
σε επαναλαμβανόμενες – δυσλειτουργικές συμπεριφορές στο παρόν.
– Σε οτιδήποτε προκαλεί μπλοκάρισμα και δυσλειτουργία στο άτομο.

ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Θεωρητική και Πρακτική «Εκπαίδευση στη Διάγνωση» (100 ώρες) που περιελάμβανε: Εκπαίδευση στη Χορήγηση και Βαθμολόγηση των Διαγνωστικών Δοκιμασιών [Thematic Apperception Test (TAT), Rorschach, Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI), Sentence Completion] & των Δοκιμασιών Νοημοσύνης [WAIS, WISC], Διεξαγωγή Ψυχολογικής Αξιολόγησης, Εποπτεία στη Διάγνωση. Εκπαιδεύτρια: Τσαμπίκα Β. Μπαφίτη, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια. Οργάνωση: “Λόγω Ψυχής”- Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Αθήνα 2013.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στο ATTACHMENT THEORY: Η «ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗΣ»

Δεσμός προσκόλλησης κ΄ σχέσεις στην παιδική κ΄ενήλικη ζωή!
Μια από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες ανάγκες, αν όχι η πρωταρχική, είναι η δημιουργία μιας ασφαλούς σχέσης, η δημιουργία ενός συναισθηματικού δεσμού (attachment) με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας: γονείς, παιδιά, συντρόφους, φίλους.
Η θεωρία του συναισθηματικού (attachment theory) δεσμού εξηγεί τον τρόπο που μαθαίνουμε από βρεφική ηλικία να συνδεόμαστε με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

«Εκπαίδευση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό» (20 ώρες) που περιελάμβανε: Εκπαίδευση στη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Δεξιότητες & Τεχνικές, Εισαγωγή στην Ψυχομετρία και τα ψυχομετρικά εργαλεία, Χρήση & Ερμηνεία των τεστ Προσωπικότητας, Ικανοτήτων, Ενδιαφερόντων, Επαγγελματικοί κανόνες & Δεοντολογία, Πρακτική στη διαχείριση των On line τεστ, Πρακτική στην επιμέλεια της Έκθεσης Αποτελεσμάτων, Πρακτική στη διαδικασία χορήγησης των τεστ στους υποψηφίους, Πρακτική στη διαδικασία παράδοσης των αποτελεσμάτων, Διαμόρφωση προτάσεων για Επαγγελματικές Κατευθύνσεις, Μελέτη Περιπτώσεων. ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: εκπαίδευση στη διεξαγωγή σύγχρονων προγραμμάτων Ατομικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού & απόκτηση δικαιώματος χρήσης και ερμηνείας σύγχρονων ψυχομετρικών εργαλείων. Οργάνωση – Εκπαίδευση: ISON PSYCHOMETRIKA. Αθήνα 13 / 14 Απριλίου 2013.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

«Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτών – Συντονιστών Σχολών Γονέων» (40 ώρες). Το πρόγραμμα, που βασίζεται στο “Εξελικτικό Σύστημα” της Μαρίας Χουρδάκη και το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τη «Διεθνή Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των Γονέων» (Federation Internationale pour l’ Education des Parents – F.I.E.P.), δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να εργαστούν ως συντονιστές Σχολών Γονέων. Εκπαιδεύτρια: Βασιλική Παππά, ψυχολόγος, πρόεδρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων. Αθήνα 7, 8/5, 21, 22/5 & 4, 5/6/2011.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΑRΤΕ ΜΕΟ PRACTITIONER

Θεωρητική και Πρακτική «Εκπαίδευση στο Marte Meo Practitioner» (40 ώρες). Το Marte Meo είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης της συναισθηματικής και νοητικής ανάπτυξης, μέσα από την ενίσχυση και διευκόλυνση της επικοινωνίας. Εκπαιδεύτρια: Μαρία Σταματάκη, Μ.Sc., Marte Meo Practitioner, Marte Meo Colleague Trainer. Οργάνωση: Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Αθήνα 30-31 Ιανουαρίου, 27-28 Μαρτίου, 29-30 Μαΐου 2010.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ:

Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δραματοθεραπείας – Παιγνιοθεραπείας με τίτλο «Η συμβολή του πρωταρχικού δεσμού στη δομή της προσωπικότητας. Γέφυρες συνεργασίας Ψυχοθεραπείας & Νευροεπιστημών» που οργανώθηκε από το Άθυρμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας & Δραματοθεραπείας & την Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών. Αθήνα 23-25 Νοεμβρίου 2012.
Ημερίδα που οργανώθηκε από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Πατρών με θέμα «Η ολιστική οπτική της συστημικής προσέγγισης. Θεωρία και πράξη». Πάτρα, 26 Ιανουαρίου 2008.
Ημερίδα με Θέμα: «Πρακτική Άσκηση Σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Πάτρας. Χθες, σήμερα, αύριο. Εμπειρία, προβλήματα, προοπτικές», (8 ώρες). Οργάνωση: Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Πάτρας. Πάτρα 16 Ιανουαρίου 2008.
Συμπόσιο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας με θέμα: «Απώλειες και Διεργασία Πένθους». Αθήνα 28-29 Νοεμβρίου 2008.
Επιστημονική Διημερίδα με θέμα: «Η Ολιστική Αντιμετώπιση του Καρκίνου». (16 ώρες). Οργάνωση: Κέντρο Ψυχικής Υγείας Πατρών του Γ.Ν.Π. ¨ο Άγιος Ανδρέας¨. Πάτρα 11-12 Οκτωβρίου 2008
Σεμινάριο Τριήμερο Εκπαιδευτικό με θέμα: «Εκπαίδευση Ελληνικών Φορέων για την Αντιμετώπιση της Διεθνής Σωματεμπορίας», (24 ώρες). Οργάνωση: Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εξωτερικών. Πάτρα 19/20/21 Νοεμβρίου 2008.
Ημερίδα με Θέμα: «Παιδική Κακοποίηση & Κοινωνική Εργασία» (8 ώρες). Οργάνωση: Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Πάτρας. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Πάτρα 13 Μαΐου 2008.
Ημερίδα με θέμα: «Γυναικεία Απασχόληση» (8 ώρες). Οργάνωση: ΚΕ.ΣΥ.Υ. ΚΕΜΟΠ. Πάτρα 9 Νοεμβρίου 2007.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Θέμα: «Γνωσιακές Ψυχοθεραπείες Σύγχρονες Τάσεις & Προοπτικές» (26 ώρες). Οργάνωση: Μονάδα Γνωσιακών Ψυχοθεραπευτών Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε, Πάτρα 2-4 Νοεμβρίου 2007.
Συνέδριο με Θέμα: «Η Συμβουλευτική Υποστήριξη των Νέων στη Σύγχρονη Εργασιακή Πραγματικότητα» (9 ώρες). Οργάνωση: Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας , Πάτρα 8 Ιουνίου 2007.
Ημερίδα που οργανώθηκε από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων με θέμα: «Νέα Στοιχεία για την Ελληνική Οικογένεια» (2 ώρες). Εισηγητές: Λίλυ Στυλιανούδη, ανθρωπολόγος, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών και Νικόλαος Καμπέρης, διδάκτορας Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα 21 Μαΐου 2007.
Ημερίδα με θέμα: «Η Βία στο Σχολείο» (6 ώρες). Οργάνωση: Κοινωνικός Τομέας Δήμου Πατρέων, Πάτρα 2 Μαΐου 2007.
Ημερίδα με θέμα: «Η Δυσλεξία και οι τρόποι αντιμετώπισής της», (8 ώρες). Οργάνωση: Ένωση Γονέων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας. Πάτρα 29 Απριλίου 2007.
Ημερίδα που οργανώθηκε από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων με θέμα: «Η Σιωπηρή Επανάσταση του Σύγχρονου Άντρα», (2 ώρες). Εισηγητές: Χάρις Κατάκη, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή θεραπεύτρια. Γιώργος Κίσσας, ψυχολόγος. Νίκος Τσάμης, ψυχοθεραπευτής. Αθήνα 19 Μαρτίου 2007.
Ημερίδα που οργανώθηκε για τα 20 χρόνια λειτουργίας του, από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων με θέμα: «Σώμα Υγιές σε Νου Υγιή». Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003.

Διεύθυνση:
Πάροδος Ηρώων Πολυτεχνείου 136, Πάτρα