Η Κουτρουμπάνου Σεβαστιάνα σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο εκπαιδεύτηκε στην Μη Κατευθυντική – Παρεμβατική ψυχοθεραπεία και εμψύχωση ομάδων και αργότερα στην Σωματο-συναισθηματική απελευθέρωση και Κρανιοϊερή θεραπεία.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πολλών θεραπευτικών σχολών (Gestalt, Art therapy, focus therapy, person-centered therapy ,dramatherapy). Έχει συνεργαστεί με την ψυχιατρική κλινική του Π.Π.Ν.Π.
Ήταν για 3 χρόνια εξωτερικός συνεργάτης στο τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλή τον καθηγητή Α. Κοσμόπουλο σε ερευνητικό επίπεδο και στην πραγματοποίηση ομάδων στους φοιτητές.
Είναι μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ε, του Συλλόγου Ε.Ψ., ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου της Μη Κατευθυντικής – Παρεμβατικής ψυχοθεραπείας κ ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κρανιοϊερής θεραπείας.
Από το 1995 δουλεύει ως ψυχοθεραπεύτρια και από το 2003 και σαν κράνιοθεραπεύτρια σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
Είναι επιστημονική σύμβουλος στο Κέντρο εκπαίδευσης και θεραπείας “Χρυσαλλίδα” και υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος Κρανιοϊερής θεραπείας και σωματικής ψυχοθεραπείας μη κατευθυντικής προσέγγισης- ΣωματοΣυναισθηματική Απελευθέρωση N.D.S.P-S.E.R.
Από το 2005 πραγματοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία για νέους επαγγελματίες, εκπαιδεύσεις στην σωματική θεραπεία C.S.T. και στην σωματική ψυχοθεραπεία N.D.S.P.-S.E.R.
Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς συμποσίου N.D.I. Έχει αρκετές παρουσιάσεις σε Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά συνέδρια.
Είναι η μοναδική ψυχοθεραπεύτρια στην Ελλάδα που συνδυάζει τις δύο θεραπευτικές μεθόδους με αποτέλεσμα να προσφέρει την σωματική ψυχοθεραπεία N.D.C.S.T. Επίσης διοργανώνει πολλά σεμινάρια για διάφορες ομάδες του γενικού πληθυσμού (γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς , άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας κ.τ.λ).
Συνεργάζεται διαρκώς με φορείς της πόλης που ζει με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας.
Το 2016 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο της, με τίτλο “Αγγίζοντας τη μνήμη του σώματος”, που αφορά στην επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος της αφύπνισης της μνήμης των ιστών του σώματος.