Δημήτρης Τριαδάς
Λογοθεραπευτής – msc in human communication
Ονομάζομαι Δημήτρης Τριαδάς και είμαι υπεύθυνος του Κέντρου Λογοθεραπείας. Πραγματοποίησα τις σπουδές μου το 2007 στην Πάτρα στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών όπου και απέκτησα το Πτυχίο Λογοθεραπείας.
Ολοκλήρωσα την Εξειδίκευση μου στις διαταραχές της ανθρώπινη επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του City of London με τίτλο Master of Science in Human Communication.
Εργάστηκα παράλληλα με τις σπουδές μου στην Μεγάλη Βρετανία στο ειδικό σχολείο Bridge School του Λονδίνου όπου συμμετείχα στην ολιστική θεραπευτική προσέγγιση παιδιών με διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΑΦ). Συνεργάστηκα με την μονάδα ΜΕΘ του Royal London Hospital στην δημιουργία κοινωνικών ομάδων με άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον λόγο και την κατάποση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια και Νευρολογικές Παθήσεις.
Το κέντρο έχει ως γνώμονα την επιστημονική κατάρτιση, την επαγγελματική εμπειρία, αλλά και την ευαισθησία που το διακρίνει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παιδιά και ενήλικες. Οι συνεργάτες του είναι άρτια εκπαιδευμένοι, γνώστες της επιστήμης τους και σας υποδέχονται σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο και επιστημονικά μελετημένο, φιλικό για τα παιδιά και τους γονείς, που διαμορφώθηκε με σκοπό την καλύτερη κάλυψη των θεραπευτικών απαιτήσεων που δημιουργούνται.
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση και θεραπεία της ανθρώπινης επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες. Όταν μιλάμε για ανθρώπινη επικοινωνία, εννοούμε όλες τις λειτουργίες που έχουν σχέση με την έκφραση του προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς επίσης και με όλες τις κατάλληλες μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας.
Η εργοθεραπεία (στα αγγλικά occupational therapy) είναι μια επιστήμη αποκατάστασης, που προωθεί την υγεία, παρέχοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ουσιαστικές και σκόπιμες δραστηριότητες. Οι εργοθεραπευτές εργάζονται με άτομα που πάσχουν από ψυχικές, φυσικές (σωματικές), αναπτυξιακές ή / και συναισθηματικές διαταραχές, χρησιμοποιώντας θεραπείες, οι οποίες αναπτύσσουν, ανακτούν ή διατηρούν τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής των ατόμων.
Ο εργοθεραπευτής βοηθά τα άτομα, όχι μόνο να βελτιώσουν τις βασικές κινητικές λειτουργίες τους και τις ικανότητες συλλογιστικής τους, αλλά επίσης να αντισταθμίσουν τη μόνιμη απώλεια της εκάστοτε λειτουργίας. Ο απώτερος στόχος της εργοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα να έχουν ανεξάρτητη, παραγωγική και ικανοποιητική ζωή. Επιπλέον, οι εργοθεραπευτές ασχολούνται, ολοένα και περισσότερο, με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στον αποκλεισμό και στη στέρηση έργου.
Ειδική διαπαιδαγώγηση:
Με τον όρο ειδικό παιδαγωγικό εννοούμε το εξατομικευμένο πρόγραμμα παιδαγωγικής παρέμβασης. Στο ειδικό παιδαγωγικό, οι ειδικοί θεραπευτές (ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχοπαιδαγωγοί, ψυχολόγοι) αξιολογούν τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ελλείψεις του κάθε παιδιού και κατόπιν καταρτίζουν το κατάλληλο πρόγραμμα παιδαγωγικής παρέμβασης, ανάλογα με τις ανάγκες του. Η παιδαγωγική παρέμβαση πραγματοποιείται, επιλέγοντας μεθόδους διδασκαλίας και εκπαιδευτικό υλικό που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού.
Συμβουλευτική γονέων:
Η συμβουλευτική μπορεί να φανεί χρήσιμη στους γονείς, βοηθώντας τους να αποδεχτούν το παιδί τους και να το στηρίξουν σε μια δύσκολη φάση, δίνοντας έμφαση και σε άλλες πλευρές της προσωπικότητάς του και της ζωής του.
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν, συχνά, χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία επηρεάζει αρνητικά τόσο τις σχέσεις με τους άλλους, όσο και τη μαθησιακή τους απόδοση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να τα βοηθήσουν καθοριστικά να αναπτύξουν μία θετικότερη εικόνα του εαυτού τους.