Το Θεραπευτήριο «ΝΟΗΜΑ», υπεύθυνη του οποίου είναι η Ειρήνη Χ. Σδούκου, Λογοθεραπεύτρια – slt N.D.T Bobath tutor, στελεχώνεται από καταρτισμένους ειδικούς στο χώρο της λογοθεραπείας, της εργοθεραπείας, της ψυχολογίας, καθώς και της ειδικής θεραπευτικής αγωγής. Στο κέντρο μας, η συνεργασία των μελών της διεπιστημονικής ομάδας, σε συνδυασμό με τη χρήση επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων και αξιόπιστων εργαλείων αξιολόγησης, διασφαλίζουν την έγκυρη και έγκαιρη εκτίμηση του επιπέδου λειτουργικότητας και των δυσκολιών του παιδιού/εφήβου και κατοχυρώνουν την επιλογή της καλύτερα τεκμηριωμένης θεραπευτικής προσέγγισης.
Ενδεικτικά, η θεραπευτική ομάδα του Κέντρου «ΝΟΗΜΑ» παρέχει τις υπηρεσίες της σε άτομα που εμφανίζουν διαταραχές λόγου και ομιλίας, διαταραχές σίτισης/μάσησης/κατάποσης, αναπτυξιακές διαταραχές, διάσπαση προσοχής-υπερκινητικότητα, δυσλειτουργίες αισθητηριακής ολοκλήρωσης, δυσπραξία και δυσκολίες κινητικού συντονισμού, μαθησιακές διαταραχές, ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς
Διαδικασία Αξιολόγησης και Πρόταση Θεραπευτικού Προγράμματος
Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς αναπτυξιακού ιστορικού, κλινική εκτίμηση, χορήγηση σταθμισμένων τεστ και ενημέρωση. Εφόσον υπάρχει σημαντική κλινική ένδειξη, είναι πιθανό να ζητηθεί η συνδρομή και άλλων ειδικών της διεπιστημονικής ομάδας. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, καταλήγουμε σε ένα ενιαίο διαγνωστικό συμπέρασμα. Στη συνέχεια οργανώνεται εξατομικευμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των δυσκολιών. Κατά την έναρξη κάθε εξατομικευμένου προγράμματος παρέχονται επίσης δύο συναντήσεις με ψυχολόγο του Θεραπευτηρίου, με γνώμονα τη διασφάλιση της άρτιας επικοινωνίας και συνεργασίας με τους γονείς. Εφόσον κριθεί σκόπιμο, συστήνεται η παρακολούθηση συνεδριών ομαδικού χαρακτήρα (βλ. ομαδικές παροχές). Η παρέμβαση συχνά ακολουθείται από παράλληλη υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική των γονέων, καθώς κατά τη διαδικασία συχνά προκύπτουν προβληματισμοί και διαπιστώσεις που χρήζουν διερεύνησης. Τέλος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολογείται η πρόοδος και επαναπροσδιορίζονται οι θεραπευτικοί στόχοι. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών πλαισίων στα οποία καλείται να λειτουργήσει το παιδί/έφηβος, ερχόμαστε περιοδικά σε επαφή με το εκπαιδευτικό προσωπικό, προκειμένου να αντληθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και να δοθούν σχετικές κατευθυντήριες γραμμές για αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης των εκάστοτε δυσκολιών που προκύπτουν.
Οι δράσεις μας
Πιστεύοντας στην αξία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, πραγματοποιούμε κάθε χρόνο μία σειρά σεμιναρίων και ημερίδων, με στόχο την ενημέρωση και ειδίκευση σε τομείς που άπτονται των κλινικών μας ενδιαφερόντων. Επιπρόσθετα, διοργανώνουμε, είτε στο χώρο μας είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, ημερίδες που απευθύνονται σε γονείς και έχουν ως στόχο την πρόληψη και πληροφόρηση γύρω από θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών. Ακόμη, κατανοώντας τις δυσκολίες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας στην εποχή της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, δραστηριοποιούμαστε και φιλανθρωπικά, προσπαθώντας με το έργο μας να ενισχύσουμε δημόσιες δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή μας.