Ο Ανδρέας Νικολάου γεννήθηκε το 1960 στην Πάτρα, όπου και ζει με την οικογένειά του. Φοίτησε στο Πρότυπο Λύκειο Πατρών και στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στο Μπάρι της Ιταλίας. Εκεί δραστηριοποιήθηκε στους Συλλόγους των Ελλήνων φοιτητών ως γραμματέας της ΔΑΠ Ιταλίας και εν συνεχεία εξελέγη στην Ομοσπονδία Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας. Μετά το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στην Πάτρα και ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών “Ο Άγιος Ανδρέας”.
Η αγάπη του για τον αθλητισμό, τον ώθησε να συνδυάσει την ειδικότητά του με την προσφορά στο χώρο. Έχει ειδικευθεί στις αθλητικές κακώσεις, γεγονός που τον έφερε κοντά σε όλα τα αθλητικά σωματεία της Πάτρας, όπως επίσης σε τοπικές και εθνικές κατηγορίες.
Από το 1993 έως το 2006 ήταν γιατρός στο team των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ και υπεύθυνος στην Εθνική Νέων. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με την Παναχαϊκή, τον Απόλλωνα, τη ΕΑΠ, τον ΝΟΠ, την ΝΕΠ και σήμερα παρέχει τις ιατρικές του υπηρεσίες στον ΕΣΠΕΡΟ ΑΟΠΑ.
Έχει εξειδικευμένη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, όπως και στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Ακολουθεί πρωτοποριακές μεθόδους στην χειρουργική αντιμετώπιση ορθοπαιδικών προβλημάτων (χειρουργική σπονδυλικής στήλης διαδερμικά, αρθροσκοπική χειρουργική, MIS (mini invasive surgery) επεμβάσεις κ.α)
Ο ορθοπαιδικός Ανδρέας Νικολάου διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, επί της οδού Κορίνθου 186-188 και συνεργάζεται με το “Ολύμπιον Θεραπευτήριο”.
Είναι παντρεμένος με την φιλόλογο Ιωάννα Ντζίφα κι έχουν αποκτήσει δύο κόρες.
Είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αχαϊας – Ηλείας (ΕΣΚΑΗ)
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ:
• Καταγραφή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Πατρέων. Υπολογισμός της δράσης και των δυνατοτήτων τους.
Στόχος : να ξέρουμε στην Πάτρα, πόσα σωματεία υπάρχουν και με ποια αθλήματα ασχολούνται.
• Χαρτογράφηση όσων αθλητικών υποδομών σήμερα έχουν εγκαταληφθεί και ερημώνουν
Στόχος: να προχωρήσουμε σε αλλαγή χρήσης τους ώστε να φιλοξενήσουν άλλα αθλήματα.
• Διασύνδεση του ερασιτεχνικού αθλητισμού με τον σχολικό αθλητισμό.
Στόχος: να βάλουμε τα σωματεία της πόλης μας μέσα στα σχολεία. Μέσα από μία τέτοια διαδικασία, τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν δεκάδες αθλήματα και όχι μόνο τα δημοφιλή.
• Ανοικτές πύλες για παιδιά προερχόμενα από ασθενείς οικονομικά οικογένειες. Κάθε χρόνο, με ευθύνη του Δήμου θα εισέρχεται αναλογικά στα ερασιτεχνικά σωματεία ένας αριθμός παιδιών, τα οποία δεν θα επιβαρύνονται με μηνιαίες εισφορές.
Στόχος: να δώσει διεξόδους ο αθλητισμός στους νέους και να αναδειχθούν νέα ταλέντα που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
• Πρόγραμμα πλήρους ιατρικής εξέτασης των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας που συμμετέχουν στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού.
Στόχος: ένας μεγάλος αριθμός παιδιών θα έχει εξασφαλισμένο δελτίο υγείας, το οποίο είναι απαραίτητο στα σχολεία.
• Κάλυψης όλων των ερασιτεχνικών σωματείων με υπεύθυνο γιατρό. Προτασή μου είναι όσοι στελεχώνουν τις ομάδες να μοριοδοτούνται εν όψει της απόκτησης ειδικότητας.
Στόχος: να υπάρχει ιατρική επίβλεψη στο σύνολο των ερασιτεχνικών σωματείων.