Έρπητας









 
 
 

Πως αντιμετωπίζομε τον απλό έρπητα;

Ο ιός του απλού έρπητα διακρίνεται σε δύο τύπους:τον HSV-1 που είναι υπεύθυνος για το 80% περίπου των περιπτώσεων επιχείλιου έρπητα και τον HSV-2 που ευθύνεται για την πλειονότητα (περίπου 60%) των περιπτώσεων έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Μερικές αλήθειες για τον έρπητα

  • Ερπητική λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε (όχι μόνο στα χείλη  και στα γεννητικά όργανα). Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα. Τα ποσοστά προσβολής από τον HSV-1 στα γεννητικά όργανα φθάνουν το 40%
  • Υπολογίζεται ότι το 60-80% του γενικού πληθυσμού έχει μολυνθεί με τον ιό του απλού έρπητα. Απ’ αυτούς ένα μικρό ποσοστό θ’ αναπτύξει ορατές εκδηλώσεις λοίμωξης. To 90% των οροθετικών ατόμων είναι ασυμπτωματικοί και  δεν γνωρίζουν  ότι έχουν μολυνθεί ή εκδηλώνουν άτυπα συμπτώματα (μη αναγνωρίσιμη μορφή) όπως: εκκρίσεις ουρήθρας-κόλπου, ερύθημα, διαβρώσεις, θυλακίτιδα, κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πόνος οσφυïκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
  • Ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να μεταδοθεί και σε περιπτώσεις απουσίας φανερών βλαβών (ασυμπτωματική απόπτωση κυττάρων του ιού). Αυτός ο τρόπος μετάδοσης αφορά τα ⅔ των ερπητικών λοιμώξεων.
  • Οι περισσότερες πρωτολοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές. Κατά συνέπεια αποβαίνει άκαρπη η προσπάθεια ανεύρεσης της πηγής της μόλυνσης.
  • Η ασυμπτωματική αποβολή του ιού(δηλαδή η αποβολή του ιού χωρίς ο ασθενής να έχει συμπτώματα) φαίνεται ότι συμβαίνει σε ποσοστό 5% των ημερών το χρόνο και είναι πιο έντονη όσο πιο συχνές είναι οι υποτροπές.
  • Ο ιός μεταδίδεται είτε με σταγονίδια από το αναπνευστικό είτε μετά από άμεση επαφή με ενεργές βλάβες ή σωματικά υγρά που περιέχουν τον ιό, όπως ο σίελος και οι τραχηλικές-κολπικές εκκρίσεις ασυμπτωματικών ατόμων.
  • Τα συμπτώματα εμφανίζονται 3 με 7 ημέρες μετά τη μόλυνση. Στη πρωτολοίμωξη οι βλάβες επιμένουν για 2 με 6 εβδομάδες
  • Γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν στην επανεμφάνιση(υποτροπή) του έρπητα είναι: έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία(ήλιος,solarium), εμπύρετα νοσήματα, stress, χειρουργικές επεμβάσεις, χημικό peeling, δερμοαπόξεση, Laser και προεμμηνορρυσιακή ένταση.
  • Στις γυναίκες η πρώτη λοίμωξη από τον ιό συχνά εμφανίζεται με την μορφή τραχηλίτιδας, ενώ σε ένα ποσοστό 5% περίπου μπορεί να εμφανιστεί και σαν τυπική κυστίτιδα.
  • Υποτροπές του γεννητικού έρπητα εμφανίζονται στο 70-80% των ασθενών μέσα στον 1ο χρόνο από την πρωτομόλυνση.
  • Δεν υπάρχει φάρμακο που να εκριζώνει τον ιό από τον οργανισμό. Τα υπάρχοντα ελαττώνουν την διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων. Είναι φάρμακα ιοστατικά, δηλαδή σταματούν τον πολλαπλασιασμό του ιού
  • Η χρήση των τοπικών αντι-ιικών φαρμάκων (π.χ. Zovirax cream) δεν προσφέρει κανένα όφελος και δεν συνιστάται. Επί πλέον μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη αντοχής στην, από το στόμα, αντιική θεραπεία

 

Τα ναι και τα όχι του απλού έρπητα

Nαι στην θεραπεία μόλις εμφανιστεί ο έρπης (να ξεκινά η θεραπεία μέσα στo πρώτο 24ωρo από την εκδήλωση του εξανθήματος ή ακόμη καλύτερα μόλις γίνουν αισθητά τα  πρόδρομα συμπτώματα δηλ. πόνος, κάψιμο, φαγούρα κ.λ.π.)

Όχι σπάσιμο των φυσαλίδων για ν αποφύγετε: 1)την μετάδοση του ιού στα δάκτυλα και κατ επέκταση σε άλλες περιοχές ή άτομα και 2)την επιμόλυνση των βλαβών με άλλα μικρόβια.

Όχι στην χρησιμοποίηση ποτηριών, πετσετών και μαχαιροπίρουνων με άλλα άτομα.

Ναι στο πλύσιμο των χεριών μετά από το άγγιγμα του εξανθήματος ή όταν βάζετε φαρμακευτική κρέμα.

Όχι στο ξύρισμα για τους άνδρες στην περιοχή του έρπητα.

Όχι στα φιλιά, ειδικότερα στα παιδιά, όταν υπάρχει επιχείλιος έρπης.

Όχι στον στοματικό έρωτα, γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης στα γεννητικά όργανα ή χρησιμοποιείτε στοματικά προφυλακτικά (διαφράγματα) από Latex που διατίθενται στα φαρμακεία.

Όχι ερωτική επαφή κατά την διάρκεια ενός ενεργού επεισοδίου έρπητα των γεννητικών οργάνων ή επιλέξτε σεξουαλικές πρακτικές που δεν περιλαμβάνουν άμεση δερματική επαφή με την μολυσμένη περιοχή.

Ναι στην χρήση προφυλακτικού, με δεδομένο ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε περίπτωση απουσίας ορατών βλαβών.

Σε περίπτωση τοκετού: εάν η γυναίκα έχει αναγνωρίσιμες βλάβες ή ερπητικά συμπτώματα ή θετικές καλλιέργειες, η καισαρική τομή θεωρείται απαραίτητη. Η καλύτερη αντιμετώπιση όμως είναι, επί θετικού ιστορικού έρπητα των γεννητικών οργάνων, η προληπτική-κατασταλτική αγωγή μετά την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι τον τοκετό.

Τι σημαίνει συμπτωματική θεραπεία επεισοδίου;

Θεραπεία που αντιμετωπίζει τη λοίμωξη όταν εμφανίζεται, δηλ. καταπολεμά την κάθε μεμονωμένη υποτροπή.

Τι σημαίνει χρόνια κατασταλτική θεραπεία;

Μακροχρόνια  προληπτική θεραπεία που συνίσταται σε καθημερινή λήψη φαρμάκων, για να μειωθεί η συχνότητα των υποτροπών. Η συνεχής κατασταλτική θεραπεία είναι ιδιαίτερα  χρήσιμη  σε όσους  βιώνουν πολύ ενοχλητικές ή συχνές υποτροπές(πάνω από 6 επεισόδια σε ένα χρόνο).

Τέλος φαίνεται ότι στα ζευγάρια εκείνα που ο έρπης δεν αποτελεί μυστικό, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...