Τί είναι οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία;
Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος. Παρόλο που λαμβάνουμε τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα έχουν περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από ότι άλλα.
Οι βιταμίνες διαιρούνται σε 2 κατηγορίες: τις λιποδιαλυτές και τις διαλυτές σε νερό. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, και K ρευστοποιούνται στο λίπος και αποθηκεύονται στο σώμα μας. Οι διαλυτές στο νερό βιταμίνες C και το B-σύμπλεγμα βιταμινών (όπως οι βιταμίνες B6, B12, Β3- νιασίνη ή νικοτινικό οξύ, Β2- ριβοφλαβίνη, και το φολικό οξύ) είναι απαραίτητο ναρευστοποιηθούν στο νερό πρωτού το σώμα τις απορροφίσει.Γι’αυτόν τον λόγο το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει αυτές τις βιταμίνες. Κάθε βιταμίνη C ή B που δεν χρησιμοποιούνται από το σώμα κατά τη διάρκεια που αυτές εισέρχονται στον οργανισμό τότε χάνονται (περισσότερο στα ούρα). Γι’αυτόείναιαπαραίτητηηκαθημερινήλήψηαυτώντωνβιταμινών.
Ενώ οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες (φτιάχνονται από τα φυτά ή τα ζώα), τα μεταλλικά στοιχεία είναι ανόργανα στοιχεία τα οποία προέρχονται από το έδαφος και το νερό και απορροφούνται από τα φυτά ή καταναλώνονται από τα ζώα. Το σώμα μας χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες από ορισμένα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, για την ανάπτυξη και την υγεία του. Άλλα μεταλλικάστοιχεία όπως το χρώμιο, ο χαλκός, το ιώδιο, το σίδηρο, το σελήνιο, και ο ψευδάργυρος ονομάζονται μικροποσότητες μεταλλικών στοιχείων επειδή το σώμα μας χρειάζεται μικρές ποσότητες αυτών κάθε μέρα.
Ποιός είναι ο ρόλος των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων;
Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία ενισχύουν το αμυντικό σύστημα, την φυσιολογική ανάπτυξη και βοηθάνε στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων.Για παράδειγμα, ίσως να έχετε ακούσει ότι τα καρότα είναι καλά για τα μάτια και την όραση. Αυτό όντως ισχύει. Τα καρότα είναι άφθονα σε συστατικά που ονομάζονται καροτενοειδή τα οποία το σώμα μας τα μετατρέπει σε βιταμίνη A, η οποία βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων των ματιών.Μία άλλη βιταμίνη, η βιταμίνη Κ, βοηθάει στην θρόμβωση του αίματος (γι’αυτό τα κοψίματα και τα γδαρσίματα σταματάνε να αιμοραγούν γρήγορα).Η βιταμίνη K βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο μπρόκολο, στα φασόλια (μπαρμπούνια) και στο πλιγούρι βρώμης (κουάκερ).Για γερά κόκκαλα η κατανάλωση τροφίμων όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο είναι πολύ σημαντική.