Χωρίς αμφιβολία, μία διατροφή ισορροπημένη, υγιείς και με ποικιλία είναι σημαντική όλες τις ώρες της ζωής αλλά συγκεκριμένα περισσότερο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διατροφή της μητέρας πρέπει να παρέχει επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνήθεις απαιτήσεις της μητέρας καθώς και στις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου και να επιτρέψει στη μητέρα να δημιουργήσει αποθέματα θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για την εμβρυική ανάπτυξη καθώς και την γαλουχία.
Οι διατροφικές συστάσεις για την έγκυο γυναίκα είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια με εκείνη των ενηλίκων, αλλά με μερικές εξαιρέσεις. Η βασική σύσταση είναι να ακολουθήσει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή με βάση την ισορροπία, την ποικιλία και το μοντέλο καλής υγείας. Συγκεκριμένα, μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πλούσιες σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη D (10 μg/ημέρα) συνίσταται σε όλη την εγκυμοσύνη.
Για τις γυναίκες με ένα υγιεινό βάρος πριν την εγκυμοσύνη και κατά μέσο όρο αύξηση βάρους 12 Kg (εύρος 10 έως 14 kg) φαίνεται να είναι συνδεδεμένο με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο να έχει το βρέφος χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.
Τι πρέπει να καταναλώνει μία έγκυος γυναίκα
Μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει να καταναλώνει 6 γεύματα ημερησίως, γαλακτοκομικά προϊόντα , φρούτα και λαχανικά σε μέτρια ποσότητα εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες της εγκύου καθώς και άπαχο κρέας(κοτόπουλο, γαλοπούλα), ψάρια(κυρίως αυτά που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα), κόκκινο κρέας (μοσχάρι) ,δημητριακά κυρίως για πρωινό τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα. Τα γεύματα να καταναλώνονται κάθε 3 ώρες και καλό είναι να καταναλώνεται νερό 8-10 ποτήρια ημερησίως.