Διατροφικές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι

Tα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών και μπαίνουν σε πειρασμούς. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων η αυτοσυγκράτηση κάποιων μειώνεται λόγω των πολλών πειρασμών και η προσπάθεια να ακολουθήσουν μία δίαιτα για απώλεια βάρους ή απλώς μία σωστή διατροφή μπαίνει σε σκληρή δοκιμασία. Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι συνήθως γεμάτο από φαγητά. υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, χοληστερίνη, ζάχαρη, νάτριο και θερμίδες, όμως, συναισθηματικά, είναι πολύ σημαντικό για μας. τι κάνουμε λοιπόν;

Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε τη διατροφική ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου, δίχως ωστόσο να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για εκφράσουμε την υπερφαγική μας τάση, αλλά τηρώντας κάποιους «χρυσούς» κανόνες υγιεινής διατροφής. Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:

  1. Να προτιμάτε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί).
  2. Να συνοδεύετε πάντοτε τα γεύματα με σαλάτες φρέσκων, κατά προτίμηση, λαχανικών.
  3. Να αφαιρείτε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
  4. Να μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια), αλλά να προτιμάτε τα λαχανικά (σταφίδες, κουκουνάρι).
  5. Να αποφεύγετε να «τσιμπάτε» με το χέρι από τα πιάτα που υπάρχουν στο τραπέζι.
  6. Να χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνα και να σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε.
  7. Να αποφεύγετε τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (λ.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα).
  8. Να προτιμάτε γλυκά όπως τα μελομακάρονα και οι δίπλες, τα οποία είναι καλύτερα να καταναλώνονται στην αρχή της ημέρας (π.χ. σαν πρωινό).
  9. Να προτιμάτε τη χρήση ελαιολάδου κατά το μαγείρεμα.
  10. Να προτιμάτε την ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μπίρας (είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φτωχά σε θερμίδες), αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά και να πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα).
  11. Φτιάξτε την γέμιση για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα πιο υγιεινή. Χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι ή φυτικές μαργαρίνες αντί βούτυρο. Αποφύγετε μεγάλη ποσότητα συκωτιού και προσθέστε περισσότερο ρύζι και λαχανικά. Χρησιμοποιήστε την μισή δόση των ξηρών καρπών. Προτιμήστε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες. Προτιμάτε ζωμό λαχανικών για καλύτερη γεύση.

Μερικές χρήσιμές συμβουλές για τα πάρτυ των Χριστουγέννων:

  1. Μην πάτε στα πάρτυ πεινασμένοι, φάτε 1 ώρα πριν στο σπίτι κάτι ελαφρύ (π.χ. 1-2 φρουτα, 1 παξιμαδι με τυρι, 1 γιαούρτι με 1 παξιμαδι.)
  2. Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το φαγητό σας, γεμίζει έτσι το στομάχι σας.
  3. Όταν έρθουν τα φαγητά, μην βιαστείτε να γεμίστε το πιάτο σας. Μιλήστε με τον κόσμο και πάρτε πρώτα ένα ελαφρύ ποτό.
  4. Να προτιμήσετε ένα κυρίως πιάτο, αντί ορεκτικά αν έχετε πρόβλημα βάρους.
  5. Γεμίστε μία φορά το πιάτο σας με τα φαγητά που πρόκειται να καταναλώσετε.
  6. Να αποφύγετε τα τηγανητά και φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος.
  7. Επιλέξτε άσπρο κρέας (π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μοσχάρι) αντί χοιρινό, κατσίκι και αρνί.
  8. Να αφαιρείτε ορατό λίπος και πέτσα από τα κρέας.
  9. Να συνοδεύετε κάθε φαγητό με λαχανικά.
  10. Μην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπήρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε.
  11. Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικά το θέλετε.
  12. Κάντε στον εαυτό σας πάντα την ερώτηση «Τι έχω να χάσω αν δεν το καταναλώσω και τι έχω να κερδίσω αν αρκεστώ σε ένα κομμάτι ή σε μία πιο υγιεινή επιλογή».

Τέλος μην ξεχνάτε ότι η μαγεία γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα. Η ευχάριστη βραδιά και η γαλήνη που αναζητάτε δεν θα έρθει με ένα υπερθερμιδικό χωρίς έλεγχο γεύμα, αλλά με την ατμόσφαιρα που το συνοδεύει. Δεν είναι στο πιάτο σας, ούτε στο τραπέζι, αλλά γύρω από αυτό. Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο.

Σπυροπούλου Ιωάννα | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών | CME Endocrine Emergencies. Harvard Medical School

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...