Διαφορές μεταξύ μητρικού και αγελαδινού γάλακτος

Οι διαφορές σε περιεκτικότητα θρεπτικών και άλλων ουσιών μεταξύ μητρικού και αγελαδινού γάλακτος είναι οι εξής:

ΛΕΥΚΩΜΑ:

Οι διαφορές στο λεύκωμα μεταξύ των δύο γαλάτων είναι ποσοτικές και ποιοτικές. Έτσι το ΜΓ αποτελείται από 0,75g λευκωματίνης και 0,45g τυρίνης. Ενώ το ΓΑ αποτελείται από 0,5 g λευκωματίνης και 3,0 g τυρίνης.

 

Η τυρίνη που υπερτερεί κατά πολύ στο ΓΑ είναι ένα λεύκωμα μικρότερης βιολογικής αξίας σε σύγκριση με την λευκωματίνη και στο στομάχι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα πήγματα που είναι δύσπεπτα.

 

Το ΜΓ περιέχει ακόμα και το μη πρωτεινικό αμινοξύ ταυρίνη, που θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς ,ενώ το ΓΑ δεν περιέχει ταυρίνη και γι αυτό προστίθεται η ταυρίνη κατά την παρασκευή τους.

 

ΛΙΠΟΣ:

Οι διαφορές είναι μόνον ποιοτικές. Το λίπος που περιέχει το ΜΓ είναι πολύ περισσότερο μονοακόρεστο ελαικό οξύ και τα δύο βασικά λιπαρά οξέα. Κατά την γαλακτοποίηση του λίπους στο ΜΓ σχηματίζονται μικρότερα λιποσφαίρια που είναι πιο εύπεπτα. Αλλά και η πέψη του λίπους του ΜΓ διευκολύνεται και αρχίζει νωρίτερα με την βοήθεια της λιπάσης που περιέχει.

 

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:

Πρακτικά δεν υπάρχουν διαφορές ποιοτικές ανάμεσα στην γλυκόζη των δύο γαλάτων.

 

ΑΛΑΤΑ:

Είναι πολύ περισσότερα στο ΓΑ.

 

ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΦΩΣΦΟΡΟΣ:

Και τα δύο είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες στο ΓΑ , η σχέση όμως Ca/P είναι μεγαλύτερη στο ΜΓ.

 

ΣΙΔΗΡΟΣ:

Και στα δύο γάλατα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή και ανεπαρκή ποσότητα, η βιοδιαθεσιμότητά του είναι όμως μεγαλύτερη στο ΜΓ.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ:

Στο ΜΓ η βιταμίνηC σχεδόν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του βρέφους, ενώ στο ΓΑ καταστρέφεται με τον βρασμό. Στο ΜΓ υπάρχει αρκετή βιταμίνη D σε υδροδιαλυτή μορφή. Το μητρικό γάλα έχει απλά λιγότερη βιταμίνη Κ , αυτό προκαλεί την κλασσική αιμορραγική νόσο του νεογνού και για τον λόγο αυτό πρέπει να χορηγείται έξτρα.

 

ΛΑΚΤΟΦΕΡΡΙΝΗ:

Είναι ένα λεύκωμα που υπάρχει στο ΜΓ και όχι στο ΓΑ. Θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην προστασία του θηλάζοντος από τις μικροβιακές λοιμώξεις.

 

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ:

Μόνο τα αντισώματα του ΜΓ προστατεύουν το παιδί από τις λοιμώξεις που το αφορούν. Ανήκουν στις γΑ σφαιρίνες και υπάρχουν σε μεγάλη αναλογία στο πύαρ.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...