Είναι τα λιπαρά πάντα εχθρός της υγείας;

Τα λιπαρά δεν πρέπει να απουσιάζουν από τη διατροφή μας αλλά αντίθετα να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της, καθώς είναι μια πλούσια πηγή ενέργειας. Είναι αναγκαίο να τα προσφέρουμε στον οργανισμό μας σε σωστή ποσότητα και με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής προκειμένου να τον εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Τα λίπη χρειάζονται για την παραγωγή ορμονών, τη διατήρηση της ζωτικότητας του δέρματος και των μαλλιών, παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης του ορού και στη μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών (ADEK) από το έντερο. Εφοδιάζουν τον οργανισμό με την βιταμίνη Α, απαραίτητη για καλή όραση,υγιές δέρμα και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Την βιταμίνη D, που συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών. Μας εξασφαλίζουν την βιταμίνη Ε, που προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία στο δέρμα και τις κυτταρικές μεμβράνες.Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες Α και Ε και τα λαμβάνει αποκλειστικά μέσω της διατροφής, ενώ η βιταμίνη D συντίθεται μεν στο δέρμα, αλλά όχι σε επαρκείς ποσότητες.

Τα λιπίδια αποτελούνται από λιπαρά οξέα και ένα μόριο γλυκερόλης. Τα λιπαρά οξέα είναι αλυσίδες που αποτελούνται από μόρια άνθρακα, οξυγόνου και υδρογόνου και διαφέρουν μεταξύ τους στο μήκος αλλά και στον τρόπο που συνδέεται το υδρογόνο με τον άνθρακα. Στα κορεσμένα λιπαρά οξέα οι άνθρακες συνδέονται με τα υδρογόνα με απλούς δεσμούς, στα μονο ακορεστα υπάρχει 1 διπλός δεσμός, ενώ στα πολυακόρεστα υπάρχουν 2 ή περισσότεροι διπλοί δεσμοί μεταξύ άνθρακα και υδρογόνου. Τα πολυακόρεστα διακρίνονται σε 2 κύριες υποκατηγορίες: τα ω-6 λιπαρά οξέα (σπορέλαια, ξηροί καρποί, μαργαρίνες) και τα ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, ιχθυέλαια). Μια άλλη κατηγορία με διατροφικό ενδιαφέρον είναι τα trans λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αποτέλεσμα μαγειρικής επεξεργασίας πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς(πλήρη γαλακτοκομικά προιόντα και κόκκινα κρέατα αλλά και σε τρόφιμα πουέχουν υποστεί επεξεργασία [υδρογόνωση, ψήσιμο, τηγάνισμα] όπως αρτοσκευάσματα, γλυκά, σκληρές μαργαρίνες, τηγανιτές πατάτες και πολλά είδη πρόχειρου φαγητού fast food, snacks).

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι το κυριότερο συστατικό της διατροφής, που επηρεάζει τα επίπεδα της LDL [κακής] χοληστερόλης και περιέχονται στο πλήρες γάλα, το τυρί, το βούτυρο και το κόκκινο κρέας κυρίως του αρνιού.

Τα trans λιπαρά οξέα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, καθώς αυξάνουν την χοληστερόλη περισσότερο από τα κορεσμένα. Trans λιπαρά υπάρχουν σε πλήρη γαλακτοκομικά προιόντα και κόκκινα κρέατα αλλά και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία [υδρογόνωση, ψήσιμο, τηγάνισμα] όπως αρτοσκευάσματα,γλυκά, σκληρές μαργαρίνες, τηγανιτές πατάτες και πολλά είδη πρόχειρου φαγητού[fast food, snacks]. Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που καταναλώνουμε προέρχεται από κρυφές πηγές, όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα, τηγανιτές πατάτες,τσιπς, έτοιμες σάλτσες για σαλάτες, μαγιονέζες κ.λ.π.

Συνεπώς το ζητούμενο είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών, χωρίς να αποκλείουμε από την διατροφή μας τα “καλά” λιπαρά, τα οποία σε λογικές ποσότητες συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, προθέτοντας γεύση και ποιότητα στο φαγητό μας. Σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε αλλά κυρίως ο τύπος των λιπαρών και αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να στρέφεται κυρίως η προσοχή μας.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...