Κυτταρίτιδα, η “άλλη όψη” του δέρματος

Η κυτταρίτιδα απασχολεί κυρίως το γυναικείο φύλο, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 80%, χωρίς να κάνει διακρίσεις όσον αφορά την ηλικία. Οι άντρες δεν εξαιρούνται, απλά είναι πιο σπάνιο φαινόμενο.

Η διαδικασία που οδηγεί στη δημιουργία της κυτταρίτιδας ξεκινά από μια ζημία στη μικροκυκλοφορία και ιδιαίτερα του λεμφικού και του φλεβικού συστήματος, σχηματίζοντας την γνωστή σε όλους μας “φλούδα πορτοκαλιού”.

Για να αντιμετωπίσεις κάτι λένε πως θα πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις. Ας δούμε λοιπόν τις κύριες αιτίες του προβλήματος αυτού. Από τους πιο σημαντικούς, ίσως και ο πιο σημαντικός φαίνεται να είναι αυτός της κληρονομικότητας.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει:

  • Η κακή διατροφή
  • Η καθιστική ζωή
  • Η χρήση φαρμάκων
  • Η στάση του σώματος
  • Η ένδυση
  • Η χρήση τακουνιών
  • Το κάπνισμα
  • Το άγχος

Όπως είναι γνωστό το επιπλέον βάρος μπορεί και είναι επιβαρυντικό για διάφορες παθήσεις, αλλά και για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, χωρίς να εξαιρούνται από το φαινόμενο της όψης του φλοιού του πορτοκαλιού και άτομα με φυσιολογικό βάρος. Σίγουρα η μείωση του βάρους είναι βοηθητική, όμως προσοχή καθώς η ταχεία απώλεια δεν επιδρά θετικά τόσο στον οργανισμό μας, όσο και στην κυτταρίτιδα. Με την απότομη απώλεια βάρους, δεν μειώνεται το λίπος, αλλά τα υγρά του οργανισμού, με αποτέλεσμα η πιθανή αφυδάτωση να σχετίζεται με επιπλέον αύξηση της κυτταρίτιδας. Έτσι, δώστε προσοχή σε ένα αργό και σωστό τρόπο αλλαγής του σωματικού σας βάρους.

Στην πράξη, όσον αφορά την διατροφή δώστε προσοχή στα εξής:

  • Μειώστε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, σοκολάτα, άσπρο αλεύρι) οι οποίοι προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα. Όταν καταναλώστε κάποιο γλύκισμα επιλέξτε κάποιες επιλογές όπως είναι για παράδειγμα κάποιο παγωτό με γεύση φρούτου ή κάποιο σορμπέ.
  • Αυξήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες (λαχανικά, όσπρια, ολικής αλέσεως προϊόντα), καθώς οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πιο ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
  • Η υπερβολική χρήση του αλατιού είναι ένα από τα κύρια διατροφικά λάθη, καθώς το νάτριο αυξάνει την κατακράτηση υγρών, το οποίο με την σειρά του μπορεί να διευκολύνει το πρήξιμο στην περιοχή των ιστών όπου υπάρχει κυτταρίτιδα. Φυσικά και δεν λέμε να το αποφύγουμε τελείως, ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού είναι η ποσότητα που θα πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά.
  • Περιορίστε σε μεγάλο βαθμό, εάν όχι να τα κόψετε τα αλλαντικά. Τα αλλαντικά είναι μία τροφή ιδιαίτερα πλούσια τόσο σε λιπαρά, όσο και σε αλάτι.
  • Περιορίστε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και δώστε έμφαση στα φρέσκα ή στα κατεψυγμένα τρόφιμα.
  • Δώστε προσοχή στα σνακ τα οποία καταναλώνετε, καθώς τις πιο πολλές φορές περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Τέτοια τρόφιμα είναι τα πατατάκια, οι ελιές σε άλμη, τα κράκερ, κ.ά.
  • Να πίνετε πολύ νερό, και εάν πίνετε εμφιαλωμένο νερό καλό είναι να γνωρίζετε το εξής. Τα εμφιαλωμένα νερά δεν είναι όλα ίδια. Όταν επιλέγει κάποιος ένα μπουκάλι, θα μπορούσε να διαβάζει τις ετικέτες με την διατροφική αξία, ώστε να πληροφορηθεί για την ποιότητα και την ποσότητα των αλάτων που αυτό περιέχει. Προτιμήστε κάποιο νερό χαμηλό σε νάτριο.
  • Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν την εντερική λειτουργία, βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην αποβολή των επιπλέον υγρών. Φρούτα όπως οι φράουλες, τα μούρα και το μάνγκο, αποτελούν ακόμη μεγαλύτερους συμμάχους για τη σωστή κυκλοφορία.
  • Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ενέργεια, η οποία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ιστούς μας. Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αγγειοδιαστολή των επιφανειακών αγγείων, η οποία επιδρά αρνητικά στη μικροκυκλοφορία, στα σημεία όπου συσσωρεύεται η κυτταρίτιδα.
  • Κάντε συμμάχους σας τα βότανα τα οποία δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, της κατακράτησης των υγρών και που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία. Έτσι, καταναλώστε αφεψήματα από κρεμμύδι, ταραξάκο, πικλαλίδα, σαμπούκο και γκίνγκο.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσουμε βέβαια και στην πρόληψή της, ώστε να μην χρειαστεί να την αντιμετωπίσουμε. Να θυμάστε, ότι μία σωστή διατροφή θα πρέπει να μας καλύπτει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, και να μην κάνουμε πολύ αυστηρές δίαιτες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις, πολύ πιο σοβαρές από την κυτταρίτιδα.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...