Στην περίοδο της προετοιμασίας αλλά και στην αγωνιστική περίοδο οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες κι η κούραση αυξημένη.
Πολύ σημαντική είναι η φάση κατά την οποία ο οργανισμός “ξεκουράζεται” – φάση αναγέννησης κι αναπλήρωσης των ενεργειακών αποθεμάτων (regeneration).
Στη διάρκεια της αποκατάστασης επικρατούν οι αναβολικές διεργασίες του μεταβολισμού στον οργανισμό. Κατά τη φάση αυτή πρέπει ο οργανισμός να φτάνει σε μία κατάσταση ομοιόστασης (ισορροπίας των συστημάτων), ώστε να μπορεί να προπονηθεί περαιτέρω, χωρίς να επιβαρύνεται λανθασμένα.
Η αδυναμία επίτευξης υψηλότερων επιπέδων επιβάρυνσης μπορεί να είναι ένα σημάδι ελλειπούς αποκατάστασης του οργανισμού. Η συνέχιση εντατικής προπόνησης μετά από διακεκομένη ή πολύ σύντομη αποκατάσταση, επιβραδύνει τη διαδικασία προσαρμογής μιας κι ο οργανισμός απασχολείται περισσότερο με το να υπερκεράσει τη συσσωρευμένη κούραση, παρά με την προσαρμογή σε νέα προπονητικά ερεθίσματα.
Παρακάτω αναφέρονται σε μέσα χρονικά διαστήματα οι μεταβολικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μετά από αθλητική επιβάρυνση:
4-6 λεπτά: μέγιστη αναπλήρωση των άδειων μυϊκών αποθηκών φωσφοκρεατίνης.
20 λεπτά: Επαναφορά της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
20-30 λεπτά: Επαναφορά από την υπογλυκαιμία σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πρόσληψη υδατανθράκων μετά την προπόνηση προκαλεί υπεργλυκαιμία και συμβάλλει στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.
30 λεπτά: Η οξεοβασική ισορροπία επανέρχεται στο φυσιολογικό και τα επίπεδα γαλακτικού οξέος μειώνονται κάτω από 2-3mmol/l.
60 λεπτά: Η ισχυρή αναστολή πρωτεϊνοσύνθεσης στους επιβαρυμένους μύες ελαττώνεται.
90 λεπτά: Αναστροφή από τις καταβολικές στις επικρατούσες αναβολικές λειτουργίες του μεταβολισμού – αυξημένη χρήση πρωτεϊνών προς έναρξη της αναγεννητικής φάσης.
2 ώρες: πρώτη αναδόμηση του ¨κουρασμένου¨μυϊκού ιστού – έναρξη της αποκατάστασης των διαταραγμένων νευρομυϊκών και αισθητικοκινητικών λειτουργιών.
6 ώρες – 1ημέρα: Επαναφορά στο φυσιολογικό του αιματοκρίτη και των αποθεμάτων του οργανισμού σε νερό.
1 ημέρα: Αναπλήρωση του ηπατικού γλυκογόνου.
Όλοι οι αθλητές ανεξαρτήτως επιπέδου πρέπει να αφιερώνουν αρκετό χρόνο ξεκούρασης, ειδικά σε περίοδο προετοιμασίας, ώστε σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή και τα εξειδικευμένα προπονητικά προγράμματα κάλυψης μυϊκών και τεχνικών αδυναμιών, να μπορούν να συμμετέχουν στο άθλημά τους με τους λιγότερο δυνατό τραυματισμούς.
πηγή: Sportverletzungen – M.Engelhardt
μετάφραση-επιμέλεια: Ζίκος Δημήτρης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – orthokinisis